BAL KABAĞI TATLISI
Mevsimi gelse de yesek dediğimiz tatlar vardır..Mesela kışın yaz meyvelerinin hasretini çekerim bazen; karpuz, vişne burnumda tüter:). Eskiden domates, patlıcan, kabak v.s. için de aynı şey geçerliydi aslında. Şimdi onlar her mevsim bulunuyor da kışın saman gibi oluyor, insanın yiyesi gelmiyor zaten.
Koca bir yaz da kabak tatlısının özlemini çekerim ben..Şöyle bol cevizli, kararında pişmiş bal kabağı hiçbir zaman “hayır” diyemeyeceğim bir tatlıdır. Şimdiye dek hep anneciğimin yaptığı kabak tatlılarını yemiştim. Bu sene “artık ben de denemeliyim” dedim.
Karpuzun, kavunun az çok iyisinden anlarım da bal kabağının iyisi dışarıdan nasıl belli olur hiç bilmiyorum (bu konuda bana yardımcı olacak her türlü bilgiye açığım:)). Bal kabağı tatlısının başarısı, bana göre büyük oranda kabağın lezzetine ve cinsine bağlı. Bazen marketlerde kırmıza yakın turuncu rengine aldanıp da aldığımız olurdu annemle. Ama kabağı pişirince aşırı su salıp, tuhaf kıvamlı, lezzetsiz bir şey olurdu. Deneyimlerimizden gördüğümüz kadarıyla iyi bal kabağı tatlısı, fazla su salmayan, pişince de kestane şekeri gibi (aslında tam tarifini yapamıyorum) kıvamı olan kabaklardan oluyor. Benim bal kabağım da aynen bu şekildeydi:).
Balkabağı tatlısı aslında çok zor değil ama onu zahmetli bir iş haline getiren sert kabuklarından ayırma kısmı. Bunu düşündüğümde hep rahmetli anneannemle dedem gelir aklıma. O zaman şimdi marketlerde satılanlar gibi soyulmuş kabaklar nerde, elde soyulurdu bal kabakları hep. Anneannem yere bir sofra bezi yayardı, dedem de onun üzerinde güzelce soyardı kabakları (zira erkek gücü bu iş için çok iyi olur:)). Anneanneciğim de maharetli elleriyle pişirirdi tatlıyı. Biz de çekirdeklerini kurutup çitlerdik:)).
Annem hep göz kararı yapar kabak tatlısını ve her zaman aynı lezzette olur. Ama ben tarifi burada paylaşmak istediğim için kabaklarımı mutfak terazisinde tarttım ve kendimce bir ölçü oluşturdum.
Piştikten sonra şekeri, kıvamı bana göre çok güzeldi. Bana göre diyorum çünkü ben her tatlıyı olduğu gibi kabak tatlısını da çok şekerli sevmem. Çok şeker koyulunca aldığım tat herhangi şerbetli bir tatlı tadı olur çünkü. Özellikle bu tür meyve tatlılarında meyvenin tadını şeker bastırmamalı bence. Tabi, dediğim gibi bal kabağının kendi tadı da bu konuda çok belirleyici. Bal kabağının kendinden çok fazla tadı, lezzeti yoksa şeker miktarı biraz artırılabilir belki.
İşte benim ölçülerimle tarifim:
BAL KABAĞI TATLISI
Malzemeleri:
2200 gr soyulmuş bal kabağı
2 su bardağı toz şeker
(aslında genel bir ölçü yazmak gerekirse 1 kg kabağa 1 su bardağı toz şeker)
Not: Daha tatlı sevenler şeker miktarını artırmalı.
Üzerine: Dövülmüş ceviz
Yapılışı:
Bal kabağını soyup istediğimiz büyüklükte dilimliyoruz (Ben ceviz büyüklüğünde küplere böldüm). Kabakları yıkayıp süzgeçte suyunu süzdürüyoruz. Bal kabaklarının yarısını tencereye dizip şekerin yarısını üzerine yayıyoruz. Kalan kabakları da dizip kalan şekeri en üste serpiyoruz. Kabakları bu şekilde buzdolabına kaldırıp bir gece dinlendiriyoruz. Bu şekilde kabaklar suyunu salmış oluyor (ben ilave su kullanmıyorum). Ertesi gün suyunu salan kabakları kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişen kabaklar soğuyunca servis tabağına alıp üzerine bol dövülmüş ceviz serperek servis yapıyoruz.
