DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN ANNEM:)
Bugün benim için çok önemli bir gün; bugün anneciğimin doğum günü. Ona olan sevgimi ve minnetimi burda sayfalarca yazsam bile tam olarak ifade edemeyeceğimi biliyorum. Ama o, onu ne denli sevdiğimi biliyor. Çünkü her fırsatta sevdiklerime ne kadar değerli olduklarını hissettirmek isterim, sevgi sözlerimi hakeden insanlara sonsuzca sarfederim. Çünkü bilirim ki bunu yapmak için en doğru zaman bugündür.
Siz de sevdiklerinize onları ne kadar çok sevdiğinizi, onların sizler için ne kadar kıymetli olduklarını şimdi söyleyin, bunu asla ertelemeyin…
Canım annem, seni çok seviyorum. İyi ki doğdun…..
Dün ailecek mini bir kutlama yaptık. Sevdiklerimizle paylaştığımız bir sofra ve tatlı sohbetler gibisi yok..
Bu da benim annem için yaptığım doğum günü pastası..Meyveli olduğu için oldukça hafif. Pastanın tasarımı, bloglarda çoktandır görüp de denemek istediğim bir tarz oldu. Etrafı kedidili bisküvileriyle sarılı ve kurdelayla bağlı bu pasta, başlı başına bir hediye gibiydi. Görüntüsü ve boyutu ilgi çekici olmuştu (elimin ayarı kaçmış, fazlaca büyük bir pasta yapmışım:)).
Buyrun tarifi:
ANNEMİN DOĞUM GÜNÜ PASTASI
Pandispanyası:
3 yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması:
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
yarım kutu çırpılmış krema (yemeklerde kullanılan küçük kutu kremanın yarısı mikserle çırpılıp katı hale getirilecek)
Ayrıca:
Muz, ananas, kivi, antep fıstığı, kedidili bisküvi, muzlu süt, tart jölesi
Ben pandispanyamı bir gün önceden yapıp buzdolabına kaldırdım. Pandispanya için şeker ve yumurtaları mikserle iyice karıştırıp şekerin erimesini sağlıyoruz (bu aşama uzun sürmeli). Sonra unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyip karıştırdıktan sonra karışımı, yağlanmış kelepçeli kek kalıbına döküp 170 dereceye ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Krema için un, nişasta, yumurta sarısı, limon kabuğu ve şekeri tencereye koyup azar azar süt ilave edip karıştırarak topaklanmasına izin vermeden pişiriyoruz. Bir süre kaynayan kremayı ocaktan alıp içine vanilyayı ekliyoruz. Bir kaba alıp çırparak iyice soğutuyoruz ve içine kremayı da ekleyip iyice karıştırıyoruz.
Bundan sonraki aşama tamamen tercihlere ve yaratıcılığa bağlı şekilleniyor. Ben şu şekilde yaptım; kekimi ikiye bölüp konserve ananasın suyuyla her iki katını hafifçe ıslattım. Bir katı tabağa aldıktan sonra üzerine krema sürdüm; dilimlenmiş muz ve ananasla kremanın üzerini kapladım. Onların üzerine ince bir tabaka halinde yine krema sıvayıp üzerini soyulmuş antep fıstıklarıyla kapladım. Diğer kek katımı üzerine örttükten sonra kalan kremayı pastanın üstüne ve çevresine sıvadım. Sonra kedidili bisküvilerimin düz kısımlarını muzlu sütle ıslatıp pastanın çevresine yapıştırdım (benim pastama fazla uzun geldikleri için bisküvilerin uçlarından biraz kestim). Pastanın üzerini ise doğradığım muz, kivi ve ananaslarla süsledim; hazır tart jölesini meyvelerin üzerine sürüp parlak bir görüntü yaratmış oldum.
Biz pastanın görüntüsüne ama daha çok da tadına ve hafifliğine bayıldık.
Pasta yapmayı çok seviyorum, hele de doğumgünlerinde sevdiklerimi onlara özel pastalarla mutlu etmek benim için ayrı bir zevk…
Tarifi deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun diyorum:).