Archive for Şubat, 2008

TUTAMIYORUM ZAMANI

Şubat 22, 2008 - 7:44 am 21 Comments

Bu aralar garip haller içerisindeyim ve bir şarkının iki kelimesi geliyor sık sık aklıma; “..tutamıyorum zamanı…”.
Bu iki kelime tam benim halimi anlatıyor şu sıralar. Hayat, tekrar tekrar farkına vardırırken zamanın ne derece önemli bir kavram olduğunun, ben bu hızlı akışa karşın geride kalmış hissediyorum kendimi.
Tuhaf olan ise; 1 saat 60 dakika, bir gün 24 saat, 1 hafta 7 gün iken bu zaman dilimlerinin farklı hızlarla ilerlediğini hissediyorum çoğu zaman. Bu doğal aslında ve eminim herkes de benim gibi hissediyordur. Zamana ihtiyacımız olduğunu hissettiğimizde su gibi akıp giderken, sıkıldığımız bir durumda, ya da sabırsızlandığımızda o akreple yelkovan çakılıp kalır yerinde, zaman bir türlü geçmek bilmez.
Okul zamanı, zorlayan sınavlarım esnasında zamanın durmasını az istememiştim doğrusu, ya da sıkıcı bir dersin çabucak bitip geçmesini saatime baka baka az beklemedim. Abim Amerika’da okurken, onun özlemini çekerken, o seneler geçmek bilmedi bana göre. Bütün tatillerimde ise hızlı hızlı akıp geçti hep zaman. Olan şu ki bu “zaman”a ne ara ihtiyacımız olsa geçip gidiveriyor.
İşte bu aralar da yetişemiyorum yine bir şeylere. Pazartesi işyerinde hafta başı yapıyoruz, hafta hemen ertesi gün bitiyor sanki. Bloguma daha yeni yazı yazdım diyorum, aradan bir hafta geçmiş oluyor. Yapılacak edilecek tonla şey varken zamana sığdıramıyorum ben, giden gemi gibi ardından bakıyorum.
Yine de, zaman, bu aralar birazcık frene bassan olmaz mı :) ?

Bu aralar hamur yoğurmak beni en rahatlatan uğraşlardan:). Öyle olunca ev çeşit çeşit kurabiye, çörek doluyor. Ev halkı da bundan hiç şikayetçi değil:).
Pişerken evin içini portakal esansına bürüyen bu kurabiyeleri dün akşam yaptım. İşte tarifi:

PORTAKALLI FINDIKLI KURABİYE


Malzemeler:

3 adet yumurta
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
2 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1,5 su bardağı iri dövülmüş fındık
aldığı kadar un (ben tam buğday unu kullandım)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı

Malzemeleri yazıldığı sırayla bir yoğurma kabında karıştırıp ununu azar azar ekleyerek hafifçe ele yapışan, yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan 2 kaşık yardımıyla gelişigüzel şekilde kopararak, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizip önceden 175°C’ ye ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek (15-20 dk.) pişiriyoruz.

Afiyet olsun.

İKİ RENKLİ PUDİNGİM VE TENCERE DİBİ SIYIRICILIĞI:)

Şubat 11, 2008 - 2:21 pm 28 Comments
 Geçtiğimiz haftasonu, ailecek yiyeceğimiz yemeğin tatlısını ben yapmak istedim. Her zaman olduğu gibi tercihim yine sütlü tatlılardan yanaydı ama daha önce denemediğim bir tarif olsun istiyordum. Eh bunun da en eğlenceli şekli tarifi uydurmak olduğu için birbiriyle güzel gideceğine inandığım iki lezzeti tek tatlıda birleştirme düşüncesiyle başladım tatlımı yapmaya; çikolata ve portakal..Sonuç olarak, lezzetini herkesin beğendiği, benimse özellikle kıvamını çok beğendiğim yeni bir puding tarifim oldu.

