BAL KABAĞI TATLISI

Aralık 11, 2009 - 12:37 pm 54 Comments

Mevsimi gelse de yesek dediğimiz tatlar vardır..Mesela kışın yaz meyvelerinin hasretini çekerim bazen; karpuz, vişne burnumda tüter:). Eskiden domates, patlıcan, kabak v.s. için de aynı şey geçerliydi aslında. Şimdi onlar her mevsim bulunuyor da kışın saman gibi oluyor, insanın yiyesi gelmiyor zaten.

Koca bir yaz da kabak tatlısının özlemini çekerim ben..Şöyle bol cevizli, kararında pişmiş bal kabağı hiçbir zaman “hayır” diyemeyeceğim bir tatlıdır. Şimdiye dek hep anneciğimin yaptığı kabak tatlılarını yemiştim. Bu sene “artık ben de denemeliyim” dedim.

Karpuzun, kavunun az çok iyisinden anlarım da bal kabağının iyisi dışarıdan nasıl belli olur hiç bilmiyorum (bu konuda bana yardımcı olacak her türlü bilgiye açığım:)). Bal kabağı tatlısının başarısı, bana göre büyük oranda kabağın lezzetine ve cinsine bağlı. Bazen marketlerde kırmıza yakın turuncu rengine aldanıp da aldığımız olurdu annemle. Ama kabağı pişirince aşırı su salıp, tuhaf kıvamlı, lezzetsiz bir şey olurdu. Deneyimlerimizden gördüğümüz kadarıyla iyi bal kabağı tatlısı, fazla su salmayan, pişince de kestane şekeri gibi (aslında tam tarifini yapamıyorum) kıvamı olan kabaklardan oluyor. Benim bal kabağım da aynen bu şekildeydi:).

Balkabağı tatlısı aslında çok zor değil ama onu zahmetli bir iş haline getiren sert kabuklarından ayırma kısmı. Bunu düşündüğümde hep rahmetli anneannemle dedem gelir aklıma. O zaman şimdi marketlerde satılanlar gibi soyulmuş kabaklar nerde, elde soyulurdu bal kabakları hep. Anneannem yere bir sofra bezi yayardı, dedem de onun üzerinde güzelce soyardı kabakları (zira erkek gücü bu iş için çok iyi olur:)). Anneanneciğim de maharetli elleriyle pişirirdi tatlıyı. Biz de çekirdeklerini kurutup çitlerdik:)).

Annem hep göz kararı yapar kabak tatlısını ve her zaman aynı lezzette olur. Ama ben tarifi burada paylaşmak istediğim için kabaklarımı mutfak terazisinde tarttım ve kendimce bir ölçü oluşturdum.

Piştikten sonra şekeri, kıvamı bana göre çok güzeldi. Bana göre diyorum çünkü ben her tatlıyı olduğu gibi kabak tatlısını da çok şekerli sevmem. Çok şeker koyulunca aldığım tat herhangi şerbetli bir tatlı tadı olur çünkü. Özellikle bu tür meyve tatlılarında meyvenin tadını şeker bastırmamalı bence. Tabi, dediğim gibi bal kabağının kendi tadı da bu konuda çok belirleyici. Bal kabağının kendinden çok fazla tadı, lezzeti yoksa şeker miktarı biraz artırılabilir belki.

İşte benim ölçülerimle tarifim:

BAL KABAĞI TATLISI

Malzemeleri:

2200 gr soyulmuş bal kabağı

2 su bardağı toz şeker

(aslında genel bir ölçü yazmak gerekirse 1 kg kabağa 1 su bardağı toz şeker)

Not: Daha tatlı sevenler şeker miktarını artırmalı.

