Archive for Kasım, 2007

KAKAOLU SÜTLÜ KEK

Kasım 28, 2007 - 2:53 pm 22 Comments

Bu kekin tarifini yayınlayacakken yorumlar kısmında Sevgili Nurcan’ın davetini gördüm. Birkaç gündür arkadaşların sayfalarında görüyordum “Porselen Demlik Çay Etkinliği” başlığını, tam olarak keşfedememiştim. Tarif de tam denk gelince geçen gün annemin denediği bu kek tarifiyle etkinliğe katılabilirim diye düşündüm.

Öncelikle etkinlik başlığının bana hissettirdiklerinden söz edeyim birkaç kelime ile;

ÇAY bütün içecekler içinde bambaşka bir yere sahiptir benim için. Sabah kahvaltı öncesi, kahvaltıda, sonrasında, öğlen yemeğinden sonra, çalışırken ikindi vakitlerinde, akşam yemeğinden sonra hep sıcak bir bardak çayın hayali gelir gözümün önüne..Bizim evde çaydanlık her zaman fokurdar nitekim…Tamam, kabul, ben tam bir çay tiryakisiyim:). Porselen demlikte demlenen çayın ise keyfine doyulmaz..Öyleyse bu kez çayımızın yanına etkinlik tarifleri eşlik etsin..

Davet için teşekkürler Nurcan.

KAKAOLU SÜTLÜ KEK

Malzemeler:

4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un (ben tam buğday unu kullandım)
1 su bardağı nişasta
3 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı iri dövülmüş fındık
1 paket kabartma tozu

üzerine:
1 su bardağı süt

Yapılışı:

İlk olarak; yumurtalarla şekeri iyice çırpıyoruz. Daha sonra yağı, unu, nişastayı, kakaoyu, kabartma tozunu ve fındığı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Yağlanmış bir borcam kaba ya da kek kalıbına karışımı döküp, 175 dereceye ısıtılmış fırında 40 dk kadar pişiriyoruz. Kek pişince sıcakken üzerine 1 bardak soğuk sütü döküp iyice içine çekmesini bekliyoruz.
Afiyet olsuuuuun:).

Not:

  • Bu kekin dokusu çok farklı, çok güzeldi, sanırım bu içindeki nişastayla ilgili
  • Ben evde olan malzemeleri düşünerek çikolatalarla servis yaptım. Ama eğer kaymaklı dondurma ile servis edilirse çok daha güzel olacağını düşünüyorum.

GÜLE GÜLE ESRA:(

Kasım 24, 2007 - 8:00 am 3 Comments

Bir gün böyle bir nedenle bir başlık açacağımı, kelimelerimi hüznümü anlatsın diye kullanacağımı tahmin edemezdim hiç….
Dün gece Zerrin’in sayfasında öğrendim acı haberi. İnanamadım…İnanmak istemedim…..
Bizi birbirimize bağlayan blog sayfalarımız tanıştırmıştı beni o güzel kadınla, neşeli, cıvıl cıvıl Esra ile…Yine blog sayfalarından öğrendim vedasını. Çok üzüldüm, çok…
Bana tatlı tatlı mesajlar bırakır, yorumlar yapardı..Kelimeleriyle yüreğime dokunurdu adeta…
Bu veda çok erken oldu be Esra’cım:(……
Rahat uyu güzel kadın, mekanın cennet olsun.
Seni çok sevdim ben.

(Esra için bir de taziye defteri oluşturulmuş. Burdan ulaşabilirsiniz.)

