PATATES PÜRELİ DİLİM BÖREK
Yine, sanki ışık hızıyla bir haftanın sonuna daha geldik..
Bu haftasonu da çabucak geçecek biliyorum ama yine de mümkün olduğunca tadını çıkarmak, dinlenip eğlenmek lazım. Bazen düşünüyorum da hafta sonlarım hep koşturmacayla geçiyor; yapılacak işler, gidilecek yerler, ev alışverişi…derken bitiveriyor. Sahi en son ne zaman plansız, programsız, acelesiz bir haftasonu geçirmiştim:)?
İnsanın en telaşlı, yoğun zamanlarında şöyle bir dakika durup da aklına getirdiği güzel görüntüler vardır ya ben de en çok deniz manzarası ya da rengarenk çiçek resimleri getiririm aklıma. Onlar beni dinlendirir, zihnimi berraklaştırır.
Çiçekleri çok seviyorum. Hem bahçemizde, hem de evde ve işyerinde saksıda çiçeklerim var. Onlarla konuşurum sularını verirken. Çiçek açtıklarında da çok mutlu olduklarını hissederim. İşte, evde de böyle mutlu bir menekşem var benim. Onun fotoğraflarını burada paylaşmak istiyorum. Böylece, o bahsettiğim zihin dinlendirme anlarında bu güzel çiçeğin görüntüsünü gözümüzün önüne getirip rahatlayabiliriz:).
Bugün vereceğim tarifteki böreği geçen haftasonu yaptım. Çok pratik ve bir o kadar da lezzetli. Eğer fazla yaparsanız buzluğa kaldırıp, acil misafir durumlarında kurtarıcı olarak da kullanabilirsiniz.
İşte tarifi:
PATATES PÜRELİ DİLİM BÖREK
Malzemeleri:
3 adet yufka
4-5 adet patates
1 su bardağı kaşar rendesi
1 su bardağı hellim peyniri rendesi
1-2 su bardağı süt (süt miktarı, cıvık bir patates püresi hazırlamak için gerektiği kadar ayarlanacak)
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber
kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
Üzerine:
1 yumurta
susam
Yapılışı:
Öncelikle iç malzemesi için patatesleri haşlayıp bir eziciyle iyice eziyoruz. Patatesler sıcakken içine tereyağını ekleyip erimesini sağlıyoruz. Zeytinyağını da ilave ediyoruz. Sütü koyup cıvıkça bir patates püresi elde ediyoruz. Kaşar peyniri ve hellim peynirini de püreye ilave ediyoruz. Hellim peynirinin tuzu yeterli olmazsa püreye tuz ekliyoruz. Karabiber ve kırmızı biberle tatlandırıyoruz.
İlk yufkayı tezgaha serip üzerine iç harcın üçte birini sürüyoruz. İkinci yufkayı da ilk yufkanın üzerine serip iç harcı eşit şekilde üzerine sürüyoruz. 3. yufka için de yanı şeyi yaptıktan bu üçlü yufka grubunu bir kenarından başlayıp sıkıca rulo şeklinde sarıyoruz. Üzerini kapatıp birkaç saat (ya da bir gece) buzdolabında dinlendiriyoruz. Buzdolabından çıkarınca böreği 2 cm kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dilimlerin iç kısmı üste bakacak şekilde yerleştiriyoruz. Dilimlerin üzerine çırpılmış bir yumurtayı sürüp, susam serpiyoruz. Önceden 190C°’ye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Not: Eğer bir kısmını buzluğa kaldıracaksanız, dilimleme aşamasından sonra dilimleri üstü kapaklı bir kaba dizip kaldırın.
Afiyet olsun:)…
Herkese güzel hafta sonları diliyorum….