Archive for the ‘ÇÖREKLER’ Category

HAŞHAŞLI RULOLAR

Mayıs 8, 2012 - 9:53 am 13 Comments

 

 

Bugün sıcacık çöreklerim var…Pişerken evi mis gibi maya, haşhaş ve ceviz kokusuna bürüyen çörekler:).

 

İşte tarifi:

 

HAŞHAŞLI RULOLAR

 

 

Malzemeleri:

 

Yarım kilo un (her zamanki gibi tam buğday unu kullandım)

1 paket instant maya

1 tatlı kaşığı şeker

2 çay kaşığı tuz

aldığı kadar ılık su-süt karışımı (sadece süt de kullanılabilir)

 

iç malzemesi:

 

1 kase kadar haşhaş ezmesi

haşhaşı seyreltecek kadar zeytinyağı

1 su bardağı dövülmüş ceviz

 

üzerine:

 

1 adet yumurta

susam

 

Yapılışı:

 

Unu bir yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açıyoruz. Unun ortasına mayayı, tuzu ve şekeri döküyoruz. Ocakta ılıttığımız su ve süt karışımını (kaynamayacak) azar azar una ilave edip oldukça yumuşak bir hamur elde ediyoruz (ele hafif yapışacak). Hamurun üzerini kapatıp, yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.

 

Bu arada iç malzemesi için haşhaş ezmesine yeterince zeytinyağı ekleyip sürülebilir kıvama getiriyoruz. Cevizi de haşhaş ezmesine ilave edip iyice karıştırıyoruz.

 

Hamur mayalanıp kabardıktan sonra elimizi zeytinyağı ile yağlayıp (hamurun elimize yapışmaması için) hamuru 3-4 parçaya bölüyoruz. Her bir parçayı elimizle bastırarak açıp, inceltiyoruz. Açtığımız hamurun yüzeyine haşhaşlı karışımdan iyice sürüyoruz ve iki uçtan çevirip rulo yapıyoruz (rulo yaparken hafif bükerek sarıyoruz). Bu büyük ruloyu üçer parmak genişliğinde kesip daha küçük rulolar elde ediyoruz. Bütün hamur bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz.

 

Bu şekilde hazırladığımız çörekleri yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp susam serpiyoruz. Tepside de yarım saat kabarmaya bırakıyoruz. Önceden 200 C°’ye ısıtılmış fırında çörekler kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen çöreklerin ilk sıcağı çıkınca tepsinin üzerine hafif nemli, temiz bir mutfak bezi seriyoruz ki çöreklerimiz yumuşacık kalsın.

 

Afiyet olsun:).

 

AY POĞAÇA

Mart 9, 2011 - 2:54 pm 16 Comments

 

Her yerde kar var…

 

Tüm kış boyunca yüzünü bizden esirgeyen kar, bütün gücünü bu günler için saklamış sanki. Dün öğleden sonra başladı ve şu anda ince ince yağmaya devam ediyor.

 

Pencereden bizlere sunduğu o bembeyaz manzara çok güzel ama işin bir de çile boyutu oluyor böyle karlı günlerde. Dün akşam işten çıktıktan yaklaşık dört saat kadar sonra evimize varabildik. Anlamadığım şu; tam bir hafta öncesinden karın geldiğini meteoroloji haber vermişti, öyleyse neden gerekli önlemler zamanında alınamıyor, cidden o kadar zor mu bu?

 

Konuyu annemin leziz mi leziz poğaçalarının tarifini vererek tatlandırmak istiyorum tam da şimdi, çünkü dün, bu yol çilesi konusunda yeterince sıkıldım..

 

Annemin geçen hafta yaptığı bu, hem göze hem de damağa hitap eden poğaçalar arkadaşlarım tarafından da tadılıp tam not aldılar:).

