Archive for Haziran, 2011

TARÇINLI MİNİK KEKLER

Haziran 23, 2011 - 1:57 pm 16 Comments

 

Geçen haftasonu için bir şenlik duyurusu yapmıştım; Ankara-Kuğulu Park’ta Kavaklıderem  Derneğinin gerçekleştirdiği bir şenlikti bu. Ve bu sene Ankaralı blog yazarlarının da bu organizasyona davet edilme kısmını Acemi Aşçı blogunun sahibi İpek Hanım üstlenmişti. Sağ olsun beni de bu konuda haberdar etmişti.

 

Cumartesi günü kısa süreli de olsa uğrayabildim şenliğe. O güzel ortamda birbirinden renkli standlar kurulmuştu. İpek Hanım’ı hemen tanıyıp yanına gittim, kendisi de beni güler yüzüyle karşıladı:). Masalarında birbirinden leziz yiyecekler vardı. Ben de tarçınlı, üzümlü, cevizli mini keklerimle ufak da olsa bir katkıda bulunmak istedim.

 

  

 

İpek Hanım’a tekrar güler yüzü, nazik daveti ve emekleri için teşekkür ediyorum. Onu tanıdığım için gerçekten çok mutlu oldum:).

 

Ve işte benim o gün şenliğe götürdüğüm keklerimin tarifi:

 

TARÇINLI MİNİK KEKLER

 

 

Malzemeleri:

 

4 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ

1 su bardağı süt

1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

2 tatlı kaşığı toz tarçın

aldığı kadar un (yaklaşık 2,5 bardak, ben tam buğday unu kullandım)

1 paket kabartma tozu

1 fiske tuz

 

Yapılışı:

 

Öncelikle yumurtalarla şekeri, şeker eriyene kadar iyice çırpıyoruz. Daha sonra sıvıyağı, sütü, unu, bir fiske tuzu, kabartma tozunu ve tarçını sırasıyla ekleyip mikserle iyice karıştırıyoruz. Ceviz ve üzümü de ekleyip karıştırdıktan sonra mini kek kalıplarına (ben kağıt kek kalıpları kullandım) kek karışımımızı paylaştırıyoruz. Önceden 175Cº’ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz (yaklaşık 30 dk.).

 

Afiyet Olsun:)

DOMATES ÇORBASI

Haziran 16, 2011 - 9:22 am 25 Comments

 

Bu sene bir türlü barışamadım şu değişken hava durumuyla..Çok sevdiğim yağmurdan bile sıkıldım hatta. Aslında yağmura bir diyeceğim yok da şu gri bulutlar olmadan bir gün geçirmeyi çok özledim.

 

Hele benim gibi ruh durumu hava durumuyla doğrudan bağlantılı biriyseniz hiçbir zaman dost olamayacaksınız demektir o bulutlarla, kasvetli havayla:)..

 

Şöyle sıcacık güneş, bulutsuz, engelsiz gösteriverse kendini..Askılı bluzlarıma, sandaletlerime  kavuşsam ben de. Hatta deniz kıyısında olsam:)… Yazım, bir yaz tatili hayali tasvirine dönmeden tarifime geçeyim ben, zira Ankara’mın kasvetli havasında kaptırıverirsem kendimi bu hayallere, gerçek dünyaya dönmem zaman alabilir:))..

 

Madem havalar Haziran’ın ortasında bizi üşütmekte ısrar ediyor, ben de ona inat içimizi ısıtacak sımsıcak ev çorbalarının tariflerini vermeye devam edeceğim:).

 

Bu güzel çorba, güzel annemden:). Haftasonu aile soframız için yaptı annem bu çorbayı. İçinde salça olmayan, mevsimin ilk güzel domatesleriyle yapılmış, ilave tatlarla lezzeti coşturulmuş bir domates çorbasıydı bu çorba..

 

Bizim ailede domates çorbası denince akan sular durur. Üstüne bol kaşar rendesi ve taze çekilmiş karabiber de eklenince lezzetine de doyum olmadı tabi:)..

 

İşte tarifi:

 

DOMATES ÇORBASI

 

 

Malzemeleri:

 

2 kg. domates

2 adet orta boy kuru soğan

1 demet maydanoz

2 çorba kaşığı un

3 yemek kaşığı zeytinyağı

tuz, karabiber

 

Yapılışı:

 

Domatesleri ve kabuğunu soyduğumuz soğanları her biri 5-6 parça olacak şekilde  doğruyoruz. Maydanozları da elimizle 2-3 parçaya bölüyoruz.  Soğan, domates ve maydanozları bir tencereye alıp üzerini geçinceye kadar su ekliyoruz. Bu şekilde sebzeler yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Sebzeler biraz ılıyınca hepsini blender ile iyice eziyoruz. Bu aşamadan sonra ezilmiş sebzeleri bir kez de süzgeçten geçirip hiç tortu, çekirdek vs. kalmamasını sağlıyoruz.

