BUHARDA PİŞMİŞ ÇİKOLATALI TOP KEKLER

Mayıs 16, 2011 - 9:58 am 46 Comments

 

Hazır havalar düzelmişken, güneş yüzünü göstermeye başlamışken insanı mutlu edecek, çikolatalı bir kek tarifi paylaşmak istiyorum. Üstelik bu kekin diğer keklerden farklı bir özelliği var; tencerede, su buharıyla pişiyor.

 

Bu pişirme fikrini annemle birlikte televizyondaki Master Chef yarışmasını izlerken gördüm. Oradaki yarışmacılardan biri kekini bu şekilde pişiriyordu. Kekin hamurunun yapım aşamasını seyredemedim, yalnızca pişirme yöntemini görebildim. Kekin çikolatalı olduğunu gördüm bir de. Buharda piştiği için yumuşacık olduğu söylenmişti. Öğrendiğim her ilginç yemek fikri gibi, o gün bunu da deneme ateşi düştü bir kere içime:).

 

Haftasonu fırsat bulup geçtim mutfağa:). Malzemelerimi kendi kek yapım şeklime göre seçtim. Buharda pişip yumuşak olacağı için ve de içinde yağ niyetine eritilmiş çikolata kullanacağım için hamura fazladan yağ eklemedim. Ceviz çikolatalı keklere çok yakıştığı için içinde mutlaka biraz da ceviz olmalıydı. Biraz ondan biraz bundan derken yine yeni bir tarif çıktı ortaya:). Yalnızca, malzeme miktarını iyi ayarlayamadığımdan biraz fazla kek hamurum oldu benim:). 9 tane top keki iki tencereye sığdırıp, kalan hamuru da dörtgen bir kalıpta, fırında pişirdim (aşağıdaki fotoğraf).

 

 

İlk defa denediğim bu pişirme yönteminin başarısız olmasından korkmadım değil. Meğerse umduğumdan çok daha kolaymış. Sadece bir iki noktaya dikkat etmek yeterli. Programda tenceredeki su kaynadıktan sonra 20 dakika tencerenin kapağının asla açılmaması gerektiği söylenmişti, yoksa kekler sönüyormuş. Bir de kapaktaki buhar keklerin üzerine damlamamalıymış, bunun için de ben kapağın içine kağıt havlu döşedim.

 

Sonuç mu? 20-25 dakikada pişen, buharla piştiği için içi yumuşacık olan ve sünger gibi kabarmış keklerdi:). Bu kekler piştikten sonra ılıkken, yanında vanilyalı dondurmayla brownie niyetine servis edilebilir tarzda. Üstelik brownieye göre de daha az kalorili.

 

Benim tekrar tekrar yapacağım bir tarif oldu bu. Tüm malzemeyle yaklaşık 15-16 adet top kek çıkar sanırım. Malzemelerin yarısı kullanılarak da daha makul miktarlarda yapmak mümkün elbet:).

 

İşte tarifi:

 

BUHARDA PİŞMİŞ ÇİKOLATALI TOP KEKLER

 

 

Malzemeleri:

 

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

100 gr. çikolata (ben bitter ve sütlü çikolata karışımı kullandım)

1 su bardağı süt

2 su bardağı un (ben tam buğday unu kullandım)

2 yemek kaşığı kakao

1 su bardağı dövülmüş ceviz

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 fiske tuz

 

Yapılışı:

 

Öncelikle yumurta ve şekeri şeker eriyene dek mikserle karıştırıyoruz. Diğer yanda çikolataları benmari usulü eritiyoruz (yani içinde su kaynayan bir kabın üzerine suya temas etmeyecek büyüklükte başka bir kabın içinde çikolatayı eritiyoruz). Eriyen çikolatayı da yumurtalı karışıma ilave edip çırpıyoruz. Daha sonra kalan malzemeleri de kek karışımına ilave edip iyice çırpıyoruz.

