Archive for Ekim 11th, 2010

İLK SOĞUKLAR ÇORBASI

Ekim 11, 2010 - 3:35 pm 28 Comments

 

Üşüyorum…

 

Bu günlerin belirgin, kısa özeti bu benim için:)..Kış değil ama kış soğukları geldi resmen, hem de çok ani oldu. Oysa ben daha kısa kollularımı giymek istiyordum

 :(..Neyse alışacağız artık.

 

Kışın, soğuğun güzel yanları yok mu? Var elbet. Zaten güzel yan bulmak isterse insan, o kadar çok ki..Mesela sıcacık bir çorbayı içinizi ısıta ısıta içmenin tadı başka hiçbir mevsimde yok.

 

İşte bu fikirden yola çıkarak paylaşacağım bir tarifim var benim de…İsmine ne desem bilemedim şimdi, çünkü içinde yok yok..Daha doğrusu o anda evde ne varsa, canınız ne çektiyse buluşturuveriyorsunuz yoğurtlu çorbayla. Yine biraz hayal gücü ve yaratıcılığınızı da serpiştirerek tabi:)..    

 

O zaman ismini şöyle uyduralım ki konuyla da alakalı olsun; “İlk Soğuklar Çorbası”.

Beni tir tir titreten, sıcaklardan sonra bir türlü alışamadığım bu ilk soğuklara ilaç gibi gelen bir çorba çünkü bu..

 

İşte tarifi:

 

İLK SOĞUKLAR ÇORBASI

 

 

Malzemeleri:

 

1 çay bardağı buğday

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye

yarım su bardağı erişte (ben kepekli erişte kullandım)

yarım kg. yoğurt

3 su bardağı tavuk suyu (et suyu ya da normal su da kullanılabilir)

1 yumurtanın sarısı

1 tepeleme yemek kaşığı un

tuz

 

üzerine:

 

tereyağı (ya da zeytinyağı)

kuru nane

 

Yapılışı:

 

Bir gece önceden buğdayları yıkayıp, üzerini geçecek kadar suyla bir taşım kaynatıp, ocağın altını kapatıyoruz. Buğdaylar bu şekilde bir gece bekleyip şişecek.

 

Ertesi gün, bir kapta yoğurdu, unu ve yumurta sarısını iyice karıştırıyoruz. Buğdayların üzerine yoğurtlu karışımı ve daha önceden hazırladığımız tavuk suyunu ilave ediyoruz (bu aşamada bütün malzemeler soğuk durumda). Kıvamına bakıp, gerekirse biraz da normal su ekliyoruz. Kısık ateşte kaynayıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Çorba kaynayınca içine haşlanmış nohudu, fasulyeyi, erişteyi ve tuzu ilave ediyoruz. Çorbayı bir süre daha kaynatıyoruz. Erişteler yumuşayınca ocağı söndürüyoruz.

 

Çorbanın üzerine eritilmiş tereyağı ve kuru nane karışımından döküp, sıcak sıcak servis ediyoruz.

 

Afiyet Olsun:)..