Üzerine: Dövülmüş ceviz

Yapılışı:

Bal kabağını soyup istediğimiz büyüklükte dilimliyoruz (Ben ceviz büyüklüğünde küplere böldüm). Kabakları yıkayıp süzgeçte suyunu süzdürüyoruz. Bal kabaklarının yarısını tencereye dizip şekerin yarısını üzerine yayıyoruz. Kalan kabakları da dizip kalan şekeri en üste serpiyoruz. Kabakları bu şekilde buzdolabına kaldırıp bir gece dinlendiriyoruz. Bu şekilde kabaklar suyunu salmış oluyor (ben ilave su kullanmıyorum). Ertesi gün suyunu salan kabakları kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişen kabaklar soğuyunca servis tabağına alıp üzerine bol dövülmüş ceviz serperek servis yapıyoruz.

Not: Benim kabaklarım aşırı su salmadığı için ben bütün suyunu çekene kadar pişirdim. Tam kıvamında oldu.

Afiyet olsun:).

54 Responses to “BAL KABAĞI TATLISI”

  1. hilalinmutfagi Says:

    Ellerine saglik canim guzel gorunuyor,tam kivaminda pistigi goruntusunden belli,muhtesem olmus…Sevgiler

  2. Mine Says:

    Aslıcım ellerine sağlık.Bizim evde de kışın çok sevilen bir tatlıdır.Benim tarifimde annemden.Aynı seninki gibi. Mutlaka önceden şekerle bekletilmeli.Ve mutlaka üzerinde bol ceviz olmalıdır. Sevgiler Mine

  3. SEVİL Says:

    Becerikli Arkadaşım Merhaba ;
    http://birseninmutfagi.com
    Ve
    http://birdemliksohbet.blogspot.com
    Tarafından 15 aralık 2009 ve 15 ocak 2010 tarihleri arasında KEK KALIBI KULLANILARAK HAZIRLANAN TARİFLER YARIŞMASI yapılacaktır.
    Hazırlamış olduğumuz tarifleri görselliğine önem vererek yayınlayıp tarifinide sitenizde yayınlamanız şarttır.Kekinizin resmini ve tarifini http://softbowlsilikonkekkaliplari.blogspot.com/ sitemizde yayınlanacaktır.
    16 ocak 2010 – 1 subat 2010 tarihleri arasında oylama yapılacaktır.
    1 subat saat 14:00 de birinci açıklanıp hediye olarak SOFT BOWL KEK KALIPLARI gönderilecektir.
    Ayrıntı için http://softbowlsilikonkekkaliplari.blogspot.com/ tıklayınız…..
    Bu yazıyı okuyan tüm site sahipleri DAVETLİDİR….

    SİTEMDEKİ BANNER KODUMUZUDA SİTENE EKLERSEN SEVİNİRİM…

  4. Ekin Mutfagi by Elif Says:

    Cok güzel görünüyor Kabak tatlisi…

    Himm…

    Ellerinize saglik…

    Sevgilerle..

  5. neslihan Says:

    ellerine sağlık Aslıcığım.nefis olmuş kabak tatlın.afiyetler olsun.sevgilerimle…

  6. SEVİL Says:

    canım benim benim benimde hayır diyemediğim ve hep özlediğim tatlılardan biridir
    seninde dediğin gibi o soyma işi beni mahvediyor
    evet bende bu işi eşime atayım :) )
    ellerine saglık tatlım nefis olmuş afiyetle yemek nasip etsin sevgiler

  7. Ümmühan Says:

    Aslicigim hemserim nede cok özlemisim seni ve o sicacik vede hamarat sayfani. 24 saat yetmez oldu bana o yüzden blog aleminden biraz uzaklastim. Bayram sofraniz bir harikaydi. Hele o hashasli cörek. Masallah babanin ellerine saglik cok güzel kareler yakalmis. Gecen bende hashasli cörek yaptim tam firindan cikti babam: “Kizim bunun resmini cek cabuk sayfana koyman lazim”. yazik oda alismis artik herseyin fotograflandigina.
    Kabak tatlisina hayir diyemem. cok severim. esim sevmedigine pek yapmam :( o yüzden senin tabagini aldim gidiyorum canim. öpüyorum seni kocaman

  8. tijen Says:

    Sorma Aslı’cığım, ben de aynı şekilde kabak tatlıcıyım. Şu şeker diyetine girdim gireli kabak almaya çekiniyorum, yine bağımlılık yapacak, her gün yemek isteyeceğim diye…

  9. Narince Says:

    Kızılcahamam’da kabak çok yetişir, aile büyüklerim iyisini hemen anlarlar. Ama ben hiç bilmem. Anneme sorarsam sana da anlatayım Aslıcığım.