 

Çok da pratik olan bu poğaçaları hazırlayıp fırına verdikten sonra çayınızı da demleyip kısa süre içinde kendinize bu keyfi armağan edebilirsiniz; dışarıda yağan karı seyrederken çayın yanına eşlik eden, dumanı üzerinde Ay Poğaçaların keyfi…

 

İşte Tarifi:

 

AY POĞAÇA

 

 

Malzemeleri:

 

1 çay bardağı zeytinyağı

2 su bardağı su

1 adet yumurta (beyazı hamurun içine, sarısı poğaçanın üzerine konulacak)

2 yemek kaşığı üzüm sirkesi

2 çay kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

aldığı kadar un (tam buğday unu kullandık)

 

hamurun üzerine sürmek için: zeytin yağı

 

İç Malzemesi:

Beyaz peynir

Yarım demet maydanoz

 

 

Yapılışı:

 

Suyu, yağı, yumurta beyazını, tuzu ve kabartma tozunu bir yoğurma kabına alıyoruz. Sirkeyi kabartma tozunun üzerine döküp köpürmesini sağlıyoruz. Unu yavaş yavaş ilave edip yoğurarak, kulak memesi kıvamında (bayılıyorum bu tabire:)) bir hamur elde ediyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 15 dakika dinlendiriyoruz. Ezilmiş beyaz peynir ve kıyılmış maydanoz ile bir iç malzemesi hazırlıyoruz.

Bu sürenin ardından hamuru 8 adet civarında bezeye ayırıyoruz (her beze yumruk büyüklüğünde olacak).

 

Birinci bezeyi, merdaneyle yarım santim kalınlığında açıyoruz, üzerini sıvıyağ ile yağlıyoruz. Yağladığımız hamuru dört kenarından bohça gibi katlayıp tekrar yarım santim kalınlığında açıyoruz. Açtığımız bu hamuru bıçakla dörde bölüyoruz (dört üçgen parça olacak). Her parçanın geniş ucuna 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemesi koyup rulo şeklinde sarıyoruz. Poğaçanın iki ucunu ortaya doğru çevirip ay şekli veriyoruz. Aynı işlemi bütün bezeler için uyguluyoruz.

 

Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığımız poğaçaları koyuyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden 180C°’ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz (yaklaşık 25 dk.).

 

Afiyet Olsun:).

PEYNİRLİ MİNİK POĞAÇALAR

Mart 11, 2010 - 10:39 pm 28 Comments

 

 

Her gecenin sabahı, her kışın bir baharı vardır:)… Bugün gerçek anlamda hissettim baharın gelişini.. Öğle yemeğinden sonra yürüyüş yaparken içimi ısıtan güneş, yeni yeni tomurcuklanmış ağaç dalları, cıvıl cıvıl kuşlar, sanki hep bir ağızdan müjdeliyorlardı baharın gelişini.

 

Bu kış önceki yıllara göre daha rahat geçti sıcaklık bakımından (en azından Ankara’da). Üstelik bol bol yağış almaya da devam ediyoruz, kuraklık bir kabus olmayacak büyük ihtimalle.

 

İklim yumuşaktı, hayat biraz çetin..Değişimler, dönüşümler oldu ve hayat da baharını buldu…Hoş geldin en sevdiğim mevsim, hoş geldin bahar:)…

 

 

Bu sefer çok sevdiğim bir poğaçanın tarifini paylaşmak istiyorum. Bu poğaçalar gevrek, ağızda dağılan kıvamıyla herkes tarafından çok seviliyor..

 

İşte tarifi:

 

PEYNİRLİ MİNİK POĞAÇALAR   

 

Malzemeleri:

 

2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)

1 çay bardağı sıvıyağ

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber (acı sevenler acı kullanabilirler, benim ev yapımı toz biberim arkadaşımın anneannesinden, Nazilli’den gelmişti)
alabildiği kadar un (ben tam buğday unu kullandım)

 

içi için: beyaz peynir

üzerine: haşhaş tohumu

 

Yapılışı:

Sıvıyağı, tereyağını, suyu, tuzu, toz kırmızı biberi ve yumurtayı bir yoğurma kabında elimizle iyice karıştırıyoruz. Bu karışımın üzerine kabartma tozunu döküp üzerine sirkeyi ilave ederek köpürmesini sağlıyoruz. Daha sonra hamur, yumuşak fakat ele yapışmayan bir kıvama gelinceye kadar un ekleyip yoğuruyoruz ve yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.

Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde açarak, içine bir parça beyaz peynir koyuyoruz ve hamuru kapatıp tekrar elimizde yuvarlıyoruz (böylece peynir hamurun içine gömülmüş oluyor).

Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş serptikten sonra, önceden 175C°’ye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz (yaklaşık 20-25 dakika).

 

Afiyet olsun:)..

HAŞHAŞLI ÇÖREK

Aralık 3, 2009 - 1:02 pm 46 Comments

 

Yoğun ve güzel bir bayram tatilini daha geride bıraktık..

  

Anneciğimin geleneksel:) bayram kahvaltısından uzaktaydım bu sefer (gerçi yola çıkmadan önce onun leziz böreklerinden birkaç tane lüpletme fırsatımız oldu:)). Ben bayram kahvaltısından uzakta olunca, sofrayı fotoğraflamasını babacığımdan rica ettim. O da sağ olsun benim için harika kareler yakalamış..Annem bu bayram da durmadı tabi, börekler, baklavalar, çörekler, birbirinden renkli ev yapımı reçeller, bayram kavurması,… daha neler neler vardı sofrasında.

 

 

Bu bayram annemle beraber sardık yaprak sarmalarımızı, hem onun evi, hem de benimki için:). İyi ki bayramlar yaprak sarmasıyla özdeşleşmiş, benim en sevdiğim bayram lezzetidir kendisi:).

 

Bizim bayramımız; bol bayram ziyaretli, akrabalarımızla-arkadaşlarımızla özlem giderdiğimiz, bol tatlılı, çikolatalı ve çok çok neşeli geçti… Darısı gelecek bayramlara:)..

 

Paylaşmak istediğim tarif ise, annemin güzel sofrasından, benim için çöreklerin kralı:), “Haşhaşlı Çörek”’in tarifi.

 

 

Bu çörekleri bitanem, pamuğum, rahmetli anneannem yapardı. Öyle ölçüyle falan değil elbet, el kararı, göz kararı..O nasıl bir kararsa öyle, müthiş olurdu, yenmelere doyulmazdı o çörekler…

 

Annemin çörekleri de tıpkı anneanneminkiler gibi olmuştu, puf puf kabarmışlar, haşhaş ve ceviz sayesinde parmak yedirten lezzete ulaşmışlardı..Ellerine sağlık annecim;).

 

HAŞHAŞLI ÇÖREK

 

Malzemeleri:

 

Yarım kilo un (annem tam buğday unu kullanmış)

1 paket instant maya

1 tatlı kaşığı şeker

2 çay kaşığı tuz

aldığı kadar ılık süt

 

içine:

1 kase haşhaş ezmesi

haşhaşı seyreltecek kadar sıvıyağ

1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

 

üzerine:

1 adet yumurta

susam

 

Yapılışı:

 

Unu bir yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açıyoruz. Unun ortasına mayayı, tuzu ve şekeri döküyoruz. Ocakta ılıttığımız sütü (süt kaynar olmayacak) azar azar una ilave edip oldukça yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Yaklaşık 1 saat kadar hamuru mayalanmaya bırakıyoruz.

 

Bu arada haşhaş ezmesine yeterince sıvıyağ ekleyip, seyreltip, sürülebilir kıvama getiriyoruz. Cevizi de haşhaş ezmesine ekleyip iyice karıştırıyoruz.

 

Hamur mayalanıp kabardıktan sonra elimizi sıvıyağ ile yağlayıp (hamurun elimize yapışmaması için) hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartıp elimizle bastırarak açıp, inceltiyoruz. Açtığımız hamurun yüzeyine haşhaşlı karışımdan iyice sürüyoruz ve hamurun iki ucunu zıt yönlere büküyoruz, sonra da düğüm yapar gibi şekil veriyoruz.

