HAŞHAŞLI ÇÖREK
Yoğun ve güzel bir bayram tatilini daha geride bıraktık..
Anneciğimin geleneksel:) bayram kahvaltısından uzaktaydım bu sefer (gerçi yola çıkmadan önce onun leziz böreklerinden birkaç tane lüpletme fırsatımız oldu:)). Ben bayram kahvaltısından uzakta olunca, sofrayı fotoğraflamasını babacığımdan rica ettim. O da sağ olsun benim için harika kareler yakalamış..Annem bu bayram da durmadı tabi, börekler, baklavalar, çörekler, birbirinden renkli ev yapımı reçeller, bayram kavurması,… daha neler neler vardı sofrasında.
Bu bayram annemle beraber sardık yaprak sarmalarımızı, hem onun evi, hem de benimki için:). İyi ki bayramlar yaprak sarmasıyla özdeşleşmiş, benim en sevdiğim bayram lezzetidir kendisi:).
Bizim bayramımız; bol bayram ziyaretli, akrabalarımızla-arkadaşlarımızla özlem giderdiğimiz, bol tatlılı, çikolatalı ve çok çok neşeli geçti… Darısı gelecek bayramlara:)..
Paylaşmak istediğim tarif ise, annemin güzel sofrasından, benim için çöreklerin kralı:), “Haşhaşlı Çörek”’in tarifi.
Bu çörekleri bitanem, pamuğum, rahmetli anneannem yapardı. Öyle ölçüyle falan değil elbet, el kararı, göz kararı..O nasıl bir kararsa öyle, müthiş olurdu, yenmelere doyulmazdı o çörekler…
Annemin çörekleri de tıpkı anneanneminkiler gibi olmuştu, puf puf kabarmışlar, haşhaş ve ceviz sayesinde parmak yedirten lezzete ulaşmışlardı..Ellerine sağlık annecim;).
HAŞHAŞLI ÇÖREK
Malzemeleri:
Yarım kilo un (annem tam buğday unu kullanmış)
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar ılık süt
içine:
1 kase haşhaş ezmesi
haşhaşı seyreltecek kadar sıvıyağ
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
üzerine:
1 adet yumurta
susam
Yapılışı:
Unu bir yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açıyoruz. Unun ortasına mayayı, tuzu ve şekeri döküyoruz. Ocakta ılıttığımız sütü (süt kaynar olmayacak) azar azar una ilave edip oldukça yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Yaklaşık 1 saat kadar hamuru mayalanmaya bırakıyoruz.
Bu arada haşhaş ezmesine yeterince sıvıyağ ekleyip, seyreltip, sürülebilir kıvama getiriyoruz. Cevizi de haşhaş ezmesine ekleyip iyice karıştırıyoruz.
Hamur mayalanıp kabardıktan sonra elimizi sıvıyağ ile yağlayıp (hamurun elimize yapışmaması için) hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartıp elimizle bastırarak açıp, inceltiyoruz. Açtığımız hamurun yüzeyine haşhaşlı karışımdan iyice sürüyoruz ve hamurun iki ucunu zıt yönlere büküyoruz, sonra da düğüm yapar gibi şekil veriyoruz.
Bu şekilde hazırladığımız çörekleri yağlanmış bir fırın tepsisine sıkışık şekilde diziyoruz (pişince hepsi birleşmiş gibi oluyor ama kopartılarak ayrılıyorlar). Tepsideki böreklerin üzerine çırpılmış yumurta sürüp susam serpiyoruz. Bu şekilde de yarım saat kabarmaya bırakıyoruz. Önceden 180 C°’ye ısıtılmış fırında çörekler kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun:).
Aralık 3rd, 2009 at 13:15
ben bu çöreklere ölürüm,biterim. çok seviyorum çok. içine haşhaş giren her lezzet benim için binbeşyüz numaradır:)
anneciğinin ellerine sağlık.
daha nice böyle bayram gibi bayramlara..
