Archive for Mayıs, 2007

TON BALIKLI BULGUR SALATASI

Mayıs 25, 2007 - 2:27 pm 22 Comments

Daha bahar aylarını bitirmeden yaz sıcaklarıyla karşılaşmanın bocalaması var bende. Hem ne sıcak..Metabolizma belli bir zamanlamaya alışmış, şimdi kafası karışıyor. Bu bazen enerji kaybına, isteksizliğe, bazen de tam tersine canlanmama neden oluyor. Sanırım ben mevsimlerdeki bu değişikliklere alışana kadar bir süre daha devam edecek bu durum.

Bu girizgahı mutfakla nasıl birleştireceğime gelirsek, şöyle; eğer çok sıcaklarda sizin de canınız bazen soğuk, hafif ve tek başına yetecek denli besleyici bir öğün isterse tarifini vereceğim bu salatayı deneyin derim. İçinde taze yeşillikler, bulgur ve ton balığı var. Bu malzeme birleşiminin verdiği lezzeti anlatmam çok kolay değil, sadece “kesinlikle denemelisiniz” demekle yetineceğim, pişman olmayacağınıza garanti veririm:). Tarifini annem bir televizyon programından almış ve defterine yazmıştı.

TON BALIKLI BULGUR SALATASI


Malzemeler:

1 su bardağı köftelik bulgur
3 adet limon (suyu kullanılacak)
1 adet havuç
1 adet turp
yarım demet taze nane
4-5 dal taze soğan
2 küçük kutu ton balığı (bu bizim kullandığımız miktar ama miktarı isteğe göre değişebilir)
tuz, pulbiber, karabiber (miktarları isteğe bağlı)

Yapılışı:

Öncelikle bulgurla limon suyunu iyice karıştırıp bulgurların şişmesini sağlıyoruz. Diğer tarafta havuç ve turbu rendeleyip, nane ve soğanları küçük küçük doğruyoruz. Ton balığı konservelerinin fazla yağını süzdürüp, bütün malzemeleri kabaran bulgurla birleştirip, tuz ve biberlerle tatlandırıyoruz.

Herkese afiyet, bal, şeker olsun:).

YE#22 KURABİYE

Mayıs 18, 2007 - 10:43 am 60 Comments

Yine bir YE etkinliği dönemi geldi çattı..Bu yemek etkinliklerini o kadar çok seviyorum ve heyecanla bekliyorum ki anlatamam. Etkinlik tarihleri benim için o ayın takvimde işaretlenmesi gereken günlerinden kesinlikle:).

Beni tanıyanlar bilir; en çok hamurişleri yaparken mutlu olurum; hatta bazen kendimce tarifler uydurur, türlü malzemelerle denemeler yaparım. Kurabiyeler ise gerek malzeme gerekse şekil açısından benim bu deneme isteğimi fazlasıyla tatmin eder. Yani bu ayın etkinlik konusu tam benlikmiş:), büyük keyifle yaptım kurabiyelerimi.

En çok sevindiğim ise; şimdi hepsi birbirinden güzel, değişik kurabiye tarifleri ile karşılaşacak olmam. Etkinliğe katılan hamarat ellerden kim bilir ne leziz kurabiyeler çıkacak:).

Bu ayın etkinliğine ev sahipliği yapan Sevgili Hülya’ya çok teşekkür ediyorum. Sitesinin ismi gibi bu etkinlik de tam şenlik havasında olacak bence.

Gelelim benim kurabiyelerime:)

Susamlı Kurabiyeler:


Malzemesi:

1 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker (3/4 bardak)
yarım su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı tahin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Üzerine:
Yumurta beyazı
Bol susam

Yapılışı:

Öncelikle yumurtayı toz şeker ile iyice çırpıyoruz. Üzerine vanilyayı, sıvıyağı, tahini, kabartma tozunu ekleyip, aldığı kadar un ilave ederek, ele yapışmayan ama çok da sert olmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamuru 0,5 cm kalınlığında açıp, yuvarlak bir kalıpla ya da su bardağının ağzıyla kesiyoruz. Daha sonra hazırladığımız bu yuvarlakları önce tamamen yumurta akına batırıp sonra her tarafını bolca susama buluyoruz (kurabiyelerin lezzeti susamın bolluğuyla doğru orantılı). 180 dereceye ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.

Tuzlu Kurabiyeler


Malzemeleri:

2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu (ben Dr Oetker’in Mahlep ve Susam aromalı kabartma tozunu kullandım, çok güzel bir aroması var)
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
alabildiği kadar un

Üzerine: Susam, haşhaş vs..

