Archive for Haziran, 2010

PEYNİRLİ PİDE BÖREK

Haziran 28, 2010 - 10:16 am 32 Comments

 

Son yazımdan beri ara açılmış biraz ama bu araya ufak da bir tatil sıkıştırdım ben:)..Kısa da olsa dinlendirici bir tatil oldu benim için. Ankara’da hava kapalı ve yağmurluyken, güneyde güneşin tadını çıkarmak güzeldi…

 

Bu haftasonun da her zamanki gibi en önemli özelliği çok hızlı geçmesiydi..Güzel şeyler hep çabuk mu biter:)? Haftasonu dostlarımı görme, onları evimde ağırlama fırsatım oldu..Hep beraber harika zaman geçirdik. Yemekler yendi, sohbetler edildi, bol bol gülündü:).

 

İşte bu börekleri de ilk defa onlar için denedim ben..Sunumu çok hoş, börekten çok minik pideleri andırıyor görüntüsü..Ben, beyaz peynir, kaşar ve maydanozlu bir içle hazırladım ama çeşitlemelerini yapmak mümkün. İlk aklıma gelenler; kavrulmuş kıymalı, kaşar- sucuklu, mantarlı- kaşarlı… Damak tadına göre sevilen her türlü içle hazırlanabilir.

 

Benim yufkam marketlerde satılan yufkadandı ve o yufkalar, yufkacıda satılanlara göre oldukça kalın olduğundan tek kat olarak hazırladım. Çok ince yufkayla yapılacaksa, iki katı üst üste koyarak hazırlanmalı..

 

Yapılışını da adım adım fotoğrafladım ki daha anlaşılır olsun…

 

İşte tarifi:

 

PEYNİRLİ PİDE BÖREK

 

 

Malzemeleri:

 

3 adet yufka

yufkalara sürmek için yarı yarıya su-zeytinyağı karışımı

 

içi için:

300 gr beyaz peynir (ufalanmış)

150 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)

yarım bağ maydanoz (ince ince doğranmış)

toz kırmızı biber

 

kenarlara sürmek için:

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı zeytinyağı

 

Yapılışı:

 

Yufkanın birini tezgaha serip su-zeytinyağı karışımı ile iyice yağlıyoruz. Yufkayı 6 dilime bölüyoruz (sigara böreği yaptığımız dilimler şeklinde).

Her yufka dilimini alıp geniş kenarını rulo yapıp yufkanın ortasına gelene kadar sarıyoruz. Daha sonra bu ruloyu kıvırıp yuvarlak şekle getirip uçlarını birleştiriyoruz. Yufkanın uç kısmını hazırladığımız çanak şeklinin ortasına kapatıyoruz (birleşen uçların üzerinden). Bu şekilde bütün yufka dilimlerinden ufak çanaklar oluşturuyoruz.

 

 

Beyaz peyniri, kaşarı, maydanozu ve kırmızı toz biberi karıştırarak bir iç hazırlıyoruz. Bu çanakların ortalarına içimizi pay ediyoruz.

Böreklerin kenarına 1 kaşık yağla birlikte çırptığımız 1 yumurtayı sürüyoruz. Önceden 180 C°’ye ısıtılmış fırında börekler kızarana kadar pişiriyoruz. Ilık ılık servis ediyoruz.

 

Afiyet olsun:).

ESMER BULGURDAN KISIR

Haziran 17, 2010 - 9:08 am 22 Comments

 

 

Kısır’ı kim sevmez ki:)?. Özellikle çocukluk anılarımda, anne günlerinin vazgeçilmezidir kendisi..Ve malzemeler üç aşağı beş yukarı aynı da olsa yapana has bir lezzettir. Kimisi ekşisini çok koyar, kimi kimyonunu, belki de yeşilliğini bol tutar bir başkası..Ve illa kısırının lezzetiyle meşhur birileri mutlaka vardır…

 

Ben kısırımla meşhur falan olmadım hiç:). Belki de çok sık yapmadığımdandır bu. Ama aile damak tadımıza göre şekillenen bize has bir tarif de oluşmuştur yıllar yılı. Annemin usulü yaparım ben kısırı. “O nasıl oluyor?” derseniz; kuru soğanı, sarımsağı ve salçayı mutlaka kavururum. Elimde taze marullar varsa diğer yeşilliklerden hariç mutlaka biraz da marul koyarım kısırımın içine. Bu sefer bu konuda çok şanslıydım; bütün yeşilliklerimiz işyerimizin bahçesinden toplanıp gelmişti, tazecikti hepsi:).

