Archive for Ocak, 2008

CEVİZLİ İRMİK HELVASI

Ocak 27, 2008 - 8:57 pm 26 Comments
Geçen yazıda Hindistan mutfağının bir tatlısından, Havuç Helvasından bahsettim. Ama o yazıda da bahsettiğim gibi helva denince benim aklıma ilk olarak; şöyle dumanı üzerinde mis gibi tereyağ kokan irmik helvası gelir.
Bütün favori tatlılarımın sütlü tatlılar olması bir yana, tatlılar konusundaki bu tercihimi bir tek irmik helvası söz konusu olursa değiştiririm. Hele de tatlı krizinin gecenin bir körü gelip de sinsi sinsi yanaştığı zamanlarda hemencecik hazırlar, ılık ılık yeriz biz:).
Uzun lafın kısası, hemen hemen herkesin çok sevdiği, bizim evde de sık sık yapılan irmik helvasının tarifinin blogumda yer almayışı büyük eksiklik olacaktı. Aslına bakılırsa ben bu helvayı göz kararı yapıyorum artık. Ama yaklaşık ölçülerle tarifi aşağıda veriyorum. Sonuçta yapa yapa herkesin damak tadına göre kendi helva tarifi oluşuyor, bu da benimki:).

İrmik Helvası


Malzemeleri:

2 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker (isteğe göre artırılabilir)
3-4 su bardağı sıcak su (istenirse sadece süt ya da su- süt karışımı kullanabilir)
yarım su bardağından biraz az sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz (ben bol cevizli seviyorum)

Yapılışı:

Öncelikle yağları ve cevizi bir tencereye koyup 2-3 dakika cevizleri kavuruyoruz daha sonra irmiği ekleyip, irmik kahverengi renk alana dek iyice kavuruyoruz. Kavrulan irmiğe suyu ve şekeri ekleyip karıştırıyoruz. Helva suyunu iyice çekip dağılmaya başlayınca ocağı kapatıp helvayı demlenmeye bırakıyoruz. İstersek ılıkken istersek soğuyunca servis yapıyoruz.

Afiyet olsun:))).

YE#30 DÜNYA MUTFAKLARI: HİNDİSTAN’DAN HAVUÇ HELVASI

Ocak 14, 2008 - 10:55 pm 26 Comments

Bu ayın YE etkinliği ev sahibesi Sevgili Tuba bizler için konu olarak Dünya Mutfaklarını seçmiş. Bence bu harika bir konu..

Başka ülkelerin insanları, kültürleri, yemekleri benim merakımı hep cezbeden konulardandır. Zaman ve imkan el verdiğince gittiğim, gezdiğim, yemeklerini tattığım ülkeler oldu. Ama dünya böylesi büyük, kültürler böyle çeşitliyken her zaman kendimin tecrübe edemeyeceği noktalar kalacaktır elbet..
Bloglarımız sayesinde zaten her gün bilgi birikimimize eklemeler yapıyor, pek çok şey öğreniyoruz, şimdi bir de bu etkinlikte edineceğimiz bilgiler, öğreneceğimiz tarifler sayesinde pek çok ülkenin mutfağına daha da aşina hale geleceğiz:). Şimdiden gelecek tarifleri büyük merak ve sabırsızlıkla bekliyorum.
Ev sahipliği yapacak olan Sevgili Tuba’ya şimdiden teşekkür ediyor ve kolaylıklar diliyorum…

Gelelim benim tarifime..Geçenlerde halamlara gittiğimde, halam bana değişik bir tatlı ikram etmişti. Yerken, tereyağının aromasını rahatlıkla hissettiğiniz, havucun sebze tadından tamamen kurtulup; üzüm, ceviz ve tarçın üçlüsüyle (benim için muhteşem üçlü:)) bambaşka bir lezzete büründüğü bu tatlının bir Hindistan tatlısı olduğunu söyledi halam bana. Eniştem işleri nedeniyle sık sık Hindistan’a gittiğinden orada tadıp beğenmiş bu tatlıyı, adı Havuç Helvası. Gelince de hemen denemeye koyulmuşlar beraber. Ortaya da bu değişik ve yapımı da bir o kadar pratik tatlı çıkmış.

