Archive for Temmuz, 2009

BİRAZ MOLA…

Temmuz 15, 2009 - 3:37 pm 12 Comments

Bir süredir bloguma yeni yazı eklemek istesem de nedense bunun için ellerim bir türlü klavyeye gidemiyor. Sanırım biraz dinlenme zamanı geldi şimdi. Dinlenme derken fiziksel değil, kafaca bir rahatlama istediğim. Şöyle bir düşüncelerimi düzenleyip, dengeleyip zihnimi yenilemeliyim…

 

Bu yenilenme süreci içinde elbette yemekler yapılacak, fotoğraflar çekilecek, yazılacaklar birikecek. Sürecin sonunda taptaze olacak her şey..

 

Ben bu süre içinde yine arkadaş bloglarını gezip, yorumlarımı bırakacağım (sizlerden ayrı kalamam:)). Sonrasında yeni yazı, tarif ve fotoğraflarımla yine buradayım.

 

Bu yazının sonunda birkaç eski fotoğraf paylaşmak istiyorum. Bugün bunları seçmek geldi içimden; ilki kuşum Limon:), diğerleri de gökyüzünün farklı halleri..

 

Yakında tekrar görüşmek üzere;)…

 

 

 

 

JAPON ELMASI VE FIRINDA SİGARA BÖREĞİ

Temmuz 7, 2009 - 1:10 pm 33 Comments

Bu sene Londra gibi oldu Ankara, yağmur yağmayan tek bir gün yok bu aralar… Şimdi de yağmur bulutları toplanıyor, sessiz ve gri. Sanki biraz önce yakıcı sıcakta kavrulan biz değildik, şimdi ise dakikalar içinde serin serin damlalara kavuşacağız.

Hava kararsa bile seviyorum ben yağmuru. Hele geçen seneki kuraklıktan sonra fazlası olmuyor kesinlikle. Şimdi serin serin düşecek yağmur toprağa ve çiçekler, ağaçlarla toprak derin bir “ohh” çekecek.

Benim de bu aralar içimin öyle bir serinlemeye ihtiyacı var sanki. Böyle durumlarda döner döner eski fotoğraflara bakarım; beni güldüren, mutlu eden, huzur veren fotoğraflara. Klasörümde durup duran böyle birkaç fotoğraf çıktı bugün karşıma. Baharın ilk günlerinden, işyerimdeki Japon elmasının “merhaba” fotoğrafları, gerçekten çok iç açıcı… Sizlerle de paylaşmak istedim;

 

 

 

 

Aynı klasörde yine yayınlanacağı günü bekleyen böreklerimin fotoğrafları da duruyormuş. Ben sigara böreğini çok severim ama mutlaka fırında olmalı (çok uzun zamandır kızartmayı hemen hemen hiç yemiyorum). Yapılışını hepimiz biliyoruz aslında; yufkayı alıp üçgenler elde edecek şekilde kesiyoruz. Yufkaların üzerine sıvıyağ sürüp, üçgenlerin geniş kısmına iç malzemesini koyuyoruz (beyaz peynir, kaşar peyniri, kıyma, kavrulmuş ıspanak, patates..gibi farklı içlerle denenebilir). Sigara böreği gibi sarıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam da serpersek süper olur. Ve 180C° fırında pişiriyoruz. Canımız börek çektiğinde hemencecik çıtır çıtır böreklerimiz hazır oluyor:).

 

İşte benim böreklerim;

 

 

FIRINDA KAŞARLI MANTAR

Temmuz 2, 2009 - 12:39 pm 26 Comments

 

Geçenlerde babam, ona e-maille gelen bir takım pratik bilgileri bana yollamıştı. Bu bilgileri blogumda da paylaşmamın faydalı olabileceğini düşündüm. Burada yer alan bilgilerden bir kısmını belki siz de biliyorsunuzdur ama içlerinde cidden ilginç olanları var.

 

PÜF NOKTALARI:

* Yumurta nasıl kolay soyulur;
Püf noktası: Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.

*Ekmeğin küflenmesini önlemek için;
Püf noktası: Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.

*Meyveleri taze tutmanın yolu;
Püf noktası: Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.

* Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itseniz de çekseniz de kapanmaları zorlaşır:
Püf noktası: Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün.

