HÜNKAR BEĞENDİ
Bir haftasonunu daha geride bıraktık. Sanki haftasonu olunca daha bir hızlı geçiyor zaman:). Umarım bu hafta hepimiz için güzel gelişmelerle dolu, verimli bir hafta olur.
Bizim evdeki tadilat son aşamasına da gelse tam anlamıyla bitemedi. Öyle olunca da evin içinde ister istemez bir düzensizlik hali oluyor. Birkaç güne kadar her şey bitecek ve hepimiz derin bir “ohh” çekeceğiz.
Manav tezgahlarında güzel güzel patlıcanlar yerini almışken en sevdiğim patlıcan yemeklerinden birinin tarifini paylaşmak istiyorum bugün. Hünkar Beğendi’nin..
İşte Tarifi:
HÜNKAR BEĞENDİ
Malzemeler:
Etli Kısım için:
yarım kg yağsız kuşbaşı dana eti
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
3 adet domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
birkaç dal biberiye, tuz, karabiber, pul biber
Beğendi İçin:
5-6 adet patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
tuz, karabiber (isteğe göre bir tutam muskat rendesi)
Yapılışı:
İlk olarak et soteyi hazırlıyoruz. Eti tencereye alıp kendi suyunu salıp çekinceye kadar pişiriyoruz. Etler suyunu çektikten sonra sıvıyağı, minik doğranmış sarımsakları ve yemeklik doğranmış kuru soğanı ekleyip iyice kavuruyoruz. Kabukları soyulup, küçük küpler halinde doğradığımız domatesleri ve biber salçasını da ekleyip karıştırıyoruz. Domatesin suyuyla bir süre pişen etlere sıcak su ilave edip kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Baharatlar ve tuz ekleyerek tatlandırıyoruz.
Beğendi için öncelikle ocak üstünde ya da fırının ızgara bölümünde patlıcanları közlüyoruz. Közlenen patlıcanları soyup ufak ufak doğruyoruz. Beşamel sosu hazırlamak için bir tencereye yağı alıp eritiyoruz. Unu ekleyip, rengi sararıp kokusu çıkana dek kavuruyoruz. Kavrulan una azar azar sütü ekleyip sürekli ve hızlıca karıştırıyoruz. Kaynayıp koyulaşana dek karıştırarak pişiriyoruz. Tuzu, karabiberi, muskatı ve kaşar rendesini de ekleyip iyice karıştırdıktan sonra ocaktan alıyoruz. Patlıcanları beğendiye ekleyip karıştırıyoruz.
Servis tabağına öncelikle beğendiyi alıp üzerine çok az suyuyla birlikte et soteden koyuyoruz.
Afiyet Olsun:)