Aralık 3rd, 2009 at 13:41
Annenizin ellerine yüreğine sağlık. Dün den beri sitenizdeki tarifleri okuyorum. O kadar çok kendimden tarifler , duygusal yazılar buldumki sizin izleyici gurubunuza katıldım. Bu akşam mikrodalga fırında yaptığınız antep fıstıklı kekinizi deneyeceğim.Umarım sizinki kadar güzel olur. Belki ilerde kendi bloğumda da sizin sitenize atıf yaparak yayınlarım.Tabii sahibininki kadar güzel olur mu bilemiyorum.Sevgiler Mine
Aralık 3rd, 2009 at 13:44
canım annenin ellerine sağlık…
sofrası ve çörekleri harika…
ee seninde sarmalarda parmağın varmış..seninde ellerine sağlık…
Aralık 3rd, 2009 at 14:12
Canım Aslım anneciğinin elleri dert görmesin masada süper inşallah bayramın
muhteşem geçmiştir.Kocaman öpüyorum…
Aralık 3rd, 2009 at 14:19
Prensescim çok teşekkürler:). Ben de aynı senin gibi bitiyorum bu çöreklere:)).
Daha nice güzel bayramlaraa..
Sevgiler:).
aslı
Aralık 3rd, 2009 at 14:25
Minecim yazdığın tüm güzel sözler için teşekkürler:). Bizler burada mutfağımızdakileri, hayatımızdakileri paylaşıyoruz ve çoğu zaman ben de dost bloglarda kendimi buluyorum. Benim yazılarım da sana aynı hisleri yaşattıysa ne mutlu bana:).
Mikrodalga kek tarifini ben pek çok kez tekrarladım, herkes çok beğendi. Umarım sen de memnun kalırsın tariften. Vurgulamak istediğim bir nokta var, benim kalıbım küçük kare borcam kalıptı, kenarları yüksekçe oluyor, böylece kek taşıp akmıyor, burayı belirtmek istedim tekrar. Bir de her mikrodalga fırın farklı güce sahip olduğundan pişirme süresi biraz denemelerle bulunuyor. Benim fırınım için ideal olanı yazdım ben.
Bence senin kekin benimkinden de güzel olacak. Şimdiden ellerine sağlık:).
Sevgiler…
aslı
Aralık 3rd, 2009 at 14:26
Disalcim çok teşekkürler:).
Eh benim de ucundan parmağım var elbet:)).
Sevgiler, öpücükler…
aslı
Aralık 3rd, 2009 at 14:27
Derya ablacım çok teşekkürler:). Bayram güzel geçti. Yoğun ve hızlı geçti gerçi ama güzeldi:).
Umarım senin de bayramın harika geçmiştir.
Çok öpüyorum, sevgiler..
aslı
Aralık 3rd, 2009 at 14:30
Aslıcığım daha nice güzel bayramlar diliyorum.anneciğinin ellerine sağlık,çörek de kahvaltı sofrası da nefis görünüyor.afiyetler olsun.sevgilerimle…
Aralık 3rd, 2009 at 15:37
Aslıcığım, nerelisiniz merak ettim şimdi. Ben Uşak’ta yemiştim bu tarz çörekler. Haşhaş ezmesini kahvaltıda, hamur işlerinde sıkça kullanıyorlar. Anneciğinin ellerine sağlık.
Aralık 3rd, 2009 at 15:53
Desene sizde bol bol yenmiş Aslı’cığım. Oh iyi etmişsiniz, insan böyle zamanlarda dayanamıyor değil mi?
Aralık 3rd, 2009 at 16:03
Ellerine sağlık annenin bitanem çok severim bende çok harika bir tat:)
sarma benim de bir numaramdır ben yemek işini seviyorum,sonrada diyetisyene gidiyorum:)
sevgiler…
Aralık 3rd, 2009 at 16:16
Bu çörekleri ben de çok severim, teyzem yapar ben de afiyetle yerim… Anneciğinin ellerine sağlık… Sevgiyle…
Aralık 3rd, 2009 at 16:17
Canım ellerinize sağlık,bende çok severim haşhaş olayını hamur işlerinde,
sevgiler birtanem
Aralık 3rd, 2009 at 16:31
Bayram sofraları…tadına doyulmaz.
