BAYRAMDAN GERİYE KALANLAR…KARNABAHAR GRATEN
Bayram ha geldi ha gelecek derken koca bir bayram tatilini geride bıraktık bile..
Ben yine her zamanki gibi bayramda da oldukça yoğun ve hareketliydim:). Zaten bayramlar bu koşturmacalarıyla ayrı bir güzel değil midir?
Bayramın ilk iki günü Ankara’daydık. Bu iki güne sayısını unuttuğum akraba ziyaretlerini sığdırdık..Her yerde ikram edilenlerden, karşınızdakini kırmamak adına, biraz biraz tadarak, mide fesadı kıvamına da gelmedik değil hani:)..
Altta resmini gördüğünüz bu harika sofra anneciğimin bayram kahvaltı sofrası. Fotoğrafta kekler, börekler ve bir bayram klasiği kavurma çıkmamış. Sağolsun annecim her bayram böyle muhteşem sofralar hazırlar. Tabi en güzeli bu bayram kahvaltı sofralarının insanları bir araya toplayıcılığıdır. Akrabalarla uzun uzun sohbetler yapılan bayram kahvaltılarının tadına hiç doyulmaz.
Bayramın 3. ve 4. günü de Eskişehir’e gittik, oradaki akrabaları gördük, anneannemle dedemin mezarlarını ziyaret ettik. Aslen Ankaralı olmama rağmen; anne tarafından Eskişehirli olduğumdan ve çocukluğum en güzel zamanları orada, anneannemlerle beraber geçtiğinden, kendimi hep Eskişehirli hissederim.
Çok uzun zamandır öyle gezmek için gitmemiştik Eskişehir’e. Dedemden sonra anneannem de vefat edince benim için daha çok hüzün demekti Eskişehir artık. Onlar da olmayınca zor geliyordu Eskişehir’e gitmek. Ama bu bayram gittik, iyi ki de gitmişiz. Ne kadar değişmiş, güzelleşmiş Eskişehir. Avrupa kenti gibi, Venedik gibi olmuş diye anlatıyorlardı; gerçekten dedikleri gibi varmış. Mutlaka gidilip görülmeli, gezilmeli her yanı..Biz iki günde oranın da tadına vardık. Dayımlar gezdirdi bizi, soğuğa inat neredeyse tüm şehri yürüyerek dolaştık:).
Eskişehir’den birkaç fotoğraf:
Eskişehir’den dönünce, tüm aileyi bende toplamak istedim. Yine kocaman bir aile sofrasında tatlı tatlı yemekler yendi, sohbetler edildi. Hep beraber olmak her şeyden de güzeldi…
Aşağıdaki benim sofram..
Bu da daha önce tarifini verdiğim Cevizli Kereviz Salatasının farklı bir sunumu. Salatayı bu kez dondurma kaşığı ile alarak şekillendirdim ve her porsiyonun üzerini yarım cevizle süsledim.
O gün bir de Karnabahar Graten denedim. Dışarıda severek yediğim bir yemek olan Karnabahar Grateni bu kez evde yapmaya karar verdim. Ben kalabalık bir gruba yaptığım için malzemeleri biraz bol tuttum. 4 kişilik bir aile için bu malzemelerin yarısı yeterli olacaktır.
İşte benim tarifim:
KARNABAHAR GRATEN
Malzemeleri:
Büyükçe bir karnabahar
Yarım kilo yağsız dana kıyma
1 orta boy kuru soğan
3-4 diş sarımsak
2-3 adet sivri biber
2 yemek kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
karabiber
kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
beşamel sos için:
1 litre süt
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
tuz
kaşar rendesi (miktarı isteğe bağlı)(bir kısmı beşamel sosa, bir kısmı gratenin üzerine konulacak)
Yapılışı:
Öncelikle karnabaharları küçük çiçekler halinde bölüp diri kalacak şekilde (15-20 dk) haşlıyoruz. Haşlanan karnabaharları bir fırın kabına diziyoruz. Diğer yanda kıymayı, yemeklik doğradığımız soğanı, minik minik doğradığımız sarımsakları, ve doğranmış sivri biberleri sıvıyağ ile iyice kavuruyoruz. Kıymalı harç kavrulunca salçayı ekleyip, salçanın kokusu çıkana dek kavurmaya devam ediyoruz. Kavurma işlemi bitince kaynar su ve baharatları ekleyip, biraz suluca bir sos elde ediyoruz. Hazırladığımız bu sosu karnabaharların üzerine eşit şekilde pay ederek döküyoruz. Daha sonra beşamel sosu hazırlamak için unu tereyağıyla kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Kavurduğumuz una sütü ekleyip sürekli karıştırıyoruz. Tuz ve rendelenmiş kaşar ekledikten sonra beşamel sosu da kıymalı karnabaharların üzerine döküp yayıyoruz. En üste rendelenmiş kaşar peyniri serpip 200 C°’de üzeri kızarana kadar fırınlıyoruz. Dilimleyerek servis ediyoruz.
Afiyet olsun:).