Not: Benim kabaklarım aşırı su salmadığı için ben bütün suyunu çekene kadar pişirdim. Tam kıvamında oldu.
Afiyet olsun:).
Aralık 11th, 2009 at 13:02
Ellerine saglik canim guzel gorunuyor,tam kivaminda pistigi goruntusunden belli,muhtesem olmus…Sevgiler
Aralık 11th, 2009 at 13:12
Aslıcım ellerine sağlık.Bizim evde de kışın çok sevilen bir tatlıdır.Benim tarifimde annemden.Aynı seninki gibi. Mutlaka önceden şekerle bekletilmeli.Ve mutlaka üzerinde bol ceviz olmalıdır. Sevgiler Mine
Aralık 11th, 2009 at 13:18
Becerikli Arkadaşım Merhaba ;
http://birseninmutfagi.com
Ve
http://birdemliksohbet.blogspot.com
Tarafından 15 aralık 2009 ve 15 ocak 2010 tarihleri arasında KEK KALIBI KULLANILARAK HAZIRLANAN TARİFLER YARIŞMASI yapılacaktır.
Hazırlamış olduğumuz tarifleri görselliğine önem vererek yayınlayıp tarifinide sitenizde yayınlamanız şarttır.Kekinizin resmini ve tarifini http://softbowlsilikonkekkaliplari.blogspot.com/ sitemizde yayınlanacaktır.
16 ocak 2010 – 1 subat 2010 tarihleri arasında oylama yapılacaktır.
1 subat saat 14:00 de birinci açıklanıp hediye olarak SOFT BOWL KEK KALIPLARI gönderilecektir.
Ayrıntı için http://softbowlsilikonkekkaliplari.blogspot.com/ tıklayınız…..
Bu yazıyı okuyan tüm site sahipleri DAVETLİDİR….
SİTEMDEKİ BANNER KODUMUZUDA SİTENE EKLERSEN SEVİNİRİM…
Aralık 11th, 2009 at 13:25
Cok güzel görünüyor Kabak tatlisi…
Himm…
Ellerinize saglik…
Sevgilerle..
Aralık 11th, 2009 at 14:10
ellerine sağlık Aslıcığım.nefis olmuş kabak tatlın.afiyetler olsun.sevgilerimle…
Aralık 11th, 2009 at 14:23
canım benim benim benimde hayır diyemediğim ve hep özlediğim tatlılardan biridir
seninde dediğin gibi o soyma işi beni mahvediyor
evet bende bu işi eşime atayım )
ellerine saglık tatlım nefis olmuş afiyetle yemek nasip etsin sevgiler
Aralık 11th, 2009 at 14:46
Aslicigim hemserim nede cok özlemisim seni ve o sicacik vede hamarat sayfani. 24 saat yetmez oldu bana o yüzden blog aleminden biraz uzaklastim. Bayram sofraniz bir harikaydi. Hele o hashasli cörek. Masallah babanin ellerine saglik cok güzel kareler yakalmis. Gecen bende hashasli cörek yaptim tam firindan cikti babam: “Kizim bunun resmini cek cabuk sayfana koyman lazim”. yazik oda alismis artik herseyin fotograflandigina.
Kabak tatlisina hayir diyemem. cok severim. esim sevmedigine pek yapmam o yüzden senin tabagini aldim gidiyorum canim. öpüyorum seni kocaman
Aralık 11th, 2009 at 14:59
Sorma Aslı’cığım, ben de aynı şekilde kabak tatlıcıyım. Şu şeker diyetine girdim gireli kabak almaya çekiniyorum, yine bağımlılık yapacak, her gün yemek isteyeceğim diye…
Aralık 11th, 2009 at 15:45
Kızılcahamam’da kabak çok yetişir, aile büyüklerim iyisini hemen anlarlar. Ama ben hiç bilmem. Anneme sorarsam sana da anlatayım Aslıcığım.