Haşhaşlı çörekler de enfes olmuş annenin ellerine sağlık.
Sevgiler
Aralık 3rd, 2009 at 16:58
Neslihancım çok teşekkürler:). Öpüyorum.
Sevgiler:).
aslı
Aralık 3rd, 2009 at 16:59
Narincecim anne tarafım Eskişehirli. Orada çok yaparlar bu çöreği.
Yorumun için teşekkürler:).
Sevgilerimle…
aslı
Aralık 3rd, 2009 at 17:01
Tijencim haklısın, bayramlarda tutamıyor insan kendini:). Hele de eş dost ziyaretlerinde, bir lokma bir lokma alayım derken mideler de şaşırıyor ne olduğunu:).
Sevgiler..
aslı
Aralık 3rd, 2009 at 17:02
Aysultancım çok teşekkürler:). Böyle özel zamanlarda ipin ucu kaçıyor haklısın:)).
Sevgilerimle;).
aslı
Aralık 3rd, 2009 at 17:03
Ayselcim çok teşekkürler:). Bu çörekleri yapma bayrağını bizde de annem devraldı, nefis yapıyor. Ben de deneyeceğim bir ara ama onunki gibi güzel yapamam heralde:).
Sevgiler..
aslı
Aralık 3rd, 2009 at 17:03
Tubacım çok teşekkürler:). Beğendiğine sevindim.
Sevgiler…
aslı
Aralık 3rd, 2009 at 17:04
Hülyacım güzel yorumun için çok teşekkürler canım:).
Sevgilerimle..
aslı
Aralık 3rd, 2009 at 19:57
Aslı’cığım,
Haşhaşlı çöreği duyunca koşup geldim. Hmm, en sevdiğim şeylerden biridir bu çörek. Sadece Eskişehir’de değil bütün iç Egede bulunur değil mi haşhaşlı yemek ve çörek tarifleri. Ama en bilineni de bu olsa gerek.
Anneciğinin ellerine sağlık. Nefis olmuş.
Tabii fotoğraflayan babacığını da unutmamalı. Her ikisine de saygı ve hürmetler,
Sevgilerimle,
Aralık 3rd, 2009 at 21:10
ANNECİĞİNİN ELLERİNE EMEĞİNE SAĞLIK ASLICIM ÇOK LEZİZ GÖRÜNÜYORLAR….
SEVGİLER….
Aralık 3rd, 2009 at 21:36
Tek kelimeyle muhteşem Aslıcığım.Anneciğinin ellerine sağlık.Sizlere de afiyet bal şeker olsun.Kucak dolusu sevgiler,öpücükler…
Aralık 3rd, 2009 at 22:00
Haşhaşlı lezzetlere bayılırım…
Anneciğinin ellerine sağlık canım…
Aralık 4th, 2009 at 09:09
gerçekten harika gözüküyorlar..annanene Allah rahmet eylesin…ne güzel bir tadı miras bırakmış size..
Aralık 4th, 2009 at 09:21
Işılcım çok teşekkürler:). Ben de çok seviyorum haşhaşın lezzetini..
Haşhaşlı farklı yemekleri merak ettim şimdi:).
Sevgiler..
aslı
Aralık 4th, 2009 at 09:21
Candancım çok teşekkürler canım:).
Sevgiler…
aslı
Aralık 4th, 2009 at 09:22
Müjdecim çok teşekkürler, beğendiğine sevindim:).
Sevgiler, öpücükler..
aslı
Aralık 4th, 2009 at 09:22
Adaşım çok teşekkürler güzel kelimlerin için:).
Sevgiler.
aslı
Aralık 4th, 2009 at 09:23
Elifcim çok teşekkürler..
Canım anneannemden öğrendiğimiz çok lezzetler var, aslında bizim mutfak kültürümüzün temelidir kendisi:).
