KIYMALI, PATATESLİ ÇITIR BÖREK

Aralık 5, 2012 - 10:02 am 12 Comments

Mesele o ilk kelimeyi yazmak…

İlk kelimeyi yazınca gerisi gelir. Uzak kaldıkça zor geliyor yeniden başlamak, oysa ne çok rahatlatır insanı, cümleler ardı ardına dökülünce.

Belki tembellik, biraz isteksizlik, hayatın farklı alanlarında bol bol koşturmaca, değişimler, dönüşümler…Pek çok neden sayabilirim aslında bunca zaman yazmamaya ama ne gerek var şimdi; işte buradayım yeni bir yazı ve tarifle:)..

İlk defa araya bir mevsim koymuşum, fark ettim son yazdıklarıma bakınca. Mevsimi kış etmişiz. Sevenine haksızlık etmek istemem ama kış, benim sevme sıralamamda en sonda gelir mevsimler arasında. Çünkü çok üşürüm, bir türlü ısınamam, buna rağmen kat kat giyinmeyi de sevmem yani “kış” eşittir “üşümek” bana göre;).

Bir de güneşi görmemek çok zor gelir bana. Bu, soğuktan bile daha zorlar bünyemi. Yüzünü nadir de gösterse kış güneşini görmek isterim enerjilenmek için. Güneş olunca Ankara’mın ayazı bile daha katlanılır gelir bana.

Ama kışa has güzellikler de yok değil elbet. Mesela; dışarının soğuğunu unutup, sıcacık bir içecekle evde film keyfi yapmak ne güzeldir. Sıcacık o içeceğin yanında, çıtır çıtır bir böreğe de kimse hayır demez sanırım:)).

İşte böyle bir kış keyfinin eşlikçisi bir börek tarifi vereceğim bugün size; kıymalı, patatesli çıtır böreğin tarifini. Yapımı keyifli ve pratik, lezzeti eşsiz.

 İşte Tarifi:

 

KIYMALI, PATATESLİ ÇITIR BÖREK

Malzemeleri:

4 adet yufka

yufkalara sürmek için zeytinyağı

yufkalara serpmek için un

İç malzemesi:

1 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı sıvıyağ

250 gr yağsız dana kıyma

3-4 adet iri patates

1 yemek kaşığı domates salçası

yarım demet maydanoz

karabiber

tuz

kırmızı pul biber (isteğe bağlı)

üzerine:

1 adet yumurta

Yapılışı:

Öncelikle iç malzemesini hazırlamak için patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyuyor ve iri küpler halinde doğruyoruz. Diğer yanda, kuru soğanı yemeklik doğrayıp kıymayla birlikte sıvıyağda kavuruyoruz. Daha sonra salçayı da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Bu malzemeler kavrulunca ocağın altını kapatıp, haşlanmış patatesleri, kıyılmış maydanozu ve baharatlarını ilave ediyoruz. İç malzemesini soğumaya bırakıyoruz.

İç malzemesini hazır ettikten sonra, bir yufkayı açıp üzerine, her yere gelecek şekilde, fırça ile sıvıyağ sürüyoruz. Avucumuza unu alıp yağın üzerine serpiştiriyoruz (bunun için miktar vermiyorum ama çok ince bir tabaka olacak şekilde). Yufkayı ikiye katlayıp bir yarım daire oluşturuyoruz. Yufkanın bu yüzüne de tekrar sıvıyağ sürüp un serpiyoruz. Oluşan bu yarım dairenin düz tarafına iç harcı boydan boya bir çizgi şeklinde koyuyoruz ve bu uçtan başlayarak yufkayı sarıp büyük bir rulo oluşturuyoruz. Daha sonra oluşan bu ruloyu 3-4 parmak kalınlığında kesiyoruz. Bütün yufkalar için aynı işlemi tekrar ediyoruz.

 Oluşan börekleri yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine alıp üzerlerine çırpılmış yumurta sürüyoruz. Daha önceden 185C°’ye ısıtılmış fırında kızarana kadar (yaklaşık 25 dk.) pişiriyoruz.

 Afiyet Olsun..

12 Responses to “KIYMALI, PATATESLİ ÇITIR BÖREK”

  1. kalpkurabiye deniz Says:

    merhabalar Aslı’cığım;
    tekrar hoşgeldin..
    epeydir yoktun sahiden de:) sanki ben varmışım gibi..
    günler birbrini hızla kovalıyor evet mevsim kış oldu, içimize evimize kapandık :)
    ve bu böreğe tabiiki de hayır denilmez:)
    ellerine sağlık canım..
    sevgiler..

  2. Derya Says:

    Canımmmm Kelebeğim;
    Hoşgeldin nasıl özlemişim oldukça uzun bir ara oldu ama olsun sen iyi olda gerisi önemli değil:)))Börek nefis ellerine sağlık öpüyorum kocaman…
    Ablan…

  3. mine(miskokululezzetler) Says:

    Aslıcığım hoş geldin senin güzel tariflerini içten yazılarını çok özlemişim. Ellerine sağlık Mügeciğim ile kucak dolusu sevgiler bizden…

  4. Aycan Says:

    canımmm böreklerin çok leziz görünüyor. Ellerine sağlık.

  5. Tijen Says:

    Canıııım,
    Ne güzel sesini duymak, çok özlemişim. Ve inanamadım, Temmuz’dan beri… Dilerim her şey gönlüncedir. Nedense bebek eli var gibi bu ayrılıkta. Doğru mu ki?

  6. butterfly Says:

    Denizcim hoşbulduk:)..
    Güzel yorumun için teşekkürler:).
    Sevgiler, öpücükler..
    aslı

  7. butterfly Says:

    Derya Ablacım hoşsulduk:). Ben de çok özledim sizleri, burayı, yazmayı..Umarım hep aynı şevkle ilerlerim..
    Çok öpüyorum..
    kelebeğin;)

  8. butterfly Says:

    Mine ablacım hoşbulduk:). Ben de sizleri çok özledim.
    Mügeciğimi ve seni kocaman öpüyorum:).
    Sevgilerimle….
    aslı

  9. butterfly Says:

    Çok teşekkürler Aycan:).
    Sevgiler..
    aslı

  10. butterfly Says:

    Tijencim araya zaman koyunca aynı şevkle yazmak zor oluyor. Onun dışında hayatta da güzel değişimler, koşturmacalar devam ediyor..Bütün bunlar neden oldu aradaki zamana ama senin bahsettiğin o şirin neden değil;).
    Güzel yorumun için çok teşekkürler:).
    Sevgiler…
    aslı

  11. Hülya Says:

    Hoşgeldin :) Özlettin Aslıcım.

  12. aslı Says:

    Adında yazdığı gibi çıtır olmuş bu börekler Aslıcım:)) Hani “şu anda olsa da yesem” dedirtiyor. Ellerine sağlık olsun:)

Leave a Reply