Archive for Mart, 2013

ANNE GÜNÜ VE İRMİKLİ TATLI

Mart 14, 2013 - 12:35 pm 26 Comments

Dün annemin yaz kampı arkadaşlarıyla günü vardı. Uzun zamandır düzenli şekilde, her ay içlerinden birinin evinde toplanıyorlar. Bu güzel günlerde sohbet edip özlem gideriyorlar, daha sonra el emeği ile donatılmış sofraları başında devam ediyor bu tatlı sohbetleri…Ben de dün bir vesileyle onlara dahil olma şansını yakaladım ve beraber çok güzel zaman geçirdik, öyle ki ne zaman akşam oldu farkına bile varamadım:).

Düşününce ne güzel adetler bu annelerimizin günleri..Şimdi biz arkadaşlarımızla buluşunca bir dahaki buluşmaya kadar arayı açmayalım diyoruz ama bir bakıyoruz ki tekrar herkesi bir araya getirebilmek için aradan aylar geçmiş. Bu aslında çok doğal; herkes kendi hayat telaşında. Günler birbirini kovalarken bu tür organizasyonları herkese uyan şekilde ayarlayabilmek çok zor oluyor. Oysa işte, anne günlerinde tarih belirli, mekan belirli, kendilerini ona göre ayarlayıp sık sık görüşüp, hasret gideriyorlar:).

Annem, günü için yine enfes bir sofra hazırlamıştı..Dostları için ne kadar özendiğini anlatamam..Gerçi annem diye demiyorum ama her sofrası ayrı bir özen ve emek ürünüdür:). (Ellerine sağlık annecim:))

Annem dostları için farklı bir tatlı yapmak istiyordu. Ben muzlu rulomla işin sütlü tatlı kısmını üstlenmek istedim o da şerbetli tatlı tariflerine bakıyordu bir süredir. Geçenlerde blog arkadaşım Zeynep’in sitesinde gördüğüm bir tarif dikkatimi çekmişti. Özellikle irmiğe bulanışı ve şerbetinin kaynatılmayışı bana çok değişik geldi. (Kaynatılmayan şerbetli tatlılar gerçekten çok daha hafif oluyor bana göre.)

Tarifi ben de anneme verdim, o da gününde ikram etmek için yaptı İrmikli Tatlıları.

Tatlıyı herkes çok sevdi. Tarifler verildi. Ben de en kısa sürede tarifi sitemde de yayınlayacağıma söz verdim.

Zeynep de bir arkadaşının evinde tatmıştı bu tatlıyı ve tarifini alıp sitesinde paylaşmıştı. Tarife Zeynep’in sitesinden buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ben de arşivimde bulunması açısından tarifi aynen aşağıya ekliyorum. Zeynep’in tatlıları yapan arkadaşına ve bu güzel tarifi bizimle paylaşan Zeynep’e çok çok teşekkür ediyorum:).

Not: Bu malzemelerle oldukça fazla sayıda tatlımız oluyor ki bu miktar misafir için uygun. Daha az kişi için yapılacaksa malzeme miktarları yarıya indirilebilir.

İşte Tarifi:

İrmikli Tatlı

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 2 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzerine bulamak için İrmik

Şerbeti için:

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su (şerbet kaynatılmayacak)

Hazırlanışı:

  1. Hamuru yapmadan 1-2 saat önce şeker ve suyu derin bir kaba koyun.Bu şerbeti ara ara kaşıkla karıştırın.Kaynatılmayacağı için bu şekilde şekerin erimesini sağlamış olursunuz.
  2. Hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin ve ardından hamuru 20 dakika dinlendirin.
  3. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp irmiğe her tarafına gelecek şekilde bulayın.İrmiğe buladığınız tatlınızı tepsiye dizin.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verin.
  4. Tatlılar piştikten sonra fırından çıkarın ve şerbeti dökün.
  5. Şerbetlediğiniz tatlılarınızı arada ters yüz ederek şerbetini çekmesini sağlayın.

Afiyet Olsun:)