* Baş ağrısı için:
Püf noktası: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin.(Birkaç tane)

* Buz dondururken:
Püf noktası: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır. Buda buzun mat görünmemesini sağlar.

* Dişlerinizi doğal temizleyin:
Püf noktası: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın. Sonra dişlerinizi fırçalayın.

* Ağız kokusu için:
Püf noktası: Kahve çekirdeği çiğneyin.

* Arı, sivri sinek sokmalarına karşı:
Püf noktası: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.

* Fermuarlar sıkışırsa:
Püf noktası: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın.

* Gözlük camları:
Püf noktası: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.

* Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa:
Püf noktası: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi ayağınıza göre açılacaktır. * Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmenizi de bir öneririz…

* Çiçekleriniz için:
Püf noktası: Haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün. Çiçekleriniz pek mutlu olacak…

* Gülleriniz boyunlarını bükerse:
Püf noktası: İlk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.

* Saksı çiçekleriniz için :
Püf noktası: Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz.

* Akü Başları oksitlenirse :
Püf noktası: Cola sürmeyi bir deneyin… Oksitlenme diye bir derdiniz kalmayacak…

* Fareleri kaçırmak için :
Püf noktası: Nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun.

* Mangal ızgaranızı temizlemek zordur :
Püf noktası: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz.

* Boya kokusunu gidermek için :
Püf noktası: İki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyun.

* Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için :
Püf noktası: Biraz deterjan biraz su bir kaşık pirinç ile çalkalayın… Şişeniz pırıl pırıl olur…

* Balıklı tava kokusu :
Püf noktası: Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın. Kokudan eser kalmaz…

* Kesik Limonu nasıl saklarsınız :
Püf noktası: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.

* Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için:
Püf noktası: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.

*Kokulu oda:
Püf noktası:
Ampulün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız.

* Patates haşlarken :
Püf noktası: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patatesler vitaminlerini kaybetmemiş olur. Aynı zamanda da patatesleriniz daha çabuk pişer…

* Dereotunu saklamak için:
Püf noktası: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz.

* Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için:
Püf noktası: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1saat buz dolabında bekletin.

* Domatesin kabuklarını kolay soyma;
Püf noktası: Domates’in kabuklarını kolay soymak için, bıçağın
sırtıyla domateslerin kabuklarını soyacağınız yönün tersine sürtün ve daha sonra soyun ya da domatesleri kaynar suda 1 dakika bekletin

 

Bugün bir de benim favori tariflerimden birini paylaşacağım; Fırında Kaşarlı Mantar. Aslında bunu çoğumuz biliriz ve evlerimizde yaparız. Çok pratik ve bir o kadar da lezzetli bir tarif. Ben şahsen yaz kış severek yerim. Yemeklerin yanına harika bir garnitür olduğu gibi benim gibi sebze severler için de başlı başına bir yemektir:).

 

FIRINDA KAŞARLI MANTAR

 

 

Malzemeler:

 

İstenilen sayıda mantar (mantarlar çok küçük olmamalı)

Mantarlara yetecek kadar kaşar peyniri

Tuz, kırmızı pul biber

 

Yapılışı:

 

Mantarları iyice yıkayıp saplarını koparıyoruz (içleri çanak gibi oyuk kalacak). Yıkanan ve ayıklanan mantarları oyuk tarafları üste bakacak şekilde fırın tepsisine diziyoruz. Mantarlara biraz tuz ve pul biber serptikten sonra içlerine küp şeklinde kestiğimiz kaşar dilimlerinden birer tane koyuyoruz. 180C°’ye ısıtılmış fırında kaşarlar eriyip kızarana dek pişiriyoruz.

 

Not: Bu tarifin çok farklı çeşitlemelerini yapmak mümkün; isterseniz içine faklı baharatlar (karabiber, kekik v.s) de koyarak deneyebilirsiniz. Veya rendelenmiş kaşarı çok az sarımsak rendesiyle harmanlayıp mantarların oyuklarına bu karışımı koyabilirsiniz. Ya da et sevenler için kaşarın altına küp şeklinde kesilmiş minik birer sucuk, sosis dilimi de koyarak hazırlayabilirsiniz. Her zamanki gibi tek sınırımız hayal gücümüz:).

 

Afiyet Olsun:).