  10. butterfly Says:

    Hilalcim çok teşekkürler:). Beğendiğine sevindim.
    Sevgilerimle..
    aslı

  11. butterfly Says:

    Minecim çok teşekkürler:). Anne tarifleri hiç yanılmıyor zaten:)).
    Sevgilerimle…..
    aslı

  12. butterfly Says:

    Sevilcim bu güzel davetin için çok teşekkürler:). Katılabilmeyi çok isterim.
    Sevgiler:)).
    aslı

  13. butterfly Says:

    Çok teşekkürler Elif:).
    Sevgiler…..
    aslı

  14. butterfly Says:

    Teşekkürler Neslihancım:).
    Sevgiler, öpücükler;).
    aslı

  15. butterfly Says:

    Sevilcim bu sefer soyma işinde bana işyerindeki usta aşçımız yardım etti sağolsun:). Eşlere de bu konuda iş düşüyor elbet;).
    Sevgiler…
    aslı

  16. butterfly Says:

    Ümmühancım ben de seni çok özlemişim…
    Haşhaşlı çöreği çok seviyorum ben, keşke her gün olsa evde:). Senin de ellerine sağlık hemşerim.
    Çok çok öptüm..
    Sevgiler:).
    aslı

  17. butterfly Says:

    Tijencim valla ben yaptım, kabak da büyükdü her gün yiyoruz..Evde olunca yemeden olmuyor:). Ama yine de hafif tatlılar arasına girebilir diğer tatlılarla kıyaslanınca.
    Sevgilerimle…
    aslı

  18. butterfly Says:

    Narincecim valla nasıl güzel olur yöntemi öğrenip bana da anlatırsan…Benim eşim de Beypazarı’ndan almış kabağı. Gerçekten çok lezzetliydi.
    Güzel bir haftasonu diliyorum canım:).
    Sevgiler..
    aslı

  19. gibi Says:

    Benim de hayır diyemeyeceğim tatlılardan biridir kabak tatlısı..Kaynmaklı cevizli ya da h.cevizli hiç farketmez ayıla bayıla yerim:) Bizde de babam temizleme işlemini hallederdi, biz de senin gibi çekirdeklerini çitlerdik.. iş başa düştü artık ama o lezzete de değer değil mi:)

  20. Papatya Prenses Says:

    Bol fındıkla iki porsiyon yerim kesinlikle:) Ceviz de olur ama tercihim fındık..

    Ben de yaz boyu özlerim kabak tatlısını ve dediğin gibi kabağın kalitesini lezzeti çok etkiliyor.

    Olsa da yesek :)

    Ellerine sağlık tatlım…

  21. sevimlimutfak Says:

    Bende çok sever ve sık sık yaparım. Hele bol cevizli ve şerbetlisi canım çekti valla hemen alıp yapmalı. Kabağının güzel olduğu resimden belli canım. Kabak alırken tırnağınızı batıracaksınız eğer zor batıyorsa güzeldir alabilirsiniz. Ellerine sağlık canım. Sevgiler…

  22. Narince Says:

    Aslıcığım evet yumurtanın tamamını kullanıyorsun, çırptıkça köpükler havaya kaldırıp bıraktığında karışımın içinde kaybolmuyor, üstünde kalıyor. Ben yaparken misafir gelince, sonuna kadar çırpamadım.

