NARENCİYE LİKÖRÜ
Bir açıp bir kapayan gökyüzüyle, kararsız bulutlarıyla, serin serin çiseleyen yağmuruyla bahar gelip gelmemek arasında kalmış gibi bu günlerde… Oysa bahar dalları birer ikişer gösteriverdiler kendilerini pek çok bahçede. Bunu görmek bile insanın içini açmaya yetiyor:).
Hala manav raflarında narenciyelere ulaşabiliyorken ilk gördüğüm anda denemeyi aklıma koyduğum bir tarifi paylaşmak istiyorum bugün. Çok sevdiğim, Dokuzuncubulut blogunda rastladığım, Narenciye Likorü’nün tarifini.
Ben yaklaşık 10 gün önce hazırladım likörümü. Yani birkaç gün sonra tatmak için hazır olacak:). Bu bekleyiş beni hayli heyecanlandırıyor. Tadının güzel olduğuna şüphem yok. Zaten hazırladıktan sonraki görüntüsü bile insanı mutlu etmeye yetiyor. Rengarenk çeşit çeşit narenciye, kavanoz içinde adeta süsü oldu mutfağımızın…
Yazın taze vişneler çıkınca bir de vişne likörü denemek istiyorum:).
Tarifi, benim arşivimde de bulunması için aynen buraya ekliyorum. Tarifin orjinaline burayı tıklayarak Dokuzuncubulut blogundan ulaşabilirsiziniz.
Sevgili adaşıma bu güzel tarifi bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ediyorum:).
İşte Tarifi:
NARENCİYE LİKÖRÜ
Malzemeler:
•1 pembe greyfurt
•1 portakal
•1 kan portakalı
•2 mandalina
•1 lime limon
•1 limon
•yeteri kadar votka (kabınızın alacağı miktarda)
•yeterli boyda kavanoz
•1 parmak büyüklüğünde taze zencefil
•1/2 su bardağı şeker
•1/2 su bardağı su
(Adaptasyon: http://marcussamuelsson.com)
Hazırlanışı:
•Zencefilin kabuklarını soyun, ince dilimler halinde doğrayın. Sos tenceresine su ve şekeri koyun, zencefil dilimlerini ekleyin ve şeker eriyip, su biraz kalınlaşıncaya kadar pişirin. Böylece zencefilli basit şurup elde edmiş olacaksınız. Soğuyunca süzgeçten geçirin ve bir kenarda bekletin.
•Yıkadığınız meyveleri boylarına göre, üçgen, elma dilimi ya da yuvarlak ince dilimler halinde doğrayın. Küçük olanları sadece ikiye ya da dörde bölün. Çekirdeklerini çıkarın.
•Meyveleri ağzı genişçe, steril edilmiş cam bir kavanoza koyun. Üzerine zencefil şurubunu ekleyin ve meyvelerin üstünü örtecek kadar votka ekleyin. Kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın ve 10-15 gün bekletin. Votka olmaya başladıkça, votkanın rengi biraz sarıya dönecek, meyvelerin biraz rengi değişip, kavanozun içinde yukarıya doğru yükselmeye başlayacaklar.
•Bu süre sonunda önce süzerek bir kaba aktarın, ardından ince bir tülbentten geçirerek ikinci bir süzme yapın ve şişelere doldurun. Dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.
Dikkat edelim!
•Meyvelerden bulamadığınız olursa yerine diğerinden koyabilirsiniz.
•Votka ölçüsü vermiyorum, kullandığınız meyve ve kavanozun miktarına göre değişecektir.
•Açtığınızda tadı sert gelirse biraz daha şerbet kaynatıp ilave edebilirsiniz. Tam tersi biraz tatlı gelirse, istediğiniz tadı yakalayana kadar votka ekleyebilirsiniz.
Nisan 4th, 2011 at 12:37
Çok güzel görünüyor, geçenlerde de nar likörü tarifi görmüştüm şu tembelliğimi bir atsam da yapıversem…
Sevgiler
Nisan 4th, 2011 at 14:31
Ellerine sağlık Aslı’cığım.
Beğenip denediğine sevindim.
Umarım tadını da seversin.