 

Özellikle havaların bunaltıcı sıcaklığa ulaştığı şu günlerde kısır, benim için bir salatadan öte başlı başına bir yemek halini alıyor. Esmer bulgurla yaptığım için de çok daha sağlıklı oluyor…

 

İşte tarifi:

 

ESMER BULGURDAN KISIR

 

 

Malzemeler:

 

2 su bardağı ince esmer bulgur

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

3-4 diş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası (biz acı sevdiğimiz için acı biber salçası kullandım)

5-6 dal taze soğan (yeşil kısımları kullanılacak)

yarım bağ maydanoz

4­-5 yaprak marul

nar ekşisi

1 tatlı kaşığı kimyon (miktarı damak tadına göre değiştirilebilir)

pul biber

tuz

 

Yapılışı:

 

Öncelikle bulguru bir kabın içinde kaynar suyla ıslatıyoruz. Ben kaynar suyunu göz kararı olarak koyuyorum ama 1 bardak kadar konulup bulgurların sertliğine göre gerekirse ilave edilebilir. Diğer yanda bir tencereye zeytinyağını alıyoruz. Yemeklik doğranmış kuru soğanları ve minik doğranmış sarımsakları sararıncaya kadar kavuruyoruz. Salçaları da ekleyip bir süre daha kavuruyoruz. Bütün bu kavrulan malzemeye ıslatıp şişmesini sağladığımız bulguru ilave ediyoruz. Taze soğanı, maydanozu ve marulu ince ince doğrayıp diğer malzemelere ekliyoruz. Nar ekşisini ve baharatları damak tadına göre ayarlayıp ilave ediyoruz. Ben ekşice sevdiğimden nar ekşisini bol tutuyorum. Taze marul yapraklarıyla beraber servis ediyoruz.

 

Afiyet Olsun:).

DÜĞÜN ÇORBASI

Haziran 10, 2010 - 10:01 am 27 Comments

 

Yağmurlar devam ederken, yaz sıcağını tam olarak hissedememişken hala çorba içmeyi seviyorum ben:).

 

Şimdi vereceğim tarif de işyerimizdeki yemeklerimizi yapan Yüksel Usta’ya ait. Bu çorbayı hepimiz çok seviyoruz. Ben de hem evde yapabilmek için hem de bu güzel tarifi sayfamda paylaşabilmek için tarifini istedim Yüksel Usta’dan. O da sağ olsun ayrıntılı şekilde yazıp verdi bana tarifi..

 

Yüksel Usta’ya buradan da tekrar teşekkür edip, “ellerine sağlık” demek istiyorum.

 

İşte Tarifi:

 

DÜĞÜN ÇORBASI:

 

Malzemeler:

 

100 gr yağsız dana eti

2 su bardağı yoğurt

2 çorba kaşığı un

1 adet orta boy domates

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 yemek kaşığı tereyağı

tuz

ince kıyılmış dereotu

 

Yapılışı:

 

Eti suya alıp iyice yumuşayana dek haşlıyoruz. Et piştikten sonra soğumaya alıyoruz. Soğuyan eti zar büyüklüğünde doğruyoruz (ben liflerine ayırarak yaptım). Eti haşladığımız suyu süzdürerek bir tencereye alıyoruz, gerekirse biraz daha su ekliyoruz, kaynatıyoruz. Kaynayan suya doğranmış etleri ilave ediyoruz. Başka bir kapta yoğurdu ve unu koyup bir çırpma teliyle hiç topak kalmayıncaya kadar karıştırıyoruz. Bu karışıma et suyundan azar azar ilave edip karıştırarak karışımı tamamen kaynayan suya ekliyoruz. Kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Tuzunu ilave ediyoruz. Çok da fazla kaynatmadan ocağın altını kapatıyoruz (çok kaynarsa yoğurt kesilebilir). Diğer yanda bir tavaya kabuğunu soyup minik küpler halinde kestiğimiz domatesi alıp tereyağında bir süre soteliyoruz, toz biberi de ekleyip 2-3 dakika daha kavuruyoruz. Daha sonra domatesleri de çorbaya ilave edip karıştırıyoruz. Bir tutam da ince kıyılmış dereotu ekleyip karıştırdıktan sonra servis yapıyoruz..

 

Afiyet Olsun:).

 

Konumuzdan bağımsız ama paylaşmak istediğim bir fotoğraf daha var:). Dolapta yazlık-kışlık kıyafetleri düzenlerken, hiç giymediğim, dolabından çoktandır durup duran uzun kollu bir tshirtümün olduğunu fark ettim. Biraz boş zamanım da vardı. O tshirtü, kolsuz bir bluz haline getirdim.

 

İşte aşağıda bluzun önceki ve sonraki halleri mevcut:

 

 

Kısaca anlatmam gerekirse; bluzun alt kısmından 2-3 cm’lik bir kısmı kesip açtım, bir bant oluşturdum. Bandın ortasından teğel geçip ipi çekerek büzgü oluşturdum, pileli bir bandım oldu. Bu bandı bluzun yakasına diktim. Tshirtün kollarını da kesince, kolsuz, yazlık, şık bir bluzum olmuş oldu:).