Aralık 11th, 2009 at 16:02
Hilalcim çok teşekkürler:). Beğendiğine sevindim.
Sevgilerimle..
aslı
Aralık 11th, 2009 at 16:03
Minecim çok teşekkürler:). Anne tarifleri hiç yanılmıyor zaten:)).
Sevgilerimle…..
aslı
Aralık 11th, 2009 at 16:04
Sevilcim bu güzel davetin için çok teşekkürler:). Katılabilmeyi çok isterim.
Sevgiler:)).
aslı
Aralık 11th, 2009 at 16:04
Çok teşekkürler Elif:).
Sevgiler…..
aslı
Aralık 11th, 2009 at 16:05
Teşekkürler Neslihancım:).
Sevgiler, öpücükler;).
aslı
Aralık 11th, 2009 at 16:06
Sevilcim bu sefer soyma işinde bana işyerindeki usta aşçımız yardım etti sağolsun:). Eşlere de bu konuda iş düşüyor elbet;).
Sevgiler…
aslı
Aralık 11th, 2009 at 16:07
Ümmühancım ben de seni çok özlemişim…
Haşhaşlı çöreği çok seviyorum ben, keşke her gün olsa evde:). Senin de ellerine sağlık hemşerim.
Çok çok öptüm..
Sevgiler:).
aslı
Aralık 11th, 2009 at 16:08
Tijencim valla ben yaptım, kabak da büyükdü her gün yiyoruz..Evde olunca yemeden olmuyor:). Ama yine de hafif tatlılar arasına girebilir diğer tatlılarla kıyaslanınca.
Sevgilerimle…
aslı
Aralık 11th, 2009 at 16:11
Narincecim valla nasıl güzel olur yöntemi öğrenip bana da anlatırsan…Benim eşim de Beypazarı’ndan almış kabağı. Gerçekten çok lezzetliydi.
Güzel bir haftasonu diliyorum canım:).
Sevgiler..
aslı
Aralık 11th, 2009 at 16:32
Benim de hayır diyemeyeceğim tatlılardan biridir kabak tatlısı..Kaynmaklı cevizli ya da h.cevizli hiç farketmez ayıla bayıla yerim:) Bizde de babam temizleme işlemini hallederdi, biz de senin gibi çekirdeklerini çitlerdik.. iş başa düştü artık ama o lezzete de değer değil mi:)
Aralık 11th, 2009 at 16:53
Bol fındıkla iki porsiyon yerim kesinlikle:) Ceviz de olur ama tercihim fındık..
Ben de yaz boyu özlerim kabak tatlısını ve dediğin gibi kabağın kalitesini lezzeti çok etkiliyor.
Olsa da yesek
Ellerine sağlık tatlım…
Aralık 11th, 2009 at 19:03
Bende çok sever ve sık sık yaparım. Hele bol cevizli ve şerbetlisi canım çekti valla hemen alıp yapmalı. Kabağının güzel olduğu resimden belli canım. Kabak alırken tırnağınızı batıracaksınız eğer zor batıyorsa güzeldir alabilirsiniz. Ellerine sağlık canım. Sevgiler…
Aralık 11th, 2009 at 19:37
Aslıcığım evet yumurtanın tamamını kullanıyorsun, çırptıkça köpükler havaya kaldırıp bıraktığında karışımın içinde kaybolmuyor, üstünde kalıyor. Ben yaparken misafir gelince, sonuna kadar çırpamadım.
Aralık 11th, 2009 at 22:02
Canım Aslım;
Çok şükür bu akşam evden girmeyi başarabildim.Çok özlemişim sayfanı.Kabak tatlısı aşığı biri olarak tatlına bayıldım.Ellerine sağlık Ablacım.Mutlu Hafta Sonları.Kocaman Öpüyorum
Aralık 12th, 2009 at 11:51
Gibicim çok hakısın, kesinlikle her türlü zahmete değecek bir lezzet:).
Yorumun için teşekkürler.
