Bayramın Güzeli: Baklava
Dolu dolu geçen bir bayram tatilinden mutlu ve huzurlu olarak çıkıyorum. Umarım herkesin bayramı gönlünce geçmiştir.
Gelelim tarifimize…Bayramların çok özel tatlarındandır “ev baklavaları”. Annecim de bu bayram için cevizli baklava yaptı.
Annemin Baklavası:
Hamuru:
2 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı karbonat
1 fiske tuz
alabildiği kadar un
Şerbeti:
2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
hamuru açmak için:
nişasta
İçi için:
iri dövülmüş ceviz içi (ne kadar bol olursa o kadar güzel oluyor, yaklaşık 300-500 gr)
Üzeri için:
Eritilmiş tereyağ-sıvıyağ karışımı (arzuya göre miktarı değişir, yaklaşık 1 bardak)
Yapılışı:
Öncelikle sıvı malzemeleri bir yoğurma kabında iyice karıştırıyoruz. Daha sonra karbonatı ve onun üzerine sirkeyi döküp köpürmesini sağlıyoruz. Bu karışımın üzerine alabildiği kadar un koyuyoruz, sonuçta kulak memesi kıvamında, çok sert olmayan bir hamur elde ediyoruz.
Sonra hamuru üç eşit parçaya bölüp, bu parçalardan yumurta büyüklüğünde bezeler elde ediyoruz. Hepsinin üzerine bir tatlı kaşığı kadar nişasta döküp el kadar daireler şeklinde açıyoruz. Sonuçta elimizde üç takım beze grubu oluyor. Annemin yapışında 5’erli üç grup halinde 15 beze olmuş. Her beş küçük yufkayı da üstüste dizip tek bir bezeyi açar gibi açabildiğimiz kadar ince açıyoruz. Elde ettiğimiz ince yufkanın üzerine tepsimizi koyup, tepsinin dışına taşan kenarları kesip kenara alıyoruz.
Üç grubu bu işlemden geçirdikten sonra tepsimize birinci yuvarlak yufkamızı koyup üzerine bolca ceviz serpiyoruz, onun üzerine daha önceden kesilip kenara ayrılan yufka parçalarımızı dizip (yama şeklinde) bir katı da bu şekilde hazırlıyoruz. Bu katın üzerine de ceviz serpip ikinci yuvarlak yufkamızı da seriyoruz. Bunun üzerine yine ceviz ve tekrar yufka parçalarını seriyoruz. Tekrar ceviz serpip son olarak üçüncü yuvarlak yufkamızla baklavanın son katını kapamış oluyoruz. Bu şekilde yufka parçalarını da kullandığımız için baklavamız 15 katlı değil, 30-40 katlıymış gibi oluyor (bu da bu baklavayı pratik kılıyor).
Kat dizme işlemleri bitince baklavayı fazla dağıtmadan dikkatlice baklava dilimi şeklinde kesiyoruz. Üzerine eritilmiş yağı döküp 150 derece fırında baklava iyice kızarana kadar pişiriyoruz (fırının sıcaklığı düşük olduğu için bu süre biraz fazla sürüyor, istenirse daha yüksek sıcaklıkta daha kısa sürede pişirilebilir ama zamanınız varsa ağır ağır pişirmek daha iyi sonuç veriyor).
Bu arada şerbet malzemelerini karıştırıp kaynatarak şerbetimizi hazırlayıp iyice soğutuyoruz. Fırından çıkan sıcak baklavaya soğuk şerbetini döküyoruz ve baklavamız hazır oluyor:).
Herkesin geçmiş bayramı kutlu olsun diyorum. Afiyet olsun..