  23. Derya Says:

    Canım Aslım;

    Çok şükür bu akşam evden girmeyi başarabildim.Çok özlemişim sayfanı.Kabak tatlısı aşığı biri olarak tatlına bayıldım.Ellerine sağlık Ablacım.Mutlu Hafta Sonları.Kocaman Öpüyorum

  24. butterfly Says:

    Gibicim çok hakısın, kesinlikle her türlü zahmete değecek bir lezzet:).
    Yorumun için teşekkürler.
    Sevgiler:).
    aslı

  25. butterfly Says:

    Prensescim ben fındıkla hiç denemedim, mutlaka denemem lazım, merak ettim şimdi:). Biz eskiden gelen alışkanlıkla hep ceviz döküyoruz üzerine.
    Sevgiler, öpücükler:).
    aslı

  26. butterfly Says:

    Sevimlimutfak, güzel yorumun ve kabağı seçmek için önerdiğin püf noktası için teşekkürler:).
    Bundan sonra kabakları seçerken bu tavsiyen hep aklımda olcak..
    Sevgilerimle:).
    aslı

  27. butterfly Says:

    Narincecim cevabın için teşekkürler. Mutlaka deneyeceğim:).
    Sevgiler..
    aslı

  28. butterfly Says:

    Derya ablacım ben de seni çok özlemişim:).
    Güzel yorumun için teşekkürler. Sana ve ailene neşeli, güzel bir haftasonu diliyorum:).
    Sevgilerimle..
    aslı

  29. gülay Says:

    canım ellerine sağlık.. benimde çok sevdiğim bir tatlı.. bende anneme kaç gündür bal kabağı alalım diyorum:) çünkü bende hangi kabak daha iyi anlamıyorum.. yazdıklarına bende katılıyorum.. annane ve dede ile yazdıkların beni gülümsetti:) aynı manzarayı bende yaşıyordum..
    sevgilerimle…

  30. Muhterem'le Afiyetle Says:

    Canım,
    Ellerine sağlık, tatlı nefis görünüyor.
    Bende kabak tatlısını bol cevizli severim.
    Kabağı pazardan alacağım zaman doğranmış yada en azından soyulmuş alıyorum.
    Bazen görümcem köyden getiriyor, o zaman salatalık soyacağı ile soyuyorum.
    Komik gelebilir ama iyi bir salatalık soyacağı ile kabak çok kolay soyulabiliyor.

  31. hunerlieller Says:

    bu tatlıya asla hayır demem.bizler tahinde dökeriz kabak tatlısına ölede harika oluyor.ellerine saglık canım.tek kelime ile süper görünüyor.görüşmek dilegi ile.

  32. aysultan Says:

    Canım bnecede çok leziz oluyor kabak tatlısı ellerine sağlık arkadaşım:)

  33. bir dut masalı- NuNu Says:

    aslım , aslımmm
    nede güzeldir hemde.

  34. kizilciksurubu Says:

    Ne de severim balkabagini, mmmmm…. Türkiye’de siz gene biz yurtdisinda yasayanlara göre balkabagi konusunda daha sanslisiniz, bize Türk bakkallarinda hangi kabak rastlarsa canimiz istediginde onu alabiliyoruz:(…
    Kabaginin ne kadar lezzetli oldugu görüntüsünden belli oluyor, ellerine saglik, afiyet bal olsun canim.

  35. karmançormancı Says:

    Cumartesi ben de kabak tatlısı yaptım :) ben de çok şekerli sevmiyorum diye az şeker koydum ama beyim şekerli seviyor biraz mırın kırın yaptı. Ben de ona servis yaparken pudra şekeri serperek cest yapıverdim :)
    Sunarken fındık ezdim biraz da tarçın serptim nefis oldu.. çok sevdiğim bir tatlı …

  36. butterfly Says:

    Gülaycım güzel kelimelerin için teşekkürler:).
    Bal kabağının tam mevsimi..Sen de yaparsan ellerine sağlık.
    Sevgiler:).
    aslı

  37. butterfly Says:

    Muhteremcim salatalık soyacağı ile soymak ne güzel bir fikir..Hem ben balkabağını ince soyulunca seviyorum, bence kabuğun altındaki o yeşil katman çok lezzetli oluyor. Bu pratik bilgi için teşekkürler:).
    Sevgiler….
    aslı

  38. butterfly Says:

    Hünerlieller çok teşekkür ederim. Ben de bir dahaki sefere tahinle deneyeyim:).
    Sevgilerimle:).
    aslı