Yapılışı:

Yağları, tuzu, şekeri ve yumurtayı bir yoğurma kabında elimizle iyice karıştırıyoruz. Bu karışımın üzerine kabartma tozunu döküp üzerine sirkeyi ilave ederek köpürmesini sağlıyoruz. Daha sonra hamur kulak memesi kıvamına gelecek kadar un ekleyip yoğuruyoruz. Sonra hamuru merdaneyle yarım cm. kalınlığında açıp şekilli kalıplarla kesiyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdikten sonra, üzerine yumurta sarısı sürüp, susam ve haşhaş serpip 180 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.

Elmalı Rulo Kurabiyeler:


Malzemeleri:

İç Malzemesi:

4 adet elma
3 kaşık pudra şekeri
1 yemek kaşığı tarçın
1 çay bardağı kuru üzüm
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Hamur Malzemesi:

2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sirke
alabildiği kadar un (ben tam buğday unu kullandım)

Yapılışı:

Öncelikle elmaları rendeleyip pudra şekeri ve tarçınla elmalar suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Ocağın altını kapatmadan hemen önce kuru üzümleri ve cevizi de ekleyip karıştırıyoruz ve içi soğumaya bırakıyoruz. Diğer tarafta yumurtayı, yağları, pudra şekerini, vanilyayı bir karıştırma kabında pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırıyoruz. Bu karışımın üzerine kabartma tozunu ve sirkeyi ekleyip köpürmesini sağladıktan sonra kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğuruyoruz. Daha sonra hamuru yarım cm. kalınlığında dikdörtgen şeklinde açıp içine soğumuş elmalı karışımı sürüp rulo şeklinde sarıyoruz. Bu şekilde 1 saat kadar buzdolabında bekletip çıkarttıktan sonra 1 cm. kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz ve 175 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.

Yulaflı Üzümlü Kurabiyeler


Malzemeler:
2 yumurta
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı tozşeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı tarçın
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
1 su bardağı kuru üzüm
yarım su bardağı yulaf ezmesi
alabildiği kadar un (ben tam buğday unu kullandım)

Yapılışı:

Öncelikle yumurta, yağ, tarçın ve toz şekeri yoğurma kabına alıp iyice karıştırıyoruz. Un, yulaf ezmesi, kabartma tozu, vanilya, ceviz ve üzümü ekleyip sertçe bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan gelişigüzel şekilde ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz. Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene kadar pişiriyoruz.

Umarım tariflerimi beğenmişsinizdir. Herkese afiyet, bal olsun:).

Ben de diğer tarifleri sabırsızlıkla bekliyorum:))..

BUGÜN BENİM DOĞUM GÜNÜÜÜÜM:)

Mayıs 14, 2007 - 10:38 pm 40 Comments
Bugün benim doğum günüm..Hızla akan, gelen her yeni günde içinde binbir güzellik barındıran, bazen de şaşırtan; acısıyla tatlısıyla, doyasıya yaşanası bu hayattan bir yaş daha aldım:)…
Evin iki boğasından biri ben, 15 Mayıs doğumluyum, diğeri olan babam ise 17 Mayıs.. Eh durum böyle olunca bizim doğum günü kutlamaları hep çifte coşkulu oluyor:). Bu senenin kutlamasını ise biraz daha erken yaptık biz. Haftasonu halamlar, kuzenlerim, abimler, babaannem topluca bizdelerdi. Uzun zamandır bu takımı böyle bir araya toplayamıyorduk, iyi ki özel günler var da sevdiklerimizle biraraya gelip güzel vakitler geçiriyoruz. Kutlama
Pazar gününe denk gelince çifte doğum günü coşkusuna bir de anneler günü heyecanı eklendi. Sohbet ve neşe içinde yenen akşam yemeğinin ardından benim yaptığım kutlama pastamızı kestik. Pasta herkesten beğeni alınca, hemen de tükenince ne kadar mutlu oldum anlatamam. Bu sefer pastanın neli olacağı konusunu babacığıma bıraktım, o da benden kestaneli bir pasta istedi. Sonuçta bol kestaneli resimdeki pasta çıktı ortaya.

Dilerim daha nice seneler, bu seneki gibi, sevdiklerimizle beraber huzur ve sağlık içinde kutlarız doğum günlerimizi.