BALKABAĞINI BU SEFER DE BÖYLE DENEDİK:)

Kasım 24, 2007 - 12:14 am 8 Comments

Bahçemizdeki balkabaklarının bağ bozumu zamanı geldiğinden beri birkaç kez kabak tatlısı yaptık. Bizim ailede kabak tatlısını sevmeyen tek kişi abim. Aslında hiç yemek seçmeyen biridir. Hatta sevmediği, ağzına bile koymadığı tek şey kabak tatlısıdır diyebilirim. Ama sonunda ona nasıl balkabağı yedireceğimi buldum:)…

Siz de şimdiye kadar benim yaptığım gibi balkabağından sadece tatlı yapıp yiyenlerdenseniz, bir de balkabağını çorba şeklinde deneyin derim. Kulağa biraz değişik gelse de bu çorbadan bir kaşık aldıktan sonra tekrar tekrar tatmak isteyeceğiniz bir lezzet olduğunu söyleyebilirim:).

Tarifi de bir o kadar kolay. İşte şöyle:

BALKABAĞI ÇORBASI


Malzemeler:

Yarım kilo balkabağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvıyağ
süt
5-6 sap dereotu
tuz

Yapılışı:

Öncelikle balkabağını soyup ufak dilimler haline getiriyoruz. Diğer tarafta yemeklik doğradığımız kuru soğanı sıvıyağda sararıncaya kadar kavurup unu ekliyor ve unun kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Kabakları da kavrulmuş soğan ve una ilave edip, kabakların üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen kabaklara yeterince tuz ilavesi yaptıktan sonra ocağı kapatıp çorbayı soğumaya bırakıyoruz. Bu haliyle oldukça yoğun olan çorbaya soğukken gereken miktarda süt ekleyip kıvamını ayarlıyoruz. Servis yaparken dereotunu ince kıyıp bir kısmını çorbanın içine karıştırıyoruz, bir kısmıyla da çorbamızı süslüyoruz.
Kışın bu güzel sebzesiyle içimizi ısıtacak bir kase çorba hiç de fena olmaz değil mi:)?

Herkese güzel bir haftasonu diliyorum.

BİR KIŞ KLASİĞİ “TAHİN-PEKMEZ” VE BİR DENEME DAHA

Kasım 15, 2007 - 10:28 pm 37 Comments
Daha önce çok defalar yapmayı ve yemeyi en çok sevdiğim hamur işinin kek olduğundan bahsetmiştim. Bizim evde en çok benim klasik kekim (tarçın-ceviz-üzümlü) sevildiği için benden hep bu çeşidi isterler. Bense oldukça uzun zamandır hep aynı çeşidi yapmaktan sıkıldığım için bir süredir acaba nasıl değişik bir kek yaparım diye düşünüp duruyordum. Geçenlerde evde birer koca kavanoz tahin ve pekmezin olduğunu görünce aklıma parlak bir fikir geldi. Bizim evde, kış aylarında canımız tatlı çektiği zaman lezzetli ve doğal bir seçenek olduğu için tercih ettiğimiz “tahin-pekmez” karışımını kekimde kullanmaya karar verdim. Herkesin evinde hazırlanan bu pratik tatlının kekime vereceği tadı hayal ettim önce, sonra da hemen harekete geçtim:).
Göz kararı bir kase kadar tahin pekmez karışımı yaptım. Bunda belirleyici faktör damak tadı. Ne kadar tatlı ve yoğun sevdiğinize bağlı olarak karışımınıza o derecede pekmez eklemeniz gerekecek. Ben keklerimi çok tatlı yapmadığım için tadı dengelemek açısından pekmezi bol bir karışım yaptım.
Sonuçta kafamda canlandıramadığım derecede güzel bir lezzet elde ettim. Öyle ki abim bu kekin benim yaptığım keklerin en güzeli olduğunu söyledi. Yengem de anneme “Aslı kekin tarifini internete koydu mu?” diye sormuş:). Artık tarifi buraya yazmamın zamanının geldiğini anladım:).
Tahin-pekmez karışımını bir de böyle denemelisiniz mutlaka. Her dilimde yumuşak, hafif akışkan bir tahin-pekmez tabakası olması, kekin dışında tahine ithafen yapışmış susam taneleri yiyenlerin ikinci dilimi istemelerinin en önemli sebebiydi sanırım:).