  39. butterfly Says:

    Aysultancım çok teşekkürler:).
    Sevgiler….
    aslı

  40. butterfly Says:

    Nunucuum çok teşekkürler:). Çok güzel valla:)))..
    Sevgilerimle.
    aslı

  41. butterfly Says:

    Kızılcıkşurubu haklısın, burada marketlerde bulamasak bile pazarlarda oluyor güzel kabak.
    Yazdıkların için çok teşekkürler canım:).
    Sevgilerimle…
    aslı

  42. butterfly Says:

    Karmançormancı şu pudra şekeri böyle zamanlarda büyük kurtarıcı oluyor:). Benim eşim de daha şekerli tatlılara alışık aslında ama yavaş yavaş beğenisi değişiyor gibi, bana ayak uyduruyor bu konuda:).
    Senin de ellerine sağlık canım.
    Sevgilerimle:).
    aslı

  43. selcen Says:

    aslı ellerine sağlık..yukarıda bir arkadaş basetmiş ama ben de söyleyeyim yeni öğrendim ve uyguladım gerçekten doğru bir yöntem tırnakla kabuğuna çizmek gerekiyor ne kadar yumuşak olursa o kadar tatsız oluyor ve dağılıyor. sertleştikçe lezzeti ve kıvamı artıyor kabağın ama soyması zorlaşıyor o ayrı zaten o da eşlerin problemi :)

  44. Kübra Says:

    Arkadaşım ellerine sağlık, afiyetle…

  45. butterfly Says:

    Selcencim, ben de bir dahaki bal kabağı alışımda deneyeceğim mutlaka, harika bir püf noktası..
    Yorumun için teşekkürler canım:).
    Sevgiler..
    aslı

  46. butterfly Says:

    Kübracım çok teşekkürler:).
    Sevgilerimle..
    aslı

  47. aslı Says:

    Kabaklar nefis görünüyor Aslı’cım, ellerine sağlık.. Biz de her yılbaşı mutlaka kabak tatlısı olur, ben de yeni yıl gelmeden yapacağım.. Senin gibi ben de çok tatlı sevmiyorum, şeker kabağın tadını bastırmamalı diye düşünüyorum.. Afiyetler olsun :)

  48. HUYSUZBALIK Says:

    Aslıcım bilmez miyim benim rahmetli babam da kendi ayağını kesmişti kabak temizlemeye çalışırken :) Benim de en sevdiğim kış lezzetlerindendir kabak ve ayva tatlıları ellerine sağlık. Ama şekeri benim için az. 1 kilo kabağa yarım kilo şeker koyuyorum ben. Ellerine sağlık. Sevgiler…

  49. butterfly Says:

    Adaşım ne güzel bir gelenek olmuş yılbaşında kabak tatlısı..
    Yorumun için çok teşekkürler:).
    Sevgiler.
    aslı

  50. butterfly Says:

    Esincim çok teşekkürler:). Kabak soyarken çok kazalar oluyor, dikkat etmek lazım valla:).
    Şekeri genele göre az benim tarifimde ama kabağım lezzetli olduğundan bana bu şeker ölçüsü tam geldi.
    Sevgiler;).
    aslı

  51. TAZENANE Says:

    Çok lezzetli görünüyor canım. Bizde de bugün bitti.
    Helva gibi geliyor bana tadı . Çok seviyorum.
    Sevgiler.

  52. PUFY Says:

    Sevgili Butterly,

    Kabak tatlisi cok lezzetli gorunuyor. Uzak diyarlardan tariflerini surekli takip etmekteyim.
    Sevgiler.

  53. Limonlu Kek Says:

    Kabağın güzel olduğu fotoğraflardan kendini belli ediyor zaten. Hakikatten şu kabuğu soynma derdi olmasa, hergün pişirip yerim ben de, o kadar severim. Ellerine sağlık, sevgiler…

  54. tub@ Says:

    Canım ellerine sağlık, biz de üzerine tahin dökerek yeriz Antalya’da :)

    çok öptüm birtanem

Leave a Reply