CEVİZLİ İRMİK HELVASI
Bütün favori tatlılarımın sütlü tatlılar olması bir yana, tatlılar konusundaki bu tercihimi bir tek irmik helvası söz konusu olursa değiştiririm. Hele de tatlı krizinin gecenin bir körü gelip de sinsi sinsi yanaştığı zamanlarda hemencecik hazırlar, ılık ılık yeriz biz:).
Uzun lafın kısası, hemen hemen herkesin çok sevdiği, bizim evde de sık sık yapılan irmik helvasının tarifinin blogumda yer almayışı büyük eksiklik olacaktı. Aslına bakılırsa ben bu helvayı göz kararı yapıyorum artık. Ama yaklaşık ölçülerle tarifi aşağıda veriyorum. Sonuçta yapa yapa herkesin damak tadına göre kendi helva tarifi oluşuyor, bu da benimki:).
İrmik Helvası
2 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker (isteğe göre artırılabilir)
3-4 su bardağı sıcak su (istenirse sadece süt ya da su- süt karışımı kullanabilir)
yarım su bardağından biraz az sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz (ben bol cevizli seviyorum)
Yapılışı:
Öncelikle yağları ve cevizi bir tencereye koyup 2-3 dakika cevizleri kavuruyoruz daha sonra irmiği ekleyip, irmik kahverengi renk alana dek iyice kavuruyoruz. Kavrulan irmiğe suyu ve şekeri ekleyip karıştırıyoruz. Helva suyunu iyice çekip dağılmaya başlayınca ocağı kapatıp helvayı demlenmeye bırakıyoruz. İstersek ılıkken istersek soğuyunca servis yapıyoruz.
Afiyet olsun:))).