Pastanın tarifine gelirsek;

KESTANELİ DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Pandispanyası:

4 yumurta
3 kahve fincanı un
1 kahve fincanı nişasta
3 kahve fincanı toz şeker
4 kaşık ılık su
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao

Kreması:

1 yumurta sarısı
4 tepeleme çorba kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 litre süt
yarım küçük kutu krema
1 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya

Ayrıca: Kestane şekeri (ben Kafkas’ın 1 kavanoz kestane şekeri ve 1 paket kestane çerezini (kestano) kullandım)

Yapılışı:
Pandispanya için şeker,su ve yumurtaları mikserle iyice karıştırıp şekerin erimesini sağlıyoruz (bu aşama uzun sürmeli). Sonra unu, nişastayı, kakaoyu, vanilyayı ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekledikten sonra bu karışımı, yağlanmış kelepçeli kek kalıbına döküp 170 dereceye ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Krema için un, yumurta sarısı, kakao ve şekeri tencereye koyup azar azar süt ilave edip karıştırarak topaklanmasına izin vermeden pişiriyoruz. Bir süre kaynayan kremayı ocaktan alıp içine vanilyayı ekliyoruz. Bir kaba alıp çırparak iyice soğutuyoruz ve içine kremayı da ekleyip iyice karıştırıyoruz.
Hem pandispanya hem de krema iyice soğuduktan sonra ben pandispanyayı ortadan ikiye böldüm ve çok az sütle ıslattım. Kremamın yarısına kavanozdaki kestane şekerinden ezerek ilave ettim (şerbet içinde olan şekerleri önce iyice süzdüm, bu şekerlerden birkaçını üst süslemesi için de ayırdım). Bu, kestaneli kremayı pandispanyanın bir yarısına sürüp diğer yarıyı üzerine kapadım ve kremanın kestanesiz diğer yarısını pastanın her tarafına sürdüm. Pastanın üzerine kestane çerezini ufaladım, ortasını da ayırdığım kestanelerle süsledim.
Buzdolabında bir gece dinlenen pastamız ertesi gün kutlamamızın baş kahramanı oldu:).

Buradan, o güzel gün için canım aileme tekrar teşekkür etmek istiyorum; sizler gibi bir ailem olduğu için çok şanslıyım, iyi ki varsınız:)…

ISPANAKLI PASTIRMALI KREP VE LAPTOPUMUN BAŞINA GELENLER:)

Mayıs 12, 2007 - 9:42 pm 12 Comments

İnsan fark etmeden teknoloji eli ayağı oluyor gerçekten. Neden böyle söylediğime gelince; geçen hafta laptopumda bir arıza oldu ve servise gönderdik. Servistekilerin bize arızanın giderilmesi için öne sürdükleri fiyata az daha ekleyince yeni bir laptop alınabiliyordu (eh ben de öyle yaptım zaten:). Ama bütün bu bilgisayarımın arızalı olduğu süre, servisten cevap beklediğimiz süre, yeni bilgisayar alımı süreleri birbirine eklenince arada oldukça fazla bir zamanı bilgisayarsız geçirdim. Daha doğrusu işlerimi halledebilme adına başka bilgisayarlarla idare ettim ama alıştığım kendi bilgisayarım gibi olmadı hiç. Şimdi de yeni bilgisayarımda yazıyorum bu yazımı ama hala bu bilgisayara alışmış değilim (burç özelliklerimde okumuştum da Boğa’lar alıştığı bir nesneden, bir durumdan kolay kolay vazgeçemezlermiş; ben bunu sık sık yaşıyorum:)). Tüm bu nedenler bloguma yeni bir yazı eklememi de engelledi. Neyse, bundan sonra yazılarımı ve tariflerimi eski sıklığında yayınlamaya devam edeceğim.
Bunca zamanın kısa bir özetini yaptıktan sonra yazıyı bir tarifle noktalayalım. Resimdeki bu leziz krepler aslında çok önce yapılıp fotoğraflanmıştı ama tarifini vermek bu güne nasip oldu. Yine ben lafı daha fazla uzatmadan buyrun tarifi:)

ISPANAKLI PASTIRMALI KREP

Krep malzemesi:

2 adet yumurta
1 çay bardağı un
2 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz

İç Malzemesi:

Ispanak
Pastırma
Biraz sıvıyağ
Tuz

Beşamel Sos:

1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
tuz

1 çay bardağı kaşar rendesi

Öncelikle krep malzemelerini iyice karıştırıyoruz ve kızdırılmış, biraz yağ sürülmüş tavada arkalı önlü pişirip bir kenara alıyoruz. Diğer tarafta istediğimiz miktarda ıspanağı doğrayıp biraz sıvıyağla kavuruyoruz, dilimlenmiş pastırmaları (gerekirse biraz da tuzu) ekleyip iç malzemesini hazırlıyoruz. Beşamel sos için unu yağla kavurup sütü azar azar ekleyerek kaynatıyoruz ve biraz tuzla tatlandırıyoruz. Daha sonra her krebin içine biraz iç koyup sarıyoruz ve bu şekilde tüm krepleri bir tepsiye diziyoruz. Kreplerin üzerini beşamel sos ve rendelenmiş kaşar peyniri ile kaplayıp, kaşarlar kızarana kadar fırında pişiriyoruz.

Afiyet, şeker olsun:)..

BU ARADA BÜTÜN ANNELERİN VE CANIM ANNECİĞİMİN ANNELER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM…..