 

Top kek kağıtlarımız varsa ısıya dayanıklı minik kapların içine yerleştiriyoruz (aşağıdaki resimdeki gibi), eğer yoksa kapları iyice yağlıyoruz. Kek karışımından kapların yarısına gelecek şekilde boşaltıyoruz. Bu kapları geniş bir tencerenin içine diziyoruz (benim iki tencere kullanmam gerekti). Küçük kapların yarısına gelecek kadar tencerelerin içine su dolduruyoruz. Tencerelerin kapağına kağıt havlu döşeyip sıkıca kapıyoruz. Ocağın altını açıp suyun kaynamasını sağlıyoruz. Suyun kaynama sesini duyunca ocağı kısıyoruz. Bu şekilde tencerenin kapağını hiç açmadan (burası önemli) 20 dakika kadar pişiriyoruz (ben emin olmak için 25 dakika tuttum). Daha sonra ocağın altını kapatıp, yine tencerenin ağzını açmadan ılımaya bırakıyoruz.

 

 

Kalıplarından çıkarttığımız kekleri istersek ılıkken vanilyalı dondurmayla, istersek de soğuduktan sonra servis ediyoruz.

 

Afiyet olsun:).

 

46 Responses to “BUHARDA PİŞMİŞ ÇİKOLATALI TOP KEKLER”

  1. Serap Says:

    İlginç bir yöntem. İlk defa duyuyorum. Süper görünüyorlar. Ellerinize sağlık.

  2. Gönülüncelezzetler Says:

    Enn sevdiğim kekler bayılırım…Nefis olmuş ellerinize sağlık…

    Sevgiler…

  3. PAPATYA PRENSES Says:

    Blogların meşhur fincak keki/tencere keki:) Sanırım yapmayan kalmadı.

    Pufidik pufidik enfes görünüyorlar, ellerine sağlık canım.

  4. CANDAN TARİFLER Says:

    ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYORLAR ASLICIM DENEMEK İSTERİM MUTLAKA NE ZAMANDIR BU TARİF HEP AKLIMDA BENDE FİNCAN KEK OLARAK DUYMUŞTUM PAPATYANIN DEDİĞİ GİBİ BAKALIM BANA NEZAMAN KISMET OLUCAKELLERİNE SAĞLIK CNAIM..

  5. saglıklı mutfak Says:

    Aslı bunu çok sevdim mutlaka deneyeceğim ve ilk muffin denemem olacak. Eğer bana muffin yemeği sevdirirse süper süper olacak:) Ellerine sağlık

  6. NİRVANA Says:

    Ellerine saglık canım harika olmus..En cok söyle üzeri catlayınca seviyorum kekleri…bende en yakın zamanda buhar yöntemini deneyecegim mutlaka…sevgiler…

  7. derya Says:

    Canım Kelebeğim bizim oğlanlar muffınsiz duramazlar:)))ellerine sağlık enfes olmuş kocaman kocaman öpüyorum.
    Seni çokkkkk sevan ablan…

  8. butterfly Says:

    Serap çok teşekkürler:). Bana da çok ilginç geldi ilk duyduğumda, zaten o yüzden ilk fırsatta denemek istedim:).
    Sevgiler..
    aslı

  9. butterfly Says:

    Gönül çok teşekkürler:). Bizim de favorilerimiz arasına girdi bile bu kek:).
    Sevgilerimle..
    aslı

  10. butterfly Says:

    Prensescim demek ki ben geç kalmışım bu konuda:). Ben de ilk defa o yarışmada gördüm, iyi ki denemişim.
    Sevgiler..
    aslı

  11. butterfly Says:

    Candan Tarifler çok pratik ve yapımı eğlenceli bir tarif:). Şimdiden senin de ellerine sağlık canım:).
    Sevgilerimle:).
    aslı

  12. butterfly Says:

    Hilalcim umarım dener ve memnun kalırsın tariften:). Çok da hafif oluyor, kesinlikle tavsiye ederim.
    Kocaman öpüyorum. Sevgilerimle…
    aslı

