Archive for the ‘EKMEKLER’ Category

BABAMIN LEZİZ EKMEK TARİFİ

Kasım 7, 2018 - 1:35 pm 2 Comments

Yine oldukça uzun bir süreden sonra bir yazı paylaşıyorum blogumda. Buraya yazmayı da özlemişim aslında (yine de sık sık bir şeyler paylaşamayacağımı bilerek yazıyorum:)).

“Kristal Kelebek” benim ve dostlarımın ve bu sayfayı ziyaret edip de faydalanacak herkesin bir yemek başucu kitabı gibi olsun istemiştim hep, bu amacıma da ulaştım; çok güzel bir arşiv oldu bizler için. Eskiden hem de hayatımdan kesitlere yer verdiğim günlüğüm gibi görüp , oldukça da sık bir şeyler yazabiliyordum. Bunları deneyip beğendiğim yemeklerin tarifleriyle de birleştirince güzel oluyordu elbet. Sonuçta aktif olarak 8 yıl bu şekilde paylaşım yapmışım ve oldukça zengin de bir arşiv çıkmış oldu ortaya böylece.

Şimdi hem iş, hem evdeki yoğunluklardan fırsat bulma zorluğundan, hem de bütün boş zamanlarımı oğlum için harcama isteğimden dolayı blogumu boşladığım doğru. Bana “artık tarif yayınlamıyorsun” diyen dostlarım için de nedenini bir nebze olsun paylaşmış olayım böylece :) .Bundan böyle fırsat buldukça, “mutlaka bu tarif blogumda da olsun” dedikçe tariflerime yer vereceğim yine.

Bu kez canım babamın bir tarifini bloguma eklemek istedim; onun Nefis Ekmeklerinin Tarifini. Babam fırsat buldukça bizlere çok güzel ekmekler yapar. Onlara gittiğimizde, tüm evi nefis bir maya kokusu kapladıysa anlarız ki babam bizim için yine mis gibi ekmekler pişiriyor. Torunlar onun yaptığı ekmekleri bayıla bayıla yedikçe babamın mutluluğu kat kat artıyor tabi. Sayesinde biz artık dışarıdan ekmek almayı bıraktık :) .

Babam bütün ayrıntılarıyla ekmek tarifini yazmış benim için, bana da sadece bu güzel tarifi paylaşması kaldı.

Babamın anlatımıyla işte tarifi:

BABAMIN LEZİZ EKMEK TARİFİ 

İstediğiniz türde 1 kg. unu eleyerek hamuru karacağınız yere koyun. Ben karma, yoğurma işlemini mutfak şefi denilen makine ile yapıyorum. Ancak elle de karıp, yoğurabilirsiniz. Bu arada bu una yetecek kadar aktif kuru mayayı bir  kasede bir yemek kaşığı toz şeker ve bir bardak ılık sütle karıştırıp, mümkün olduğunca topak bırakmadan eritin (Kuru maya poşetlerinin üzerinde ne kadar una, ne kadar maya konacağı yazıyor o tarife uymak uygun oluyor). Bu halde 6-7 dakika dinlendirip, sonra unun üzerine döküp karıştırmaya ve yoğurmaya başlayın. Yoğurma işlemine başlayınca una 6 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı kadar ince dilimlenmiş tereyağı ve 4 çay kaşığı tuz koyup, 1 su bardağı su ve 1 su bardağı sütle yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemi en az 10 dakika sürmeli (ne kadar çok yoğurma yapılırsa o kadar iyi oluyor). Hamurun kulak memesi sertliğinde olması lazım. Bu duruma getirmek için gerekirse su, süt ve un ilave edilebilir. Hazırlanmış olan hamur derin bir tencereye konup, üzerine ince bir şekilde zeytinyağı sürülür. Tencere ağzı strech film ile kapatılıp, kapağı örtülür ve onun da üzerine bir örtü örtülüp, dinlenmeye bırakılır. Yarım saat sonra tencerenin kapağını kaldırıp, hamurun durumuna bir bakın. Normalde hamur, 45 dakikada ilk hacminin iki katına ulaşır. Biraz daha büyüsün sonra üzerine un döktüğünüz bir tezgahta biraz yoğurup, 3 eşit parçaya bölün. Her parçayı elle veya merdane ile yaklaşık 35 cm çapında açın sonra içine istediğiniz miktarda kırılmış ceviz içi koyup, yuvarlayın, rulo gibi yapıp, içi tereyağı ile yağlanmış fırın kabına koyun. Diğer iki parçada da, aynı işlemi yapın.  Hamurların yüzeylerine tekrar zeytinyağı sürün, fırın kaplarının üzerini tekrar strech ile kapatılıp, onların da üzerine bir fırın tepsisi örtüp, dinlenmeye bırakın.

Yine yarım saat sonra fırın kaplarını kontrol edin. Hamurlar strech filme değmeye başlayınca filmleri alın ve fırınınızı 180 dereceye gelmesi için ısıtmaya başlayın. Fırınınızın iç ve en alt rafına düz bir kap içinde su koymayı unutmayın. Fırın 180 derece sıcaklığa ulaşınca fırın kaplarınızı fırına yerleştirin. 20 dakika bu sıcaklıkta tuttuktan sonra ısıyı 160 dereceye getirip, 20 dakika da bu sıcaklıkta tutun. Ancak bu süreler fırından fırına değişebilir. Bu nedenle fırınınızı gözleyerek ekmeklerin istediğiniz şekilde pişmiş olduğundan emin olun

Ekmekleriniz hazır. 5 dakika fırın kabında bekleyen ekmeklerinizi kaplarından çıkartın.

Afiyet olsun.