 

Bu şekilde hazırladığımız çörekleri yağlanmış bir fırın tepsisine sıkışık şekilde diziyoruz (pişince hepsi birleşmiş gibi oluyor ama kopartılarak ayrılıyorlar). Tepsideki böreklerin üzerine çırpılmış yumurta sürüp susam serpiyoruz. Bu şekilde de yarım saat kabarmaya bırakıyoruz. Önceden 180 C°’ye ısıtılmış fırında çörekler kızarana kadar pişiriyoruz.

 

Afiyet olsun:). 

CEVİZLİ-TARÇINLI ÇÖREK

Nisan 17, 2009 - 2:34 pm 22 Comments

 

Herkese göre annesinin yemeği en güzel yemektir ya.. Alışkanlıklar, yaşanılan ortamlar, kişiler değiştikçe damak tadı, yemek zevkleri de değişir yine de anne elinin değdiği yemeklerin o sihirli çekiciliği hiç değişmez.

Hele öyle yemekler vardır ki direkt annemizle özleştiririz. Mesela ben düşününce ilk aklıma gelen annemin fırın sütlacıdır, o lezzeti başka hiçbir yerde yakalayamam. Annemin yeşil mercimek yemeği, annemin dolması, ıspanaklı böreği….Bu liste uzar gider:).

Babam için de böyle bazı lezzetler vardır. Hatta zaman zaman annemden bu yemekleri yapmasını rica eder. Babaannemin kapama pilavı bunların başında gelir. İkinci sırada da cevizli-tarçınlı çörekleri. Babaannemin şimdi kendisini sağlık açısından fazla yormaması gerektiğinden bu lezzetleri hayata geçirme bayrağını annem devraldı.

 

 

Geçen gün de babaannemin cevizli-tarçınlı çöreklerinden yaptı annem. Kat kat ayrılan ve mis gibi tarçın kokan bu çörekler özellikle kahvaltı sofralarına çok yakışıyor.

 

İşte tarifi:

 

CEVİZLİ-TARÇINLI ÇÖREK

 

 

Malzemeleri:

 

2 paket instant maya

1 yemek kaşığı toz şeker

3 çay kaşığı tuz

aldığı kadar un (tam buğday unu kullandık)

Tarçın (her çörek için 1 çay kaşığı kullanılacak)

Dövülmüş ceviz (her çörek için 2 yemek kaşığı kullanılacak)

Zeytinyağı (her çörek için 1 yemek kaşığı kullanılacak)

 

Üzeri için:

 

1 adet yumurta

susam

 

Yapılışı:

 

Bir karıştırma kabına biraz unu, mayaları, toz şekeri ve tuzu koyduktan sonra hafif ılıttığımız sütü döküyoruz. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan, çok da sert olmayan bir hamur elde ediyoruz. Kabın üzerini streçle iyice örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.

Bir kaseye tarçın, başka bir kaseye robotta öğütülmüş ceviz ve üçüncü bir kaseye de zeytinyağı koyuyoruz. Mayalanan hamurdan avucumuzun alabildiği kadar parçalar kopartıp mutfak tezgahının üzerinde elimizle açarak biraz inceltiyoruz (bu aşamada elimizi biraz zeytinyağıyla yağlarsak hamuru daha kolay kontrol ederiz). Açtığımız hamurun üzerine 1 çay kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı öğütülmüş cevizden serpip bütün bu malzemeleri hamurun her tarafına gelecek şekilde elimizle yayıyoruz. Bir bıçakla hamuru küçük kareler halinde kesip bütün kareleri üst üste diziyoruz (karelerin düzgünlüğü hiç önemli değil, bu işlemdeki amaç çöreğin kat kat olmasını sağlamak) ve tekrar elimizle açıp genişleterek tek bir yuvarlak çörek elde ediyoruz (bütün kareler birleşip yapışıyor ve tek parça haline geliyor). Bu şekilde elde ettiğimiz yuvarlak çörekleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye diziyoruz. 1 yumurtayı çırpıp çöreklerin üzerine sürüyoruz ve susam serpiyoruz. Önceden 190 C°’ye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

 

Afiyet olsun:).