Sevgilerimle:).
aslı
Aralık 4th, 2009 at 09:35
sofra harika haşhaşlı tatları severim
annenin ellerine sağlık canım
Aralık 4th, 2009 at 09:46
KAHVALTI SOFRASI SÜPER OLMUŞ ANNENİZİN ELLERİNE SAĞLIK BENDE BÖYLE BİR SOFRAYI KAÇIRMAK İSTEMEZDİM
ÇÖREKLERDE NEFİS GÖRÜNÜYOR
Aralık 4th, 2009 at 12:25
Ellerine sağlık, geçmiş bayramınız kutlu olsun. Sevgiler…
Aralık 4th, 2009 at 14:13
ASLICIM ANNENİN ELLERİNE SAGLIK GERCEKTEN NEFİS BİR MASA OLMUŞ
BEN BU BAYRAM HİÇ BİR SEY ANLAMADIM YATAKTAN KALKAMAYINCA CANIMDA HİÇ BİR SEY YAPMAK İSTEMEDİ ARTIK SİZLERİN RESİMLERİNİLE O SABAHI TEKRAR YASADIM TABİ GÜZEL OLAN KISMINI AGRILI GECEN ANLARI DEGİL )
CANIM BENİM GECMİŞ OLSUN DİLEKLERİN İÇİN DE ÇOK TŞK EDERİM ŞÜKÜRLER OLSUN BURDAYIM ARTIK
ÇOK ÖZLEMİŞİM SİZLERİ
KENDİNE DİKKAT ET TATLIM SAGLIKLI GÜNLER ..
Aralık 4th, 2009 at 14:45
Handecim, Ayşecim, Kübracım güzel yorumlarınız için hepinize teşekkürler:).
Sevgiler..
aslı
Aralık 4th, 2009 at 14:46
Sevilcim çok teşekkürler..En önemli şey sağlık. Çok haklısın insanın tadı olmuyor ağrılı sızılı olunca ama çok şükür hepsi geride kaldı. Tekrar geçmiş olsun canım..
Sevgiler:).
aslı
Aralık 4th, 2009 at 16:34
Aslıcım Tekrar Merhaba,
Lezzet duraklarında banada yer verdiğin için çok teşekkür ederim, çok duygulandım.Aslında ben bu işte çok yeniyim acemilik devresini geçiriyorum.Bloğum henüz 4 aylık…Ama böyle güzel bir site tarafından izlenmek beni çok onurlandırdı.Çok teşekkür ederim.Sevgiler .Mine
Aralık 4th, 2009 at 17:09
Rica ederim Minecim, hepimiz öyle başlamadık mı?
Bence siten ve tariflerin çok güzel. Bundan böyle sık sık görüşmek üzere.
Sevgiler:).
aslı
Aralık 4th, 2009 at 21:57
oyyyy aslı haşhaşlı şeylere zaafım var:)ellerıne saglık guzel arkadasım:)
Aralık 5th, 2009 at 11:51
Of ya, bu nasıl güzel görüntü.
Bizim eve akşam çayına göndersen. Bayırılız biz hamur işlerine.
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler.
Aralık 6th, 2009 at 15:22
Aaaa aynı benim annemin sofra anlayışı:)
otçul bir hayat!
etsever bir evladı var ama benim annemin yani ben:)))
otlarıda seviyorum ama yanlarında şöyel güzel bir kavurmaya hayır demem asla,sofra inan nefis harika görünüyor ellerine sağlık olsun annenin çörekte çok güzel olmuş hazır haşhaş getirttik bizde deneyelim.
Aralık 6th, 2009 at 20:09
Aslıcım annenin ellerine sağlık haşhaşlı çörekler süper resimde bi şahane ikinci resme bayıldım sevmeyenin bile ağzını sulandırır.,çok sevgiler canım.
Aralık 7th, 2009 at 11:48
Sevgili Aslı,
Nefis bir çörek ve harika bir masa olmuş, yiyenlere afiyet olsun.
Emeği geçenlerin ellerine sağlık.
Bizde bayramdan 4-5 gün önce toplanıp, bayram için annem ve yengemle birlikte 5 büyük tencerelik yaprak sararız.
Dediğin gibi sarmasız bayram olmaz.
Aralık 7th, 2009 at 12:49
Canım arkadaşlarım güzel yorumlarınız için hepinize teşekkürler:).
Güzel bir hafta diliyorum herkese..
Sevgilerimle.
aslı