Ben de genel malzemelere sadık kalarak, ölçüleri kendimize göre ayarlayıp, evde denedim Havuç Helvasını. Dediğim gibi değişik bir tatlı oldu, sevdik ve yedik. Yine de sık sık yapacağım bir tatlı olduğunu söyleyemem (onun yerine şöyle bol fıstıklı bir irmik helvasını tercih ederim doğrusu:)).

Bu tatlıyı tanımamı sağlayan halam ve enişteme buradan teşekkürler:).

Deneyecek olanlara da şimdiden afiyet olsun diyorum:).

HAVUÇ HELVASI (HİNDİSTAN’DAN)


Malzemeler:

1 kg havuç
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın


Yapılışı:

Havuçları rendeleyip hazırlıyoruz. Bir tencereye yağları ve cevizi koyup cevizi çok hafif kavuruyoruz. Üzerine havuçları ilave edip rengi değişene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Havuçlara şekeri ekleyip biraz karıştırdıktan sonra sütü ilave edip havuçlar sütü iyice çekene kadar pişiriyoruz. Havuçlar sütü iyice çekip bir müddet daha kavrulduktan sonra ocağı kapatıyoruz. Üzümleri ve tarçını de ekleyip iyice karıştırıyoruz. İster ılık isterse soğuk olarak servis ediyoruz. Servis yaparken istenirse üzerine biraz daha tarçın serpilebilir.

KIRMIZI

Ocak 8, 2008 - 11:00 am 26 Comments

Bugün dışarıda bambaşka bir hava var; güneş uzun zamandan sonra ilk kez bu denli parlak gülümsemiş, güneşe inat ince ince yağan kar çatılara, ağaçlara birikmiş. Hepsi de tuhaf bir uyum içinde..
Dışarıda beyazın hakimiyeti süre dursun benim içim kırmızı hissediyor bu aralar..Bilmem sizde de olur mu; ben bazen bazı renklere daha yakın hissederim kendimi. Mesela yakın zamana kadar siyah ve grileri daha çok hissettim; biraz bulutlu, çokça karmaşık duygular, düşünceler dönemiydi benim için. Şimdi geçti çok şükür. Dedim ya bu ara “kırmızı”yım ben:).
Böylesi bir zamanda buna uygun bir tarif paylaşmak istiyorum; kırmızı bir reçel tarifi..Benim çok yeni tanıştığım bir meyvenin reçeli bu; “Frenk Üzümü Reçeli”. Aslında yaban mersini (likapa) alınmak için çıkılan alışverişin sonunda nedense rotam bu mini mini kırmızı meyveye kaydı. Bu meyvelerin tazesini bu mevsimde bulmak zor, o yüzden markette dondurulmuş olarak satılan bir kutu Frenk üzümü ile yaptım reçelimi.
Daha önce hiç tatmadığım Frenk üzümleri, şirin görünüşleri dışında, kendine has mayhoş tadıyla, minik çekirdekleriyle akılda kalıcı bir meyve. Onlarla bir de kek denemek isterim ama bizim evdekilerin klasik kek anlayışlarının çok dışına çıkacak mayhoş bir kek olacağından tüm kekin bana kalmasından korkuyorum:).
Reçelini ise biz çok beğendik. Yapım aşamasında damak tadına göre şeker ilavesi yapmak en uygunu aslında çünkü gerçekten oldukça mayhoş bir meyve bu,benim gibi bu tattan hoşlananlara ise biçilmiş kaftan.
Benim yaptığım şekliyle tarifi böyle:

Frenk Üzümü Reçeli


Malzemeler:

1 kutu donmuş Frenk üzümü (480 gr)
1,5 bardak toz şeker
1 çay bardağı su (gerekmeyebilir de)
birkaç damla limon suyu

Yapılışı:

Dondurulmuş Frenk üzümlerini tencereye boşatıp üzerine şekeri dökerek oda sıcaklığında iyice suyunu bırakmasını bekliyoruz. Meyveler yeterince sulanmamışsa 1 çay bardağı su ilave ediyoruz. Daha sonra kısık ateşte reçel yoğunlaşana dek kaynatıyoruz. İyice yoğunlaşınca limon suyunu ilave edip, karıştırıp kaplara boşaltarak soğutuyoruz.


Not: Ben su ilave etmedim, reçelimi de ocakta unutunca iyice suyunu çekti. Ben daha katı, jölemsi reçelleri sevdiğim için bu hiç sorun olmadı:). Daha sulu bir reçel istenirse ilave su şart.

Afiyet Olsun:).