BİR TARİF DENEMESİ DAHA: NEFİS MISIR EKMEĞİ

Kasım 1, 2011 - 12:54 pm 14 Comments

Yazmadığım süre içinde elbette yeni tarifler denedim.

Bunlardan ilki deneyip çok sevdiğim, üst üste iki hafta sonu pişirip, sevdiğim insanlarla beraber yediğimiz ve onlardan da tam puan alan Mısır Ekmeği tarifi…Bu tarifi Mehtap Abla’mdan almıştım. Daha önce onun evinde, güzel bir balık sofrasında bu ekmeği tadıp, hepimiz tabiri caizse parmaklarımızı yemiştik:).

Tarifi uyguladım, aynı güzel lezzeti ben de yakaladım..Bu nefis tarifi için Mehtap Ablama çoook teşekkür ediyorum. Gelecek başka güzel tariflerini sabırsızlıkla beklediğimi de buradan kendisine iletmek istiyorum…

İşte leziz mi leziz Mısır Ekmeğinin tarifi:

MISIR EKMEĞİ

Malzemeler:

1 adet yumurta

1su bardağı süt

1 su bardağı sıvıyağ

1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 su bardağı un

4 su bardağı mısır unu

1,5 su bardağı kaynar su

1 paket kabartma tozu

Yapılışı:

Yumurtayı, yağı, sütü, şeker ve tuzu bir karıştırma kabına alıp çırpıyoruz. Unu, mısır ununu ve kabartma tozunu eleyerek bu karışıma ilave ediyoruz. Elimizle yoğurup karıştırıyoruz. Son olarak kaynar suyu ekleyip, kaşıkla hızlıca karıştırarak, homojen ve akışkan kıvamlı bir hamur elde ediyoruz. Tepsiyi (ben borcam dört köşe tepsi kullandım) yağlayıp, unluyoruz ve hamur karışımımızı tepsiye döküyoruz.

180C‘ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz (yaklaşık 40 dakika).

Afiyet Olsun:)

BİR MAYALI DENEME: Hellimli-Naneli Çörek(Ekmek) Dilimleri

Kasım 15, 2006 - 4:40 pm 2 Comments

Mayalı hamur yoğurup çörekler, ekmekler denemeyi çok seviyorum ben. Özellikle de babam evde mayalı hamurişleri yaptığımızda çok mutlu oluyor. Evde maya kokusu, ona eski günlerde babaannemin pişirdiği çörekleri hatırlatıyor. Zaten durup durup bizden babaannemin cevizli-tarçınlı çöreklerinden ister. Ne zaman tarçınlı bir kek, kurabiye yapsam bir şekilde o cevizli çöreklere benzetir ve bizden yapmamızı rica eder:). Bu kadar bahsetmişken en kısa zamanda o çöreklerden de yapıp tarifini buraya ekleyeyim bari. Zaten babam bu yazıyı görünce en kısa zamanda bizim evde cevizli çörek pişecek demektir:).Ama bugün buraya yazacağım tarif başka. Tam çörek ya da ekmek diye adlandıramadım ben ama sonuçta ekmeğe daha yakın olduğunda karar kıldım çünkü yağı oldukça az bir tarif.

Yıllar önce Kıbrıs’a gittiğimizde kaldığımız otelin kahvaltısında çeşit çeşit poğaçalar, kekler, hamurişleri vardı. Ama onların içinde en çok aklımda kalan bir tanesini dün, farklı bir mayalı tarif denemek istediğimde hatırladım.Gerçi aklımda tarifi oluşturup denedikten sonra Kıbrıs’da yediğimizin muhtemelen mayasız tuzlu bir kek olduğuna karar verdim ama sonuçta benim uydurduğum hellimli-naneli ekmekler de hiç fena olmamışlardı. Böylece ekmek çeşitlerimize bir yenisini daha eklemiş oldum.

Sonuç olarak sünger gibi kabaran, içindeki hellim peyniriyle besleyici ve lezzetli, nane aromasıyla iştah kabartan bir ekmek oldu. Bu tarifle oldukça da fazla dilim ekmek elde ettik. Zaten bunları bitirir bitirmez mayalı hamurlarla denemelerim devam edecek:)..

Deneyecek herkese afiyet olsun..

Hellimli-Naneli Çörek(Ekmek) Dilimleri

Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
450-500 gr rendelenmiş hellim peyniri
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz (hellim tuzsuzsa bu miktar biraz artırılabilir)
1 paket instant maya
aldığı kadar un (ben tam buğday unu kullandım)

üzeri için:
1 yumurta
susam

Yapılışı:

Öncelikle yoğurma kabında yoğurt ve sıvıyağı güzelce karıştırdım. Üzerine ılık su ve sütü, şekeri, tuzu ve mayayı ekledim. Bu sıvı karışıma unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başladım. Yoğurma işlemi devam ederken bir yandan da hellim rendesi ve naneyi kattım. Hamur çok katı olmayan ama kendini toparlayan hale gelene kadar un ekleyip yoğurdum. Sonra kabın üzerini streç filmle kaplayıp, hamuru 30-40 dakika mayalandırdım. Bu süre sonunda kabaran hamuru yağlanmış fırın tepsisine yayarak yerleştirdim. Üzerine, çırptığım yumurtayı sürüp, bol susam serptikten sonra 200ºC’ye ısıttığım fırında hamur iyice kabarıp kızarana kadar pişirdim. Ekmek iyice soğuduktan sonra da dilimleyip servis yaptım.

Bir Ufak Not: Bazı marka hellim peynirleri çok tuzlu olabiliyor, o gibi bir durumda kullanmadan birkaç saat önce hellimleri suya yatırmak fazla tuzunu almak açısından iyi olacaktır.