OLDUKÇA HAFİF BİR İMAM BAYILDI
Eskiden kendime ve bloguma çok daha rahat vakit ayırabiliyordum oysa şimdi bloguma eklediğim her yazının arasına günler giriveriyor ister istemez. Ben yine de bulduğum ilk fırsatta blogumu da ihmal etmemeye çalışıyorum elimden geldiğince.
Yazmadığım sürelerde elbette mutfağımdan güzel kokular yayılıyor, tencerelerde yemekler fokurduyor; fırın, havanın sıcaklığına nispet yaparcasına ısınıyor da ısınıyor.. Ama işte, ben zamanımın kontrolünü daha çok elime geçirmeye başladığımda yazdığım tarifler daha sıklaşmaya başlayacak tabi.
Ramazan da geldi; o eski ramazan coşkularını aratsa da kendine has havasıyla, düzenimizi kendine uydurarak geldi. Ramazanda hafif yemekler tüketmek gerektiğinden tam da bu aya uygun sağlıklı ve lezzetli bir tarif paylaşmak istiyorum; “İmam Bayıldı”.
Zeytinyağlı bütün yemekleri seven benim için İmam Bayıldı süper bir seçenek. İçindeki malzeme bolluğu ile de oldukça besleyici bir öğün. Aslında İmam Bayıldı yaparken hep patlıcanlar önceden kızartılır ama anneciğimden öğrendiğim şekliyle, bu tarifte bütün malzemeler çiğden konuluyor. Böylece hem çok daha hafif, hem de besin değerlerini daha çok koruyan bir yemek haline geliyor bizim İmam Bayıldı…
İşte buyrun tarifini:
Malzemeler:
Kişi sayısına göre patlıcan (tercihen çok büyük olmayanlardan)
Kuru soğan
Sarımsak
Domates
Sivri Biber
Birkaç dal maydanoz
Zeytinyağı
2 adet kesme şeker
Yapılışı:
Öncelikle patlıcanları alaca soyup sapını kesiyoruz ve üzerine bolca tuz ekip acı suyunu bırakması için bekletiyoruz.
Diğer tarafta piyazlık doğradığımız soğanları tuzla ovup yumuşatıyoruz, sarımsakları küçük küçük doğruyoruz, domateslerin kabuğunu soyduktan sonra küp küp kesiyoruz. Soğan, sarımsak ve domatese doğradığımız biberleri ve kıydığımız maydanozları da ekleyip karıştırarak iç harcımızı oluşturuyoruz.
Acı suyunu salan patlıcanları yıkayıp üç kenarından yarıklar açıyoruz. İç malzememizi bu yarıklara doldurup patlıcanları bir tencereye diziyoruz. Üzerine biraz zeytinyağı ve su ekliyor, tuzunu, şekerini attıktan sonra önce kaynatıp sonra ocağın altını iyice kısarak hafif ateşte pişiriyoruz. İyice soğuduktan sonra servis yapıyoruz.
Afiyet olsun:)…
Eylül 5th, 2008 at 09:36
Ben altı aydır bişey yazamıyordum bloğuma.Sizden de seyrek yazanlar var yani:P
Elinize sağlık çok hafif olduğu görüntüden bile belli.
Eylül 5th, 2008 at 09:40
selam aslıcım…ramazan da bende zeytinyaglıları tercih ediyorum..harika olmuş imam bayıldı..elinize saglık.sevgiler.
http://hunerlieller.net
Eylül 5th, 2008 at 10:16
Sweetkitchen, seyrek yazınca üzülüyorum ben ama yetişmek bazen cidden zorluyor.
Güzel yorumun için teşekkürler:).
Sevgilerimle..
aslı
Eylül 5th, 2008 at 10:17
Hünerlieller ramazanda mideyi fazla da yormamak gerek ki bunun en güzel yolu zeytinyağlılardan geçiyor:).
Güzel kelimelerin için teşekkürler.
Sevgileeer:).
aslı
Eylül 5th, 2008 at 10:35
Çok hafif ve lezzetli görünüyor gerçekten. ellerine sağlık
Eylül 5th, 2008 at 11:10
Merhaba,çok leziz görünüyor yemek,elinize sağlık.sevgiler…
Eylül 5th, 2008 at 11:33
Desstina gerçekten tadına inat hafif bir yemek bu.
Güzel yorumun için teşekkürler:).
Sevgiler.
aslı
Eylül 5th, 2008 at 11:34
Neslihancım çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle;)..
aslı
Eylül 5th, 2008 at 11:51
Aslicim nefis olmus yemegin,ramazanda zeytinyagli hafif oluyor ellerine saglik.
hayirli bereketli ramazanlar
Eylül 5th, 2008 at 12:00
Baharçiçeğim çok teşekkürler:). Ben de sana hayırlı ramazanlar diliyorum.
Sevgilerimle;).
aslı
Eylül 5th, 2008 at 14:08
nefis cok severimmm
Eylül 5th, 2008 at 14:16
Ninocum teşekkürler:).
Sevgiler.
aslı
Eylül 5th, 2008 at 14:32
Hayatım, hepimiz bazı bazı zamanın ucunu kaçırıyoruz.. Yoluna girecektir.
hafif imambayıldıya bayldım
ellerine sağlık hayatım.
sıcacık sevgilerimle..
Eylül 6th, 2008 at 17:02
Cok lezzetli görünüyorlar, ellerinize saglik. Iyi hafta sonlari diliyorum. Hayirli ramazanlar.
Eylül 8th, 2008 at 08:15
Zerrincim canım, haklısın eminim herkesin başında bu yetişememe duygusu. Ben de zaman geçtikçe herşeyin rayına oturacağına inanıyorum..Çok sağol desteğin için:).
Öpüyorum canım..
aslı
Eylül 8th, 2008 at 08:16
Kızılcıkşurubu güzel yorumun ve dileklerin için teşekkürler..
Ben de sana hayırlı ramazanlar diliyorum.
Sevgilerimle:).
aslı
Eylül 18th, 2008 at 12:42
ramazan da bende zeytinyaglıları tercih ediyorum..harika olmuş imam bayıldı..elinize saglık.sevgiler.
Eylül 18th, 2008 at 12:43
ama cok guzel oldu
Eylül 19th, 2008 at 06:16
Teşekkürler Kelebek:). Zeytinyağlılar ramazan için en sağlıklı tercih..
Sevgiler.
aslı