Archive for Mayıs, 2013

İRMİK TATLISI

Mayıs 10, 2013 - 11:44 am 15 Comments

Mayıs ayı belki de yılın en sevdiğim ayıdır…Bunda bu ayda doğmuş olmamın etkisi olabilir belki ama Mayıs’ı en çok; sıcağı, güneşi, artık çiçek açmış ağaçları, mis gibi çiçek kokularını bize doyasıya sunduğu için seviyorum galiba. Ardından güneşin gülümsediği bahar yağmurlarına, yağmurla tazelenen buram buram toprak kokusuna da değinmeden edemeyeceğim tabi..Şimdi dışarıdan cıvıl cıvıl kuşların sesini dinlerken bunları yazmak geldi içimden.

Aslında bu yazının asıl konusu bir tatlı tarifi. Şerbetli tatlı kategorisine girse de bence sütlü tatlı hafifliğinde ve lezzetinde. Bu yüzden diğer tüm şerbetli tatlılardan ayrı bir yere koyuyorum bu tatlıyı gönlümde (gönlüme de niye tatlıyı koyuyorsam:)).

Bir kez yapıp yiyince tekrar tekrar yapma isteği doğuruyor insanda (ya da bunda tatlıyı çok seven bir aile olmamızın payı da büyük olabilir;)).  

Uzun lafın kısası çok değişik, hafif ve bir o kadar lezzetli bir tatlı “İrmik Tatlısı”..

İşte Tarifi:

İRMİK TATLISI

Malzemeleri:

4 adet yumurta

3 su bardağı süt

1 su bardağından biraz fazla irmik

2 yemek kaşığı tereyağı

1 fiske tuz

Şerbeti için:

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

1-2 damla limon suyu

Üzerine:

Fındık

Yapılışı:

İlk olarak şekerle suya 1-2 damla limon suyunu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynatıp şerbeti hazır ediyoruz. Kaynayan şerbeti bir kenara alıp soğumaya bırakıyoruz.

Diğer yanda bir tencereye sütü, yağı ve bir fiske tuzu koyup kaynatıyoruz. Kaynayınca içine yavaş yavaş irmiği ilave edip sürekli karıştırarak 15 dakika kadar pişiriyoruz. Daha sonra bunu da bir kenara alıp ılımasını sağlıyoruz.

Bu arada tatlıların üzerine batıracağımız fındıkları su dolu bir kap içerisine koyup 10 dakika kadar suda beklettikten sonra süzgeçte sularını süzdürüyoruz. Bu püf noktası sayesinde tatlıların üzerine koyduğumuz fındıklar tatlı piştikten sonra dökülmüyor.

İrmikli karışım ılıyınca içine yumurtaları kırıp yoğuruyoruz. Oluşan bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayıp bir fırın tepsisine diziyoruz. Her tatlının üzerine birer fındık batırıyoruz.

175Cº’ye ısıtılmış fırında tatlıların üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.

Pişen tatlılara soğuk şerbeti döküp hala ılık olan fırının içine koyuyoruz (fırın çalışmıyor). Tatlıları bu şekilde 10 dakika kadar fırının içinde tutuyoruz bu sayede şerbeti iyice çekmiş oluyorlar.

Şerbetlenen tatlıları soğutuyoruz. İstersek üzerine kaymak ya da dondurma koyarak da servis edebiliriz.

 Afiyet Olsun:)