Yine bir YE etkinliği dönemi geldi çattı..Bu yemek etkinliklerini o kadar çok seviyorum ve heyecanla bekliyorum ki anlatamam. Etkinlik tarihleri benim için o ayın takvimde işaretlenmesi gereken günlerinden kesinlikle:).
Beni tanıyanlar bilir; en çok hamurişleri yaparken mutlu olurum; hatta bazen kendimce tarifler uydurur, türlü malzemelerle denemeler yaparım. Kurabiyeler ise gerek malzeme gerekse şekil açısından benim bu deneme isteğimi fazlasıyla tatmin eder. Yani bu ayın etkinlik konusu tam benlikmiş:), büyük keyifle yaptım kurabiyelerimi.
En çok sevindiğim ise; şimdi hepsi birbirinden güzel, değişik kurabiye tarifleri ile karşılaşacak olmam. Etkinliğe katılan hamarat ellerden kim bilir ne leziz kurabiyeler çıkacak:).
Bu ayın etkinliğine ev sahipliği yapan Sevgili Hülya’ya çok teşekkür ediyorum. Sitesinin ismi gibi bu etkinlik de tam şenlik havasında olacak bence.
Gelelim benim kurabiyelerime:)
Susamlı Kurabiyeler:
Malzemesi:
1 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker (3/4 bardak)
yarım su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı tahin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
Üzerine:
Yumurta beyazı
Bol susam
Yapılışı:
Öncelikle yumurtayı toz şeker ile iyice çırpıyoruz. Üzerine vanilyayı, sıvıyağı, tahini, kabartma tozunu ekleyip, aldığı kadar un ilave ederek, ele yapışmayan ama çok da sert olmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamuru 0,5 cm kalınlığında açıp, yuvarlak bir kalıpla ya da su bardağının ağzıyla kesiyoruz. Daha sonra hazırladığımız bu yuvarlakları önce tamamen yumurta akına batırıp sonra her tarafını bolca susama buluyoruz (kurabiyelerin lezzeti susamın bolluğuyla doğru orantılı). 180 dereceye ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.
Tuzlu Kurabiyeler
Malzemeleri:
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu (ben Dr Oetker’in Mahlep ve Susam aromalı kabartma tozunu kullandım, çok güzel bir aroması var)
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
alabildiği kadar un
Üzerine: Susam, haşhaş vs..
Yapılışı:
Yağları, tuzu, şekeri ve yumurtayı bir yoğurma kabında elimizle iyice karıştırıyoruz. Bu karışımın üzerine kabartma tozunu döküp üzerine sirkeyi ilave ederek köpürmesini sağlıyoruz. Daha sonra hamur kulak memesi kıvamına gelecek kadar un ekleyip yoğuruyoruz. Sonra hamuru merdaneyle yarım cm. kalınlığında açıp şekilli kalıplarla kesiyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdikten sonra, üzerine yumurta sarısı sürüp, susam ve haşhaş serpip 180 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
Elmalı Rulo Kurabiyeler:
Malzemeleri:
İç Malzemesi:
4 adet elma
3 kaşık pudra şekeri
1 yemek kaşığı tarçın
1 çay bardağı kuru üzüm
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Hamur Malzemesi:
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sirke
alabildiği kadar un (ben tam buğday unu kullandım)
Yapılışı:
Öncelikle elmaları rendeleyip pudra şekeri ve tarçınla elmalar suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Ocağın altını kapatmadan hemen önce kuru üzümleri ve cevizi de ekleyip karıştırıyoruz ve içi soğumaya bırakıyoruz. Diğer tarafta yumurtayı, yağları, pudra şekerini, vanilyayı bir karıştırma kabında pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırıyoruz. Bu karışımın üzerine kabartma tozunu ve sirkeyi ekleyip köpürmesini sağladıktan sonra kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğuruyoruz. Daha sonra hamuru yarım cm. kalınlığında dikdörtgen şeklinde açıp içine soğumuş elmalı karışımı sürüp rulo şeklinde sarıyoruz. Bu şekilde 1 saat kadar buzdolabında bekletip çıkarttıktan sonra 1 cm. kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz ve 175 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
Yulaflı Üzümlü Kurabiyeler
Malzemeler:
2 yumurta
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı tozşeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı tarçın
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
1 su bardağı kuru üzüm
yarım su bardağı yulaf ezmesi
alabildiği kadar un (ben tam buğday unu kullandım)
Yapılışı:
Öncelikle yumurta, yağ, tarçın ve toz şekeri yoğurma kabına alıp iyice karıştırıyoruz. Un, yulaf ezmesi, kabartma tozu, vanilya, ceviz ve üzümü ekleyip sertçe bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan gelişigüzel şekilde ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz. Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene kadar pişiriyoruz.
Umarım tariflerimi beğenmişsinizdir. Herkese afiyet, bal olsun:).
Ben de diğer tarifleri sabırsızlıkla bekliyorum:))..