Archive for Temmuz, 2013

KAKAO KAPLI KURABİYELER

Temmuz 23, 2013 - 1:20 pm 10 Comments

Bugün anneciğimden güzel bir tarife yer vermek istiyorum. Kendisi bu tarifi televizyondaki bir yarışmada görmüş (Elimin Lezzeti Yarışması) ve hemen denemeye karar vermiş.

Annem gerek televizyonda gördüğü tarifleri gerekse arkadaşlarından aldığı farklı tarifleri denemek konusunda çok heveslidir. Şahsen ben onun bu özelliğinden çok mutluyum ve onun birbirinden leziz denemelerini tatma konusunda çok çok da istekliyim:)))…

Biz ailecek bu kurabiyelere bayıldık; kıyır kıyır, leziz mi leziz bu yüzden de yedikçe yediren türden bir kurabiye olmuş.

Ölçüleri programda verildiği şekliyle aktarıyorum ama annemde mutfak terazisi olmadığı için, onun bunca yıllık tecrübeyle edinilmiş el, göz terazisiyle ölçmüş malzemelerini. Eh, sonuca bakılınca da gayet güzel tutmuş yılların göz kararı:).

Yapılışı da oldukça pratik olan bu kurabiyeleri mutlaka denemenizi öneririm. Hatta zamanınız varsa kurabiyeleri bir gece önceden yoğurup, tarifteki son buzdolabında bekletme aşamasını bir geceye çıkartıp, misafirlere sunacağınız kurabiyelerinizi, onlar gelmeden kısa sürede şekillendirip pişirebilirsiniz (annem bir gece buzdolabında bekletmiş).

İşte tarifi:

KAKAO KAPLI KURABİYELER

Malzemeleri:

200 gr. tereyağı

250 gr un (annem tam buğday unu kullanmış)

100 gr. mısır nişastası

100 gr. pudra şekeri

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 paket vanilya

70 gr. dövülmüş ceviz içi

2-3 yemek kaşığı su

Üzerine:

2 yemek kaşığı kakao

2 yemek kaşığı toz şeker

Krema

Yapılışı:

Unu, nişastayı, pudra şekerini, kabartma tozunu ve vanilyayı bir yoğurma kabına eliyoruz. Tereyağını ve ceviz içini de ekleyip iyice yoğuruyoruz. Bu aşamada bir kaç kaşık su ilave ederek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 4 parçaya bölüp, her parçayı yuvarlayarak rulo yapıyoruz. Her ruloyu streç filme sarıp derin dondurucuda 10 dakika kadar bekletiyoruz. Bu sırada genişçe bir kaba kakaoyu ve toz şekeri koyup kabı sallayarak ikisinin iyice karışmalarını sağlıyoruz. Derin dondurucuda bekleyen kurabiye rulolarının streç filmini açıp, önce her yerine fırça yardımı ile krema sürüyoruz, sonra da kakao-şeker karışımının içinde yuvarlayıp her tarafının bu karışım ile kaplanmasını sağlıyoruz.

Kakao karışımına buladığımız ruloları tekrar streç filme sarıp bu kez buzdolabına koyup 4 saat bekletiyoruz (annem bu aşamada bir gece bekletmiş). Daha sonra buzdolabında dinlenip sertleşen hamurların streç filmlerini açıp keskin bir bıçak yardımıyla yarım santimetrelik dilimler halinde kesiyoruz.

Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, önceden175C°’ye ısıtılmış fırında yaklaşık 12-15 dk. kadar pişiriyoruz.

Afiyet Olsun:))…

Hafta Sonundan Birkaç Kare

Temmuz 22, 2013 - 3:25 pm 4 Comments

Yeni bir tariften önce bloğum biraz renklensin istedim…Ben çok yazmayacağım; onun yerine aşağıdaki fotoğraflarlar anlatsın kendini, ya da sadece onlara bakan gözlere huzur, sevinç versinler…

Safranbolu ve Amasra’dan bir kaç kare….

 

 

 

BALLI HARDAL SOSLU AVOKADO SALATASI

Temmuz 9, 2013 - 3:13 pm 14 Comments

Blogumla uzun süredir ilgilenemedim. Elim gitmedi bir şeyler yazmaya, tarifler paylaşmaya…Olur ya insan öyle, içi istemez, o ilk adımı atmaya gereken enerjiyi, isteği, neşeyi bulamaz. Bu isteği ve yazmak için en uygun zamanı beklesem, bu sefer de ne kadar sürecek bilemem. Velhasıl, başlamak lazım dedim bir yerden.

Dilerim bugün başlayan Ramazan ayı ile bütün kalpler sevgi dolar; anlayış, vicdan, insan sevgisi alır bütün kötü, yıkıcı, zarar verici duyguların yerini.

Daha da yazarım ama girişi bu dileğimle tamamlayıp, tarifimi paylaşmak istiyorum şimdi. Vereceğim tarif sofralarınızda ana yemeğinize eşlik edecek, hatta bu yaz sıcaklarında başlı başına bir öğün bile olabilecek leziz bir salata tarifi. Bu salatanın sosunu daha pek çok farklı salatada da kullanabilirsiniz, gerçekten çok çok lezzetli oluyor.

İşte Tarifi:

BALLI HARDAL SOSLU AVOKADO SALATASI

Malzemeler:

2 adet olgun Avokado

Sosu için:

1 yemek kaşığı hardal

1,5 yemek kaşığı süzme bal

1,5 yemek kaşığı elma sirkesi

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Derince bir kapta bütün sos malzemelerini iyice karıştırıyoruz. Avokadoları ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkartıyoruz. Kabuklarını soyup 1cm’lik dilimler şeklinde bölüyoruz. Dilimlediğimiz avokadoları sosun içine atıp iyice sosla bütünleşmesini sağlıyoruz. İstediğimiz gibi süsleyip servis ediyoruz.

Afiyet Olsun:)