Archive for Nisan 27th, 2007

BİR ANNEANNE YEMEĞİ: İÇ BAKLALI ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Nisan 27, 2007 - 9:56 pm 22 Comments


Bazı yemekler vardır; tarifi o ailenin bayanları arasında nesilden nesile aktarılır. İşte, annemin de rahmetli anneannemden öğrendiği ve her yaptığında anneannemi ve eski günleri andığımız bazı tariflerimiz var bizim de. Zaten anneannemin aşçılığını, yaptığı yemeklere ne denli özendiğini, kalabalık sofraları bir sanat eserini meydana getirircesine süsleyip bezediğini unutmam mümkün değil. O eski günlerde bütün akrabalar Eskişehir’de anneannemlerin evinde toplanır, o özene bezene hazırlanmış birbirinden lezzetli yemekleri yerdik. Yemeklerin lezzetine bir de yapılan sohbetlerin lezzeti eklenir, keyfimize keyif katılırdı..
Ah, ahh, gerçekten eski günlere bir dalarsam sayfalarca yazabilirim ama şimdi asıl konumuz yemek:).
Geçenlerde annem yine bir anneanne yemeği yaptı; tam da mevsiminde olduğumuz enginarla; İç Baklalı Zeytinyağlı Enginar yemeğini. Ben, tabi her sebze yemeğini, özellikle de zeytinyağlıları çok sevdiğim için bu yemeğe en çok sevinen oldum. İç bakla ve enginarın bu derece uyumlu olabileceğini ilk kim ve nasıl keşfetmiş acaba, merak ettim şimdi:).
Gerçi anneannem eskiden baklaları bütün enginar çanaklarının içine doldurarak pişirirmiş, annemse enginarları iri dilimleyerek yapıyor. Bir de hiç üşenmeyip pişirmeden önce iç baklaların kabuklarını soyup o şekilde pişiriyor, böylece hem daha kolay pişiyor hem de baklalar yemeğin suyuyla özleşip enginarlarla iyice birleşmiş oluyor.

Gelelim tarifine:

İÇ BAKLALI ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Malzemeler :

4 adet enginar
300-400 gr iç bakla (markette kutu içinde satılıyordu)
1 adet orta boy soğan
1 adet havuç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
tuz
dereotu

Yapılışı:

Öncelikle yemeklik doğranmış soğan ve halka halka kesilmiş havuçları zeytinyağıyla iyice kavuruyoruz. Bunun üzerine kabuklarını soyduğumuz iç baklaları, irice doğranmış enginarı, şekeri ve tuzu ilave edip, üzerine gelecek kadar kaynar su ekleyip pişiriyoruz. Pişip iyice soğuduktan sonra, üzerini doğranmış dereotuyla süsleyip servis yapıyoruz.

Afiyet olsun:). Herkese güzel bir haftasonu diliyorum..