ZEYTİNYAĞLI SULTANİ BEZELYE

Nisan 8, 2013 - 3:25 pm 10 Comments

Baharda doğanın uyanışı, çevrenin türlü renklerle bezenişi ve artık yeni güne güneşi yüzümüzde hissederek uyanmak tarifsiz mutluluk benim için. Çünkü sanki pille şarj oluyormuşçasına gün ışığına ihtiyacı olan biriyim ben. O günkü ruh halimi bile doğrudan etkiler gökyüzünün güneşli, cıvıl cıvıl oluşu..Bu yüzden bahar en sevdiğim mevsimdir. Kış boyu özlediğim güneşi tekrar geri getirir…

Baharın bir başka güzelliğini manav tezgahlarında görürüz bir de; meyveler, sebzeler çeşitlenir. Hepsi de güneşi gördükçe lezzetlenir. Bir de baharda kısa süre için bizimle olan meyve ve sebzeler vardır ki onlarla bu kısa sürede bol bol hasret gidermek gerekir. Bunlardan bir tanesi de Sultani Bezelyedir. Narindir, tezgahlara düşünce alıp pişirmek gerekir çünkü sonra bir bakarız ki çoktan tane bezelyeye dönüvermiştir.

Bu fotoğraflar geçen sene yapılan Sultani Bezelyeye ait. Şimdi mevsimi gelmişken tarifini yayınlayayım dedim. En kısa sürede alıp tekrar yapmalı…

ZEYTİNYAĞLI SULTANİ BEZELYE

Malzemeleri:

Yarım kilo sultani bezelye

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş sarımsak

1 adet orta boy kuru soğan

2 adet domates

2 adet kesme şeker

Tuz

Yapılışı:

Bezelyelerin uçlarını ve varsa kılçıklarını ayıklayıp yıkıyoruz.

Daha sonra soğanı yemeklik olarak, sarımsakları da incecik dilimler halinde doğruyoruz ve zeytinyağıyla birlikte bir tencerede kavuruyoruz. Soğanlar kavrulunca, soyup, iri küpler halinde doğradığımız domatesleri de ilave edip hafif yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. Bezelyeleri de ilave edip hafifçe karıştırıyoruz. Tuzunu, şekerini ekleyip üzerine gelecek kadar kaynar su ilave ediyoruz. Kısık ateşte, bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen yemeği önce oda sıcaklığına soğutup, daha sonra da buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun:).

10 Responses to “ZEYTİNYAĞLI SULTANİ BEZELYE”

  1. kalpkurabiye deniz Says:

    merhabalar Aslıcığım;
    güneşin gelmesi hepimize yaradı :) hatta havalar biraz daha ısınsın kızımı güneşte banyo yaptırmayı bile planlıyorum :)
    sultani bezelye alışık olmadığım bir lezzet ama görünümü lezzetli:)
    ellerine sağlık:)
    mutlu baharlar ;)

  2. Derya Sezgin Says:

    Kelebeğim;
    Bayılırım sultani bezelyeye ama çok kısa mevsimi var ellerine sağlık nefis olmuş
    öpüyorum seni….
    Seni çokkkkk seven Ablan….

  3. PAPATYA PRENSES Says:

    Yağmurlu ve kasvetli havalarda insanın canı yatakdan kalkmak bile istemiyor ki..
    En sevdiğim mevsim bahardır benim de..

    Pek güzel görünüyor bezelye. Ellerine sağlık kelebeğim.

  4. butterfly Says:

    Denizcim güneşli havalar gelsin, bol bol tadını çıkartalım hepimiz:).
    Güzel yorumun için teşekkürler canım.
    Sevgilerimle:)).
    aslı

  5. butterfly Says:

    Derya ablacım çok haklısın, bu bezelyeler tezgahlarda bir görünüyor, bir kayboluyor adeta. Bulunca yapmak lazım;).
    Ben de kocaman öpüyorum ablacım:).
    seni çok seven kelebeğin..

  6. butterfly Says:

    Prensescim işte tam da öyle bir bahar rehaveti var benim de üstümde:). Şu güneş kendini iyiden iyiye gösterse enerjileniriz;).
    Yorumun için çok teşekkürler canım, beğenmene sevindim..
    Sevgilerrrr:).
    aslı

  7. Semiha Says:

    Tam mevsiminde güzel bir yemek. Etlisi de güzel olur bu yemeğin. Ellerinize sağlık.

  8. sagliklimutfak Says:

    Bu bezelyeyi çok severim. zeytinyağlı da nefis oluyor ellerine sağlık canım. Sevgiler yolluyorum

  9. butterfly Says:

    Semiha Hanım güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle..
    aslı

  10. butterfly Says:

    Hilalcim bu bezelye gerçekten de çok lezzetli bir sebze, ne yazık ki zamanı kısa..Yorumun için çok teşekkür ederim canım:).
    Sevgiler..
    aslı

Leave a Reply