Tencereyi kim sıyırdı söylememe gerek yok sanırım:)).

İşte tarifim:

İKİ RENKLİ PUDİNG


Malzemeleri:

Portakallı Puding İçin:

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya
bir küçük kutu süt kremasının yarısı

Çikolatalı Puding İçin

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
2 tepeleme yemek kaşığı un
1 paket vanilya
bir küçük kutu süt kremasının yarısı
80 gr. sütlü çikolata

Yapılışı:

İlk olarak portakallı pudingi pişirmeye başlıyoruz. Bir tencereye vanilya ve süt kreması dışındaki portakallı pudingin malzemelerini koyuyoruz. Ocağa koymadan önce iyice karıştırıp pürüzsüz hal almasını sağlıyoruz ve kısık ateşte kaynayana dek pişiriyoruz. Puding 2-3 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alıp vanilya ve süt kremasını ilave edip, iyice karıştırıyoruz. Pişen portakallı pudingi servis kaplarının yarısına kadar dolduruyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
Aynı şekilde çikolatalı pudingi pişiriyoruz ve çikolatalı pudingin malzemelerinden vanilya, krema ve sütlü çikolatayı puding piştikten sonra ilave edip iyice karıştırıyoruz. Bu pudingi de servis kaplarında portakallı pudingin üzerine döküyoruz. İyice soğuyan pudingleri dilediğimiz malzemeyle süsleyip servis yapıyoruz (ben Hindistan cevizi ve yeşil fıstıkla papatyaların neşesini taşıdım pudinglerime:)).

Afiyet olsun:).

MİS KOKULU ÇÖREKLER VE PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 13

Şubat 4, 2008 - 12:46 pm 30 Comments

Hünerli Eller blogunun sahibi arkadaşım beni Porselen Demlik çay saati etkinliğine davet etmiş. Ben de onun bu nazik davetine mayalı bir çörekle katılmak istedim.

Bu çörekler pişerken mutfağı mahlep ve mayanın kokularına bürüyor..İşte çörek yapmanın en güzel yanı da bu bence. Pek çok akşam işten eve geldiğimizde anneciğim bizi benzer kokularla karşılar, babamla ben de tahmin yürütmeye başlarız. Kek, kurabiye, çörek cinsleri sayılır birbiri ardına. Çoğu kez ben kazanırım bu tahmin yürütmece oyununu, güvenirim bu duyuma:).

Bu kez sırf bu nefis koku için ben sıvadım kolları geçtim mutfağa. Sonuçta oldukça fazla sayıda mahlep kokulu mini mini açma benzeri (açma kadar yağlı değil ama görüntüsü açmayı andırıyor) çöreğimiz oldu. Ben bu kez de yine (her hamur işinde yaptığım gibi) tam buğday unu kullandım.

Hünerli Ellere daveti için teşekkür ediyorum ve etkinliğinde kolaylıklar diliyorum.

İşte çöreklerimin tarifi:

MAHLEPLİ ÇÖREK

Malzemeleri:

1 paket instant maya
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı ılık süt (süt-su karışımı da olabilir)
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
alabildiği kadar un

Üzerine:

1 adet çırpılmış yumurta
çörek otu

Yapılışı:

Bir kapta sıvı malzemeleri karıştırıyoruz, üzerine unu, mayayı, şekeri, tuzu ve mahlebi ekliyoruz. Gerektikçe un ilave ederek yumuşak, hafifçe ele yapışan kıvamda bir hamur elde ediyoruz. Kabın üzerini iyice örterek yaklaşık 1 saat kadar hamuru kabarmaya bırakıyoruz. Hamur kabardıktan sonra istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp rulo haline getiriyoruz, her ruloyu bükerek düğüm atar gibi şekil veriyoruz (açma şekli). Yağlı kağıt serili tepsiye dizdiğimiz çöreklerin üzerine çırpılmış yumurta sürüp çörek otu serperek önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

Afiyet Olsun..