ÇİLEKLİ KALP TART:)
Çok uzun zamandır denemek istediğim bir tarifti “Kalp Şeklinde Çilekli bir Tart”. Zaten bu ne yapacağını belirleme işi hallolunca gerisi kolay oluyor. Sadece tartımı yapım zamanlarım hayli yoğun bir döneme denk geldi. Bu yüzden ben tart hamurumu ilk gün yoğurup kalıba yerleştirip buzdolabına kaldırdım. Ancak ertesi gün pişirebildim. Kreması ve süslemesi ise bir diğer güne sarktı. Normalde hepsi birkaç saatte yapılacak bir tarif.
İşte tarifi:
ÇİLEKLİ TART
Malzemeleri:
Tabanı için:
2.5 su bardağı un (ben yine tam buğday unu kullandım)
3 yemek kaşığı tereyağı (soğuk olacak)
yarım su bardağı pudra şekeri
1 fiske tuz
1 yumurta
Kreması için:
3 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
yarım su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
üzerine:
çilek
1 paket Dr. Oetker tart jölesi
Yapılışı:
Tereyağını, şekeri, tuzu ve unu bir karıştırma kabında biraz yoğuruyoruz. Daha sonra yumurtayı da ekleyip pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz. Hamuru buzdolabı poşetine alıp yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
Daha sonra hamuru alıp merdaneyle tart kalıbından 3-4 santimetre daha büyük olacak şekilde açıyoruz. Hamuru yağlanıp unlanmış tart kalıbına bastırarak yerleştiriyoruz. Hamurun kenar yüksekliği kalıbın kenarları yüksekliğinde olacak. Yerleştirdiğimiz hamura çatalla delikler açıp buzdolabına koyuyoruz ve 1-2 saat daha dinlendiriyoruz (benimki mecburen 1 gün kadar dinlendi:)). 180 dereceye ısıtılmış fırında buzdolabından çıkardığımız tart hamurunu üzeri iyice pembeleşene dek pişiriyoruz. Pişen tart hamurunu fırından çıkartıp soğutuyoruz.
Diğer yanda vanilya hariç diğer bütün krema malzemelerini bir tencereye alıp sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Krema kaynayıp kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatıp vanilyayı ekliyoruz. Ara sıra karıştırarak kremayı da soğutuyoruz. Soğuyan kremayı tart tabanına yayıp üzerine çilekleri diziyoruz. Tart jölesini üzerindeki tarife göre yapıp çileklerin üzerine azar azar akıtıyoruz (tart hemen yenecekse jöle kullanmaya gerek olmayabilir).
Tartı buzdolabında soğutup, dinlendirip (inanın ben şu tart kadar dinlenemiyorum:)) servis ediyoruz.
Afiyet olsun:).
Alttaki resimdeki ise bir pazar kahvaltısı için yaptığım yumurtalı ekmekler. Bunun için bir yumurtayı çırpıp içine biraz tuz ve susam serptim. Şekilli kestiğim tost ekmeklerini yumurtaya iyice bulayıp çok az zeytinyağı dökülmüş tavada kızarttım. Tadı müthişti, görüntüsü de çok şirin:).