Archive for Aralık, 2011

PAZILI FIRIN MÜCVER

Aralık 20, 2011 - 8:28 pm 10 Comments

 

Sağlıklı ve de lezzetli…Olabilir mi? Kesinlikle:)..

Bu mücver bunun en büyük örneği. Çoğunluğu pazıdan oluşuyor zaten, ona taze soğan, kırmızı kapya biber ve hellim de eklenince tadı damağınızda kalıyor.

 

Hazırlaması, pişirmesi çok pratik. Annem televizyonda izlemiş bu tarifi. Böyle farklı tarifler görünce benim için not alıyor mutlaka. Bana anlattı, tarifi uyguladık. Ve sık sık yapacağımız, hatta çeşitlemelerini deneyeceğimiz güzel bir tarifimiz daha oldu:).

 

 

Bu mücverler fırında piştiği için de çok hafif.

 

İşte Tarifi:

 

PAZILI FIRIN MÜCVER

 

Malzemeleri:

 

1 bağ pazı

6-7 sap taze soğan

1 adet kırmızı kapya biber

yarım paket hellim peyniri

1 yemek kaşığı zeytinyağı (ayrıca da tepsiyi yağlamak için)

3 adet yumurta

4 dolu yemek kaşığı un

tuz, karabiber, pul biber

 

Yapılışı:

 

Öncelikle pazıları sapları da dahil olmak üzere bıçakla incecik kıyıyoruz. Taze soğanları da aynı şekilde ince ince kesiyoruz. Kırmızı biberi ve hellimi de küp küp doğruyoruz. Dilimlenen pazıyı, taze soğanı ve biberleri bir kaba alıp üzerine damak tadımıza göre tuz ekliyoruz (hellim de tuzlu bir peynir olduğu için normalden az eklemekte fayda var), tuzla beraber sebzeleri elimizle ovalayarak biraz öldürüyoruz. Pazı çok su salmıyor ama bu şekilde nemlenip hacmi küçülmüş oluyor.

 

Daha sonra bu malzemeye yumurtaları, hellimi, zeytinyağını, unu ve baharatları ekleyip bir kaşıkla iyice karıştırtıyoruz. Tüm malzeme karışınca zeytinyağıyla yağladığımız fırın kabına (ben büyük kare borcam kullandım) iyice yayıyoruz.

 

Önceden 180C˚’ye ısıtılmış fırında mücverin üzeri kızarmaya başlayana dek (yaklaşık 25 dk. kadar) pişiriyoruz. Ilıyınca, istersek yanında yoğurtla birlikte servis ediyoruz.

 

Not: Ben bu mücveri soğukken de çok seviyorum.

 

Afiyet olsun:).

HALAMIN POFUDUK POĞAÇALARI

Aralık 9, 2011 - 12:23 pm 16 Comments

Hani bazı yemekler vardır; bir yerde yemişsinizdir ve tadı damağınızda kalmıştır. Bu yemeği arkadaşlarınızın, akrabalarınızın evinde yediyseniz hemen tarifini istersiniz ve o yemek artık o kişi ile özdeşleşir. Zaten tarifi, tarif defterinize yazılırken o kişinin adıyla atılır başlığı.

İşte bu yazımdaki tarifimin başlığı da böyle oluştu: “Halamın Pofuduk Poğaçaları”. Aslında tarifi alalı çok zaman olmuştu. Aklımda o güzel poğaçaların hayaliyle fırsat bulup da evde deneyeceğim o anı kollayıp duruyordum. Dün, işte böyle uygun bir fırsat yakalayıp kolları sıvadım ve tarifi bire bir uyguladım. Poğaçalarım fırında kabardıkça kabardı, ben de çok mutlu oldum tabi:).

Elim yine az malzemeye gitmediği için, içlerini oldukça da fazla koyduğumdan poğaçalarım pişerken içindeki peynirler de coşup taştı:). O görüntü de çok iştah açıcıydı. Daha ılıkken ilk olarak abim tattı poğaçalarımı ve çok beğendi. Daha sonra yiyen herkes de bayıldı bu puf puf poğaçalara. Gerçekten de pamuk gibi oldular, hepimiz çok beğendik..

Bu tarifle 27 adet poğaçamız oldu. Aslında halam bu ölçünün iki katını yapıyor her seferinde. Bana ölçü fazla geldiği için malzemeleri yarı yarıya indirmiştim. Ama yapıp yedikten sonra iki ölçü yapmadığıma da pişman oldum:).

Canım halam bu güzel poğaçaların tarifi için çok teşekkürler:). Diğer güzel tariflerini de sabırsızlıkla bekliyorum;).

İşte Tarifi:

HALAMIN POFUDUK POĞAÇALARI

Malzemeleri:

Hamur için:

2 adet yumurta

1 su bardağı ılık su+süt karışımı

2 küçük çay bardağı zeytinyağı

2 kaşık tereyağı (oda sıcaklığında)

1 yemek kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 buçuk paket instant maya

aldığı kadar un (ben tam buğday unu kullandım)

İçi için:

Ufalanmış beyaz peynir (evde biraz rendelenmiş kaşar peyniri vardı, onu da kullandım)

Yapılışı:

Bir yoğurma kabına yumurtaları, su-süt karışımını, zeytinyağını, tereyağı, toz şekeri, tuzu ve sirkeyi koyup karıştırıyoruz. Bu karışıma biraz un ekleyip üzerine mayayı döküyoruz ve yoğurmaya başlıyoruz. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz.

Hamuru iyice yoğurduktan sonra cevizden büyük parçalar koparıp yuvarlayıp avucumuzun içinde açıyoruz. Ortasına iç malzemesinden koyup poğaça şeklinde kapatıyoruz. Bütün hamurla aynı işlemi yapıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine diziyoruz. Poğaçaların üzerine fırçayla çırpılmış yumurta sürüp susam serpiyoruz.

Bütün poğaçaları bu şekilde hazırladıktan sonra yarım saat civarı mayalanması için bekletiyoruz.

Daha sonra, önceden 190C˚’ye ısıtılmış fırında poğaçaların altı, üstü kızarana dek pişiriyoruz (yaklaşık 10-15 dk.)

Afiyet Olsun:)

Not: Bu tarifte, diğer mayalı hamur işlerinden farklı olarak hamur yoğrulduktan sonra mayalanması için bekletilmiyor. Bütün mayalanma işlemi poğaça formu verip, tepsiye dizdikten sonra oluyor.