  13. butterfly Says:

    Nirvanacım çok teşekkürler:))..Evet, keklerin ikisi çatlamış, ben de en çok onları sevdim:).
    Sevgilerimle…
    aslı

  14. butterfly Says:

    Derya ablam, senin oğlanlar çok şanslı böyle hamarat bir anneleri olduğu için:).
    Güzel yorumun için teşekkürler ablacım..
    Çoook öpüyorum:)).
    Seni çok seven kelebeğin

  15. aycan Says:

    Ne kadar değişik .Eve gider gitmez deniyeceğim canım.

    Sevgilerimle;

  16. love and smile Says:

    Artık seni okumayabilirim :P şaka şaka….
    henüz bloguma bile yazmadım amaaaaaaaaa sana ipucu…
    nefsim konusunda sıkıntılı bir dönemdeyim.. her gördüğümü canım ya çekiyor ya da ıyy oluyorum…. anlamışsındır belki ;)
    eline sağlık…

  17. baharcicegi Says:

    Kelbegim ben degisik bir sey görünce hemen deneyim derim ama yinede cesaret edemem
    Cok degisik olmus yumusacik iyide kabarmis firin bozulnca ilk yapilacak kekler arasinda
    Ellerine saglik becerikli güzel kelebegim

  18. Aysel_Bizim Mutfak Says:

    Bu keki denemeyenlerden biri de benim… Uzun zamandır aklımda ama bu ara o iş yoğunluğum nedeniyle mutfağa girmeye vakit olmuyor… Denenecekler listesi uzadı gitti :) Ellerine sağlık Aslıcığım, makaronu denemeni de ben tavsiye ediyorum sevgiyle kal…

  19. sarı mutfak-hande Says:

    değişik bir pişirme yöntemi olmuş keklerin çok güzeller ellerine sağlık canım

  20. butterfly Says:

    Aycancım beğendiğine çok sevindim:).
    Denersen yorumlarını beklerim canım.
    Sevgilerimle…
    aslı

  21. butterfly Says:

    Love and Smile bana çıtlattığın haberine ne kadar sevindim anlatamam:))…Valla canının çektiği bir şey olursa sadece söylemen yeterli, yapar yollarım sana canım:).
    Öpüyorum kocaman..
    aslı

  22. butterfly Says:

    Baharçiçeğim ben de sonu hüsran olacak bile olsa denemeden edemem böyle değişik tarifleri, aklımda kalır:).
    Güzel yorumun için çok teşekkürler canım:)).
    Sevgiler..
    aslı

  23. butterfly Says:

    Ayselcim Makarondan gözüm korkuyor açıkçası, incelikleri baya çok çünkü:). Oysa bu kek çok pratik, çabucak yapılıyor.
    Uzun zaman ayırabileceğim ilk fırsatımda makaron deneyeceğim ben de.
    Sevgilerimle:).
    aslı

  24. butterfly Says:

    Handecim çok teşekkürler:).
    Sevgiler, öpücükler…
    aslı

  25. dokuzuncubulut Says:

    Pişirme şekli çok değişikmiş Aslı’cığım, hemen deneyeceğim. Çok da güzel kabarmışlar, çok hoş görünüyorlar. Paylaşım için teşekkürler:))
    Sevgiler.

  26. Narince Says:

    Bloglarda fincan keki, tencere keki diye geçiyordu sanırım. Fırınla uğraşmak istemediğimde kesinlikle çok pratik bir yol. Ellerine sağlık Aslı’cığım.

  27. ZEYNEP-üçüzlerin annesi Says:

    merhaba.bende ılk kez goruyorum buharda keki.emınım harıka olmuslardır.sımdı blogun gezıntıye cıkıyorum.sevgıler:)

  28. eldivenlerim Says:

    enfes gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım….