Buyrun tarifi:

TAHİN-PEKMEZLİ KEK

Malzemeleri:

4 adet yumurta
yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
2,5-3 su bardağı un (ben yine tam buğday unu kullandım)1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 büyük kase tahin-pekmez karışımı
üzeri için: bolca susam

Yapılışı:

Öncelikle yumurtalarla şekeri, şeker eriyene kadar iyice çırpıyoruz. Daha sonra yağı, sütü, unu, vanilyayı, kabartma tozunu ve cevizi ekleyip iyice karıştırıyoruz. Diğer tarafta kek kalıbımızı yağlayıp her tarafına susam serpiyoruz (fotoğrafta görüldüğü gibi) ve kek karışımımızı kalıba boşaltıyoruz. Tahin-pekmezi bir kaşık yardımıyla kekin üzerine parça parça bırakıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında, 175Cº’de 40-45 dakika kadar pişiriyoruz.

Herkese afiyet olsun. Güzel bir haftasonu diliyorum:)).

CEVİZLİ-LORLU KURABİYE

Kasım 6, 2007 - 2:09 pm 20 Comments


Geçenlerde evde lor yapma denemesinde bulundum. Sonuçtan özellikle annem ve ben çok memnunduk, kahvaltıda da bol bol yedik. Babam, lor peyniri tuzsuz olduğundan kahvaltıda yemeyi pek tercih etmedi. Ama ben ne yaptım ne ettim peynirimi ona bir şekilde yedirmeyi başardım, hem de “oo bu müthiş olmuş” yorumlarıyla:). Nasıl mı? Cevizli-Lorlu Kurabiye şeklinde:).

Daha önce lorun kurabiyeye çok yakıştığını duymuştum ama denemeyi hiç düşünmemiştim, demek ki bunun için loru benim yapmam lazımmış. Tarifinde benim genel yaptığım kurabiye hamuru malzemelerini kullandım, yalnız yağını daha az tuttum çünkü gerekli kıvamı lorun vereceğini düşündüm. Gerçekten de öyle oldu, puf puf kabaran yumuşacık kurabiyelerim oldu:).
Kurabiyede dışardan satın alabileceğiniz tatlı loru kullanabileceğiniz gibi siz de benim gibi kendi lorunuzu yapıp onu kullanabilirsiniz. Bana loru nasıl yapacağımı annem anlattı, o kadar basit ki; bunun için tek yapmanız gereken sütü limon suyu ile kestirmek. Annem bana tam bir ölçü vermedi ama ben 2 kilo süte yarım çay bardağından biraz az limon suyu kullandım. Sütü ocakta iyice ısıttım, kaynamadan hemen önce içine limon suyunu döktüm ve kaynattım. Zaten süt kesilip, lor olarak hemen alta çöküyor. Bütün çökelme bitince ocağın altını kapatıp o şekilde soğumaya bırakıyoruz. Sonra ben ince bir tel süzgeçte lorun suyunu iyice süzdürdüm ve lorum hazırdı. Bu peynir çok uzun süre dayanmadığından taze taze tüketmek gerekiyormuş.

İşte kurabiyemin tarifi de böyle:

CEVİZLİ-LORLU KURABİYE


Malzemeleri:

300-350 gr tatlı lor peyniri
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağ
aldığı kadar un (ben tam buğday unu kullandım)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

üzeri için:
iri çekilmiş ceviz


Yapılışı:

Bir yoğurma kabında 1 yumurta ve diğer yumurtanın sarısını (beyazını üzerine sürmek için ayırıyoruz), toz şekeri, tereyağı ve lor peynirini iyice karıştırıyoruz. Bu karışımın üzerine kabartma tozunu, vanilyayı ve azar azar unu ilave ederek yoğuruyoruz, sonuçta ele hafif yapışan yumuşak bir hamur elde etmeliyiz. Bu sırada fırınımızı 175 dereceye ayarlayıp ısıtıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp, üzerini yumurta akına ve cevize batırıp tepsiye diziyoruz. Kurabiyeler pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun:).