 

Diğer yanda başka bir tencerede unu zeytinyağı ile kavuruyoruz. Un kavrulunca süzgeçten geçirdiğimiz domatesli karışımı ilave ediyoruz. Çorbayı karıştırarak kaynatıp kıvam almasını sağlıyoruz. Tuzu ve karabiberini damak tadımıza göre ayarlayıp ilave ediyoruz.

 

Çorbayı, sıcacıkken, üzerine rende kaşar peyniri ve taze çekilmiş karabiber ekleyip servis ediyoruz.

 

Afiyet Olsun:).

GÜZEL BİR BAHAR ŞENLİĞİ DUYURUSU VE ANKARALI BLOG YAZARLARI BULUŞMASI

Haziran 15, 2011 - 9:40 am 4 Comments

Dün Acemi Aşçı Blogunun sahibi İpek Hanım bu Cumartesi günü gerçekleşecek güzel bir organizasyondan haberdar etti beni.

Kavaklıderem Derneğinin her yıl Haziran ayında düzenlediği Bahar Şenliği bu Cumartesi günü gerçekleşecekmiş. Ve bu sene, diğer yıllardan farklı olarak bu şenlik Ankara’lı blog yazarlarını da bir araya getirecekmiş.

Pek çok güzel etkinliğin yapılacağı şenlikte blog yazarları isterlerse bizler için ayrılacak özel masada yiyeceklerini ya da başka el işi ürünlerini de satma veya tanıtma imkanı bulabileceklermiş. Böylece isterlerse Kavaklıderem derneğine de katkıda bulunabilirler.

En güzeli de Ankaralı blog yazarları olarak bir araya gelip, tanışma imkanı bulmak olacak:). Ben de o gün şenliğe uğrayıp, o güzel atmosferde, blog yazarı arkadaşlarımla tanışmayı çok istiyorum.

Şenliğin ayrıntılarına İpek Hanım’ın güzel blogundan ulaşabilirsiniz; buraya tıklamanız yeterli:).

Bu güzel organizasyonu üstlendiği ve beni de haberdar ettiği için kendisine çok teşekkür ediyorum…

CEVİZLİ UN HELVASI

Haziran 7, 2011 - 10:50 am 38 Comments

 

Pişerken evi saran mis gibi poğaçaların kokusu… Ya da cezvede fokurdayan kahvenin kokusu. Böyle onlarca güzel koku sayabilirim, mutfaktan yayılıp da bizi mest eden, iştah kabartan kokular..

 

En güzellerinden biri de şüphesiz helvanın ocağın üzerinde ağır ağır kavrulurkenki kokusudur. Kim sevmez ki?.. En iştahsızın bile gözünü açacak cinsten bir kokudur, irmiğin ya da unun tereyağıyla birleşmesiyle oluşan…Onlara kıtır kıtır ceviz, fındık parçaları ya da dolmalık fıstık da eşlik ederse hele, asla karşı koyulmaz öylesi bir lezzete.

 

Aslında yapalı baya zaman geçti. Fotoğrafları bilgisayarımdan bana bakıp dururken,  bu tarifi paylaşmanın zamanı çoktan geldi diye düşündüm:).

 

En temel tatlılarımızdan biri, tatlı krizlerine hızlı bir çözüm olacak, az malzeme bol lezzet deyimini de hakkıyla karşılayacak Cevizli Un Helvası tarifim aşağıda:).

 

 

CEVİZLİ UN HELVASI

 

Malzemeleri:

 

1 su bardağı un

2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker (isteğe göre artırılabilir)
2 su bardağı süt
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz (biz bol cevizli seviyoruz)

 

Yapılışı:

 

Öncelikle yağları bir tencereye koyup eritiyoruz. Unu ve cevizi ekleyip kısık ateşte yavaş yavaş kavuruyoruz. Unun kavrulup, açık kahverengi renk alması gerekiyor.

 

Diğer yanda bir tencerede sütün içinde şekeri eritiyoruz ve ılımaya bırakıyoruz (fazla kaynar olmayacak).

 

Şekerli sütü kavrulan una ilave ediyoruz. Karıştırarak bir süre daha pişiriyoruz. Helva sütü iyice çekince ocağı kapatıp helvayı demlenmeye bırakıyoruz. Demlenen helvayı, bir kaşık yardımıyla şekil vererek, servis tabağına diziyoruz.  İstersek ılıkken, istersek soğuyunca servis yapıyoruz.

 

Not: Helvanın üzerine tarçın serperek süsleyebiliriz.

 

Afiyet Olsun:)).