  29. mine Says:

    Aslıcığım ben geçen yıl yapmıştım gerçekten ıslak yumuşak bir kek oluyor nefis ellerine sağlık canım sevgiler çok öpüyoruz Müge ile seni…

  30. zerrin-misss Says:

    canım aslım, kıbrısta fırınımın bozulduğu bir zaman denemiştim. çokta beğenmiştik. bir sonraki denemende kahve fincanı kullan yağlayarak sunumuda pek güzel oluyor.

    öpüyorum seni

  31. Tarifname - SEDA Says:

    Mini mini nefis görünüyorlar. Ellerine sağlık

    Tencerede buharla pişen kekler yumuşacık oluyor. Ben de düdüklü tencerede pişirmiştim, çikolata şelalesi şeklinde bir kek idi. Göz atmak istersen:

    http://www.tarifname.net/2010/09/cikolata-ruyasi/

    Sevgiler

  32. butterfly Says:

    Adaşım çok teşekkürler:). Beni bu tarifte cezbeden bu değişik pişirme şekliydi:). Ben çok memnun kaldım.
    Sevgiler:).
    aslı

  33. butterfly Says:

    Necla ablacım gerçekten de fırına alternatif getiren bir yöntem, ben çok sevdim:).
    Sevgilerimle…
    aslı

  34. butterfly Says:

    Zeynep çok teşekkür ederim güzel yorumun ve ziyaretin için:).
    Sevgiler..
    aslı

  35. butterfly Says:

    Eldivenlerim çok teşekkürler:)).
    Sevgiler…
    aslı

  36. butterfly Says:

    Mine ablacım kekin yumuşaklığına ben de bayıldım:).
    Mügeciğimle seni çook öpüyorum..
    Sevgilerimle:).
    aslı

  37. butterfly Says:

    Zerrincim çok teşekkürler:). Aslında tencereye kahve fincanları da daha rahat sığar. Bir de öyle denemeli.
    Sevgilerimle:).
    aslı

  38. butterfly Says:

    Sedacım çok teşekkürler:). Senin kek de enfes görünüyor:).
    Sevgileeer:).
    aslı

  39. Deniz-Kalpkurabiye Blog Says:

    Merhabalar Aslı Hanım,
    sitenizi sürekli duysam da gelmek şimdiye kısmetmiş:)
    geldim ve bu puful puful kekleri gördüm çok güzeller:)
    ellerinize sağlık diyorum..
    güzel paylaşımlarda bulunmak dileği ile..
    sevgiler..
    Deniz

  40. Aybike Says:

    Ellerine saglik harika olmus tek kelime ile. Asli’cigim ne kadar marifetlisin :)

    Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle..

  41. mimosacafe Says:

    çok hoş. ben de duymuştum tencerede pişen kek olayını. siz anlatınca merakım daha da arttı. gerçekten yumuşacık ve ıslak olmalı biraz da. sanırım ben de deneyeceğim. ellerinize sağlık.

  42. love and smile Says:

    Yeni yazın yok ama yazayım dedim :)
    Artık 3 aylık + 4 günlük oldum ve yazdım bloguma… herkes duysun :)
    çok mutluyum…

  43. butterfly Says:

    Deniz hanım sitemi ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkürler:).
    Kekleri beğenmenize sevindim..
    Güzel paylaşımlara:)..
    Sevgiler…
    aslı

  44. butterfly Says:

    Aybikecim çok teşekkürler:). Güzel yorumun beni çok mutlu etti:).
    Sevgiler, öpücükler..
    aslı

  45. butterfly Says:

    Mimosacafe, aynı senin de söylediğin gibi yumuşacık ve nemli bir kek oluyor. Kekte bu kıvamı sevenler için oldukça pratik bir yöntem:).
    Sevgilerimle….
    aslı

  46. butterfly Says:

    Love and Smile çok sevindim senin adına:). Allah sağlıkla kucağına almayı nasip etsin.
    Sevgilerimle:).
    aslı

Leave a Reply