KURU MEYVELİ BİSCOTTİ
Dışarıda lapa lapa kar yağıyor…
Üzerine yakışan, beyaz giysisini bir süre daha çıkarmamaya karar vermişken bu şehir, bize de bunun tadını doyasıya çıkartmak düşüyor. Kış keyfi deyince benim aklıma sıcak içecekler geliyor ilk olarak.
Sıcak içecekler kış manzarasının keyfini çıkarırken olmazsa olmazlardan bence. Eh, onlar da kuru kuru gitmez şimdi değil mi:)? Mesela ince belli bardakta sıcacık bir çayla, ya da dumanı üstünde, mis gibi kokan bir fincan kahveyle çok güzel gidecek bir şey biliyorum ben; Biscotti:).
Daha önce de farklı bir çeşidini yapıp tarifini paylaşmıştım. Bu sefer evdeki malzemeleri değerlendirerek yine oldukça bol malzemeli kurabiyeler elde ettim.
Önceki yapışımdan farklı olarak, hamuru bu kez ilk aşamada dörtgen bir fırın kabında pişirdim. Daha sonra dilimleyip ikinci pişirmeye geçtim. Önceki yapışımda hamuru ikiye bölüp iki uzun rulo haline getirip, fırın tepsisinde pişirip daha sonra dilimlemiştim. Bu seferki yöntem açıkçası daha pratik geldi bana.
Bu kurabiyeler benim favorilerim arasında. Bir kere, uzun süre dayanıyorlar çünkü iki kez piştikleri için nemli kalmıyorlar. İkincisi, her zaman için kıtır tatları seven birisi olduğumdan bu özelliğiyle de bu kurabiyeler benim gönlümü fethediyorlar;).
İşte Tarifi:
KURU MEYVELİ BİSCOTTİ
Malzemeler:
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt
5 adet çekirdekleri çıkarılmış erik kurusu
5 adet gün kurusu kayısı
1 avuç çekirdeksiz üzüm kurusu
1 avuç dövülmüş kabuksuz badem
1 avuç dövülmüş fındık
1 avuç dövülmüş ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un (kek hamurundan biraz daha katı bir hamur olacak, yaklaşık 3 su bardağı kadar, ben tam buğday unu kullandım)
üzerine: susam
Yapılışı:
Öncelikle yumurtalarla şekeri, şeker eriyene kadar iyice çırpıyoruz. Daha sonra sıvıyağı, sütü, unu, vanilyayı ve kabartma tozunu sırasıyla ekleyip mikserle iyice karıştırıyoruz. Hamurun kıvamı kek hamurundan biraz daha katı olmalı. Gerekirse biraz daha un ilave ediyoruz.
Kayısıları ve erikleri ufak küpler halinde doğruyoruz. Hamur karışımına kayısıları, erikleri, üzümleri, cevizi, fındığı ve bademi ilave ediyoruz ve bir kaşık yardımıyla iyice karıştırıyoruz.
Hamur karışımını yağladığımız dikdörtgen bir fırın kabına döküyoruz (ben borcam kullandım). Hamurun üzerine susam serpiyoruz. Önceden 175C°’ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz (yaklaşık 30-40 dk.).
Daha sonra fırından çıkartıp soğumaya bırakıyoruz. 15 dakika kadar sonra keskin bir bıçakla 1cm. kalınlığında dilimliyoruz. Dilimlerin büyüklüğünü istediğimiz şekilde ayarlayabiliriz.
Dilimlenen kurabiyeleri yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine alıp 150C°’ye ısıtılmış fırında 10 dakika daha pişiriyoruz. Kurabiyeleri tekrar fırından çıkartıp 10 dakika soğuttuktan sonra diğer yüzlerini çevirip bir 10 dakika daha 150C°’lik fırında pişirip kurutuyoruz.
İyice kıtırlaşan kurabiyelerimiz soğuduktan sonra yemeğe hazır hale geliyor…
Afiyet olsun:)…
Not: İstediğimiz kıtırlık derecesine göre 150C°’lik fırında 10 dakikalık kurutma işlemini bir kez daha tekrarlayabiliriz.