Sevgiler:).
aslı
Aralık 12th, 2009 at 11:53
Prensescim ben fındıkla hiç denemedim, mutlaka denemem lazım, merak ettim şimdi:). Biz eskiden gelen alışkanlıkla hep ceviz döküyoruz üzerine.
Sevgiler, öpücükler:).
aslı
Aralık 12th, 2009 at 11:54
Sevimlimutfak, güzel yorumun ve kabağı seçmek için önerdiğin püf noktası için teşekkürler:).
Bundan sonra kabakları seçerken bu tavsiyen hep aklımda olcak..
Sevgilerimle:).
aslı
Aralık 12th, 2009 at 11:55
Narincecim cevabın için teşekkürler. Mutlaka deneyeceğim:).
Sevgiler..
aslı
Aralık 12th, 2009 at 11:56
Derya ablacım ben de seni çok özlemişim:).
Güzel yorumun için teşekkürler. Sana ve ailene neşeli, güzel bir haftasonu diliyorum:).
Sevgilerimle..
aslı
Aralık 12th, 2009 at 21:23
canım ellerine sağlık.. benimde çok sevdiğim bir tatlı.. bende anneme kaç gündür bal kabağı alalım diyorum:) çünkü bende hangi kabak daha iyi anlamıyorum.. yazdıklarına bende katılıyorum.. annane ve dede ile yazdıkların beni gülümsetti:) aynı manzarayı bende yaşıyordum..
sevgilerimle…
Aralık 12th, 2009 at 22:05
Canım,
Ellerine sağlık, tatlı nefis görünüyor.
Bende kabak tatlısını bol cevizli severim.
Kabağı pazardan alacağım zaman doğranmış yada en azından soyulmuş alıyorum.
Bazen görümcem köyden getiriyor, o zaman salatalık soyacağı ile soyuyorum.
Komik gelebilir ama iyi bir salatalık soyacağı ile kabak çok kolay soyulabiliyor.
Aralık 12th, 2009 at 22:44
bu tatlıya asla hayır demem.bizler tahinde dökeriz kabak tatlısına ölede harika oluyor.ellerine saglık canım.tek kelime ile süper görünüyor.görüşmek dilegi ile.
Aralık 13th, 2009 at 11:22
Canım bnecede çok leziz oluyor kabak tatlısı ellerine sağlık arkadaşım:)
Aralık 13th, 2009 at 21:44
aslım , aslımmm
nede güzeldir hemde.
Aralık 13th, 2009 at 22:12
Ne de severim balkabagini, mmmmm…. Türkiye’de siz gene biz yurtdisinda yasayanlara göre balkabagi konusunda daha sanslisiniz, bize Türk bakkallarinda hangi kabak rastlarsa canimiz istediginde onu alabiliyoruz:(…
Kabaginin ne kadar lezzetli oldugu görüntüsünden belli oluyor, ellerine saglik, afiyet bal olsun canim.
Aralık 14th, 2009 at 08:57
Cumartesi ben de kabak tatlısı yaptım ben de çok şekerli sevmiyorum diye az şeker koydum ama beyim şekerli seviyor biraz mırın kırın yaptı. Ben de ona servis yaparken pudra şekeri serperek cest yapıverdim
Sunarken fındık ezdim biraz da tarçın serptim nefis oldu.. çok sevdiğim bir tatlı …
Aralık 14th, 2009 at 09:42
Gülaycım güzel kelimelerin için teşekkürler:).
Bal kabağının tam mevsimi..Sen de yaparsan ellerine sağlık.
Sevgiler:).
aslı
Aralık 14th, 2009 at 09:44
Muhteremcim salatalık soyacağı ile soymak ne güzel bir fikir..Hem ben balkabağını ince soyulunca seviyorum, bence kabuğun altındaki o yeşil katman çok lezzetli oluyor. Bu pratik bilgi için teşekkürler:).
Sevgiler….
aslı
Aralık 14th, 2009 at 09:45
Hünerlieller çok teşekkür ederim. Ben de bir dahaki sefere tahinle deneyeyim:).
Sevgilerimle:).
aslı
Aralık 14th, 2009 at 09:45
Aysultancım çok teşekkürler:).
