MÜSLİ BAR
Yaz…Bu sene sıcaklar biraz gecikti, biraz rahat nefes aldık derken, haftasonu yaz varlığını bizlere hissettirdi. Hava güneşsiz olsa enerjisizlikten, güneş tepemize çıksa sıcaklardan şikayet ediyoruz. İnsan doğası bu, bizleri memnun etmek zor ama ben her daim sıcağı sevenlerdenim. Kışın kalorifere yapışırım adeta, yazın güneşi hep sırtımda hissetmek isterim. (Ah bir de şu kuraklık olmasa..).
Hoş geldin yaz.. Bizlere tatil hayalleri kurduran güneş, hoş geldin:)..
Haftasonları fırsat bulup da bilgisayarımı açamıyorum hiç. Yaz mevsimi düğün mevsimi de olunca haftasonlarımız düğün, nikah, sünnet, doğumgünü davetleriyle geçiyor. İşte yeni bir haftaya daha başladık bile..Umarım herkes için güzel bir hafta olur:).
Geçenlerde evde durup duran yulaf ezmesi paketi dikkatimi çekti. Bununla ne yaparım diye düşünürken aklıma, içinde kurutulmuş meyveler, türlü fındık, fıstık vs. bulunan müsli barlardan yapmak geldi.
Atıştırmalık olarak her zaman doğal şeyleri tercih ettiğim için tamamen doğal malzemelerden, şeker kullanmadan yaptım müsli barlarımı. Ben evdekilerin pek sevmeyeceğini düşünürken, onlar ”bundan her zaman yapar mısın?” dediler:). Yapmaz mıyım hiç? Bu haftasonu tam iki kere yapıldı müsli barlar:). Bugün de işyerime gelirken çantama birkaç dilim attım. Kan şekerim çok çabuk düştüğünden bu tür atıştırmalıklar can kurtaran gibi oluyor doğrusu..
İşte, içinde evdeki malzemeler ve “hayal gücüm” kullanılmış müsli barlarımın tarifi:
MÜSLİ BAR
2 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağından 1 parmak az süzme bal (aslında bal oranı tamamen kullanılan malzemeleri yapıştırması açısından diğer malzemelerin miktarına bağlı)
10 adet gün kurusu kayısı (küp küp kesilmiş)
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 su bardağı iri dövülmüş yer fıstığı
yarım su bardağı kabuksuz ay çekirdeği
üstüne ve altına susam
Not: Kullandığım cevizin, fıstığın, çekirdeğin ölçülerini göz kararı yazdım. Sizler istediğiniz her tür kuruyemişle (bal oranını ayarlayarak) kendi müsli barlarınızı şekillendirebilirsiniz.
Yapılışı:
Bir kapta susam hariç bütün malzemeleri karıştırıyoruz. Kare bir borcam kabı yağlayıp (ilk yapışımda yağlamayı unuttuğum için kaptan çıkarmakta oldukça zorlandım:)) susam serpiyoruz. Yulaflı karışımı kaba yayıp iyice bastırıyoruz, en üste tekrar bolca susam serpiyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişiriyoruz. Oda sıcaklığına gelip sertleşmesini bekliyoruz, sonra da istediğimiz boyutta dilimliyoruz.
Afiyet olsun…