Sevgiler:))
Nisan 4th, 2011 at 15:09
Canım, alkolle pek aram yoktur çok nadir alırım. Ama bunu nasıl güzel ferah bir tadı vardır kimbilir? Olsa tadına bakardım birazcık
Ellerine sağlık Aslıcım..
Nisan 4th, 2011 at 15:14
Ben hiç likör içmedim ama, merak ettim şimdi.Canım seni ekledim. Selamlar;
Nisan 4th, 2011 at 15:16
9.bulut un blogunu çok seviyorum…
senin de ellerine sağlık..renkler ne güzel cıvıl cıvıl turuncu
Nisan 4th, 2011 at 18:13
Aslı’nın tariflerine güvenirim. Heyecanla beklemek ne güzel. Ben de bu kış portakal likörü yapmak istedim hep ama bir türlü üstüne düşmedim. Aslında son portakallarla yapsam mı?
Nisan 4th, 2011 at 19:45
Kelebeğim mutlu haftalar.Çok istememe rağmen henüz likör yapmak kısmet olmadı.Aslıcığımda gördükçe bayılıyorum likörlere:))Ellerine sağlık benim içinde
bitter çikolata ile iç:)))Kocaman öpüyorum.
Seni çokkkk seven ablan…
Nisan 4th, 2011 at 21:36
Burdaki havada ayni orasi gibi bahar nazli nazli geliyor
Likör bende hic denmedim önümüz yaz sicaklarda serin serin iyi gider
Ellerine saglik kelebegim
Nisan 5th, 2011 at 07:42
Hülyacım eminim narla da çok güzel olur likör..Ben bundan sonra farklı meyvelerle denemeler yapmayı düşünüyorum:).
Sevgiler..
aslı
Nisan 5th, 2011 at 07:43
Adaşım tekrar çok teşekkürler tarif için:).
Dediğim gibi görüntüsü bile insanı mutlu etmeye yetiyor. Bence tadı da çok güzeldir.
Sevgilerimle:).
aslı
Nisan 5th, 2011 at 07:44
Hülyacım Türk kahvesi ile birlikte güzel gidiyor likör. Ben o şekilde servis etmeyi düşünüyorum.
Beğenmene sevindim:).
Sevgiler..
aslı
Nisan 5th, 2011 at 07:45
Aycancım beni linklerine eklediğin için teşekkürler:). BUndan böyle sık sık ziyaret ederiz birbirimizi..
Sevgilerimle:).
aslı
Nisan 5th, 2011 at 07:48
Love and Smile benim de hep takip ettiğim bir site dokuzuncubulut..
Yorumun için çok teşekkürler:).
Sevgilerimle…
aslı
Nisan 5th, 2011 at 07:50
Necla ablacım o tatlı bekleyiş gerçekten de mutlu ediyor insanı:). Bence hala güzel portakal bulabiliyorken portakallı likörü denemekte fayda var.
Sevgilerimle..
aslı
Nisan 5th, 2011 at 07:52
Derya ablacım ben de sana mutlu, güzel bir hafta diliyorum:))..
Bitter çikolata harika gider bu likörün yanında:).
Ben de seni çok seviyor, öpüyorum..
kelebeğin
Nisan 5th, 2011 at 07:53
Baharçiçeğim gerçekten de şöyle ılık havayı tam olarak hissedemedik biz de burada..
Yaz gelse, havalar ısınsa, dediğin gibi o sıcaklarda bizi bu likör serinletse ne güzel olur:)).
Sevgiler, öpücükler:).
aslı
Nisan 5th, 2011 at 08:55
likörü çok severim hepsini karışık içmedim eminim güzeldir ellerine sağlık canım
Nisan 8th, 2011 at 07:50
Dün akşam itibariyle tadına bakma şerefine nail oldum, diğer içtiğim dükkandan alınan likörlere likör diyebiliyorsak o zaman bu başka birşey olmuş, çok leziz ve tadımı çok yumuşaktı.
Nisan 8th, 2011 at 09:33
Abicim afiyet olsun:). Ben de çok sevdim. Bundan böyle bizim likörler evde yapılacak belli oldu;)..
Nisan 14th, 2011 at 15:11
[...] gün daha önce tarifini paylaştığım bu likörü de tattık hep birlikte. Gerçekten çok lezzetli olmuş. Meyvelerin tadı, aroması olduğu gibi [...]