Sevgiler….
aslı
Aralık 14th, 2009 at 09:46
Nunucuum çok teşekkürler:). Çok güzel valla:)))..
Sevgilerimle.
aslı
Aralık 14th, 2009 at 09:47
Kızılcıkşurubu haklısın, burada marketlerde bulamasak bile pazarlarda oluyor güzel kabak.
Yazdıkların için çok teşekkürler canım:).
Sevgilerimle…
aslı
Aralık 14th, 2009 at 09:49
Karmançormancı şu pudra şekeri böyle zamanlarda büyük kurtarıcı oluyor:). Benim eşim de daha şekerli tatlılara alışık aslında ama yavaş yavaş beğenisi değişiyor gibi, bana ayak uyduruyor bu konuda:).
Senin de ellerine sağlık canım.
Sevgilerimle:).
aslı
Aralık 14th, 2009 at 10:34
aslı ellerine sağlık..yukarıda bir arkadaş basetmiş ama ben de söyleyeyim yeni öğrendim ve uyguladım gerçekten doğru bir yöntem tırnakla kabuğuna çizmek gerekiyor ne kadar yumuşak olursa o kadar tatsız oluyor ve dağılıyor. sertleştikçe lezzeti ve kıvamı artıyor kabağın ama soyması zorlaşıyor o ayrı zaten o da eşlerin problemi
Aralık 14th, 2009 at 10:40
Arkadaşım ellerine sağlık, afiyetle…
Aralık 14th, 2009 at 12:55
Selcencim, ben de bir dahaki bal kabağı alışımda deneyeceğim mutlaka, harika bir püf noktası..
Yorumun için teşekkürler canım:).
Sevgiler..
aslı
Aralık 14th, 2009 at 12:56
Kübracım çok teşekkürler:).
Sevgilerimle..
aslı
Aralık 14th, 2009 at 13:29
Kabaklar nefis görünüyor Aslı’cım, ellerine sağlık.. Biz de her yılbaşı mutlaka kabak tatlısı olur, ben de yeni yıl gelmeden yapacağım.. Senin gibi ben de çok tatlı sevmiyorum, şeker kabağın tadını bastırmamalı diye düşünüyorum.. Afiyetler olsun
Aralık 14th, 2009 at 15:38
Aslıcım bilmez miyim benim rahmetli babam da kendi ayağını kesmişti kabak temizlemeye çalışırken Benim de en sevdiğim kış lezzetlerindendir kabak ve ayva tatlıları ellerine sağlık. Ama şekeri benim için az. 1 kilo kabağa yarım kilo şeker koyuyorum ben. Ellerine sağlık. Sevgiler…
Aralık 15th, 2009 at 09:24
Adaşım ne güzel bir gelenek olmuş yılbaşında kabak tatlısı..
Yorumun için çok teşekkürler:).
Sevgiler.
aslı
Aralık 15th, 2009 at 09:41
Esincim çok teşekkürler:). Kabak soyarken çok kazalar oluyor, dikkat etmek lazım valla:).
Şekeri genele göre az benim tarifimde ama kabağım lezzetli olduğundan bana bu şeker ölçüsü tam geldi.
Sevgiler;).
aslı
Aralık 15th, 2009 at 14:16
Çok lezzetli görünüyor canım. Bizde de bugün bitti.
Helva gibi geliyor bana tadı . Çok seviyorum.
Sevgiler.
Aralık 15th, 2009 at 20:38
Sevgili Butterly,
Kabak tatlisi cok lezzetli gorunuyor. Uzak diyarlardan tariflerini surekli takip etmekteyim.
Sevgiler.
Aralık 16th, 2009 at 15:30
Kabağın güzel olduğu fotoğraflardan kendini belli ediyor zaten. Hakikatten şu kabuğu soynma derdi olmasa, hergün pişirip yerim ben de, o kadar severim. Ellerine sağlık, sevgiler…
Aralık 22nd, 2009 at 08:29
Canım ellerine sağlık, biz de üzerine tahin dökerek yeriz Antalya’da
çok öptüm birtanem