Öncelikle bu ayın etkinliğine ev sahipli yapan kekevi sitesinin webmasteri Ayşenur’a çok teşekkür ediyorum. Güzel sayfasında onlarca kek tarifini bizlere ulaştırıyor olması büyük incelik.
Her ay yemek etkinliklerini büyük bir heyecanla bekliyorum. Bakalım bu ay hangi konuda neler deneyeceğiz, hangi tarifleri defterlerimize ekleyeceğiz diye merak edip duruyorum. Bu ay ise seçilen konu beni ayrıca heyecanladırdı çünkü “kekler” benim hem yapmasını hem de yemesini çok sevdiğim yiyecekler listesinin belki de en başında gelir. Nedeni tam olarak ne bilemiyorum ama sanırım bu yapmayı denediğim ilk yiyecek olmasından kaynaklanıyor. Ortaokulun başlarında hemen hemen her gün kek denemeleri yapardım. Bu denemeler sırasında kek kabarırken fırın kapağının açılmaması gerektiğini, açılırsa tüm çabanın boşa gidip kekin dümdüz olacağını ve benzeri pek çok bilgiyi acı tecrübelerle de olsa bizzat öğrenmiş oldum:). Bunca yıl sonra belki de sonuçlarına en çok güvendiğim tarifler yine kek tariflerimdir. Evdeki malzemelerle, hayal gücümü de kullanarak, göz kararı ölçülerimle çok çeşitli kekler yapmaya bayılırım.
Eh bunca zaman keklerle bu denli haşır neşir olunca, bu etkinlik için birden çok tarif vermeyi kendime bir borç bildim. Umarım tariflerimi dener ve sonuçlarından memnun kalırsınız.
YOK YOK KEKİ:)
Malzemeleri:
4 yumurta
2 adet iri havuç
10-15 adet kuru kayısı
1 su bardağı ceviz
4 tepeleme yemek kaşığı hindistan cevizi
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardağı un (ben tam buğday unu kullandım)
Yapılışı:
Öncelikle yumurtalarla şekeri, şeker eriyene kadar güzelce çırpıyoruz. Diğer yanda havuçları rendeleyip bir tavada havuçlar yumuşayıncaya dek soteliyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz. Kuru kayısıları ve cevizleri ayrı ayrı robotta iyice kıyıyoruz. Daha sonra şeker yumurta karışımına sütü, yağı, havuçları, kayısıları, cevizleri ve hindistan cevizini ekleyip iyice çırpıyoruz. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da eleyerek karışıma ekleyip karıştırıyoruz. Yağlanmış kek kalıbına karışımı döküp 175 dereceye ısınmış fırında 40-45 dakika pişiriyoruz.
SÜRPRIZ KEK
Bu kekin tarifini Tarif Defterindeki Lodos adlı üyenin yazısında çoktandır görüp denemek istiyordum, nasip kek etkinliğimizeymiş. Ben bu tarifteki malzemeleri artırarak biri küçük biri büyük iki baton kalıpta yaptım keklerimi. Tarifin orjinali burada. Benim değiştirerek uyguladığım şeklinin malzemeleri ise aşağıda.
hamur için:
4 yumurta sarısı
2 su bardağı şeker
yarım bardak sıvıyağ
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı fındık kırığı
2 tepeleme yemek kaşığı kakao
4 su bardağı un (tam buğday unu kullandım)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Arası için:
4 yumurta akı
4 yemek kaşığı şeker
2 çay bardağı hindistan cevizi
(tarifin aslında vişne tanesi var ama ben koymadım)
KAHVELI KAYISILI KEK
Bu tarifi gazetenin verdiği Oktay Usta ile Lezzet Yolculuğu dergisinden annem etkinliğimiz için denedi. Yalnız malzemelerde kendi damak tadımıza göre ufak değişiklikler yaptı. Aşağıda bizim yaptığımız şekliyle tarifi var.
Malzemeler:
8 adet kuru kayısı
3 adet oda ısısında yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
3 çorba kaşığı granür kahve
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un (tam buğday unu kullandık)
üzerine serpmek için fındık kırığı
Şeker ve yumurtaları mikserle iyice çırpıp şekerin erimesini sağlıyoruz. İçerisine sıvıyağ, süt ve kahveyi ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra kabartma tozunu ve alabildiği kadar unu (karışım boza kıvamına gelene kadar) ekliyoruz. En son küp küp doğradığımız kuru kayısıları ilave edip karıştırdıktan sonra yağlanmış kalıba döküp, üzerine fındık kırığı serpip, 170 dereceye ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
DEREOTLU PEYNIRLI KEK
Bu da kayısılı kek gibi aynı dergiden annemin denediği tuzlu bir kekin tarifi. Tarif Oktay Ustadan ama tabiki biz yine değişiklikler yaptık. Tarifin alttaki hali bizim yaptığımız şekli.
Malzemeler:
3 adet yumurta
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (biz dil peyniri kullandık)
1 çorba kasesi beyaz peynir (biz hellim peyniri rendesi kullandık)
1 tutam dereotu
1 büyük çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
Yapılışı:
Öncelikle yumurtayı, sütü, yağı mikserle iyice çırpıyoruz. Daha sonra karıştırmaya tahta kaşıkla devam ediyoruz. Dereotu ve peynirleri de ilave edip karıştırıyoruz. Bu karışıma kabartma tozunu, tuzu ve aldığı kadar unu ilave edip biraz katı kıvamlı bir hamur oluşturuyoruz. Yağladığımız kalıbın içini çekilmiş cevizle kaplayıp kek kar
ışımımızı boşaltıyoruz. Üzerini kaşıkla düzeltip 170 dereceye ısınmış fırında pişiriyoruz.
KARAMELLI KALP KEK
Ben burdaki ölçülerle biri büyük biri daha küçük iki kalp kek kalıbıyla yaptım keklerimi. Bu ölçü orta büyüklükte borcam bir tepsi için uygun bir ölçü olacaktır. Kekin tarifi daha önce verdiğim Klasik Kek tarfimle aynı, yalnızca kekin içine üzüm koymadım çünkü kekteki baskın tadın karamel tadı olmasını istedim.
Bu kekte farklı olarak 2 kaşık tereyağını tavada eritip içine yarım bardak kadar toz şeker ilave ettim ve beraber erittim. Daha sonra yağlı kağıt serdiğim kalıba karameli döküp üzerine ceviz ve fındık kırıkları serpiştirdim. Karamel donunca üzerine kek karışımımı döküp 175Cº’de 40-45 dakika kadar pişirdim.
Ben kek yapmayı çok seviyorum ve bu konuda hayal gücüm sınırsız:). Bu gidişle gelecek aylarda daha nice farklı kek tariflerini bu sayfalarda göreceksiniz sanırım:).
Herkese afiyet olsuunnn:)…