 

Herkese güzel bir haftasonu diliyorum…

SOSİSLİ PUF POĞAÇA

Eylül 10, 2008 - 11:19 am 35 Comments

Hamur yoğurmak beni son derece rahatlatıyor. Bu yoga yapmak gibi bir şey:) o an aklınızda başka hiçbir şey olmuyor. Mayalı hamurlarla uğraşmak ise çok daha zevkli. Hamuru yoğurup da bir süre sonra iki katına çıkışını izlemek bana çok heyecanlı geliyor (mutfağı gerçekten sevmek sanırım tam da böyle bir şey).

Geçenlerde canım pastane poğaçası çekmişti. İçindeki malzemeleri az çok tahmin ettiğimden evde yapabileceğimi düşündüm.
Pastane poğaçalarının baskın özelliği yumuşak ve kabarık oluşu ve mis gibi mahlep kokması olduğuna göre hemen malzemelerimi hazırladım; özellikle maya ve mahlep bu poğaçanın olmazsa olmazı. Sonuçta beni son derece memnun eden ve sık sık yapacağım bir poğaça tarifim oldu.
İç malzemesini ister benim gibi sosisle, isterseniz peynir, kıyma veya patatesle hazırlayın, hepsi de ayrı güzel lezzetler olacaktır. Hatta bu hamurla sade poğaçalar yapıp, onlarla kaşarlı-domatesli minik sandviçler hazırlamak da değişik bir sunum olabilir.

İşte buyrun tarifini;

SOSİSLİ PUF POĞAÇA

Malzemeleri:

2 yumurta
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağ
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ılık süt
1 paket instant maya
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un (ben yine her zamanki gibi tam buğday unu kullandım, poğaçalarımın esmerliği bundan:))
içine: sosis

Yapılışı:

Bir yoğurma kabında tereyağı, sıvıyağı, yumurtaları, ılık sütü, şekeri ve tuzu iyice karıştırıyoruz. Islak malzemelere unu yavaş yavaş eklerken mayayı ve mahlebi de ekliyoruz. Sonuçta ele yapışmayan fakat oldukça yumuşak bir hamur elde etmeliyiz. Hamurun üzerini kapatıp hacmi iki katına çıkana dek mayalandırıyoruz. Hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp elimizde inceltip içine bir parça sosis koyup hamuru yuvarlayarak kapatıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serperek önceden 200°C’ye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet olsuuun:)..

MİS KOKULU ÇÖREKLER VE PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 13

Şubat 4, 2008 - 12:46 pm 30 Comments

Hünerli Eller blogunun sahibi arkadaşım beni Porselen Demlik çay saati etkinliğine davet etmiş. Ben de onun bu nazik davetine mayalı bir çörekle katılmak istedim.

Bu çörekler pişerken mutfağı mahlep ve mayanın kokularına bürüyor..İşte çörek yapmanın en güzel yanı da bu bence. Pek çok akşam işten eve geldiğimizde anneciğim bizi benzer kokularla karşılar, babamla ben de tahmin yürütmeye başlarız. Kek, kurabiye, çörek cinsleri sayılır birbiri ardına. Çoğu kez ben kazanırım bu tahmin yürütmece oyununu, güvenirim bu duyuma:).

Bu kez sırf bu nefis koku için ben sıvadım kolları geçtim mutfağa. Sonuçta oldukça fazla sayıda mahlep kokulu mini mini açma benzeri (açma kadar yağlı değil ama görüntüsü açmayı andırıyor) çöreğimiz oldu. Ben bu kez de yine (her hamur işinde yaptığım gibi) tam buğday unu kullandım.

Hünerli Ellere daveti için teşekkür ediyorum ve etkinliğinde kolaylıklar diliyorum.

İşte çöreklerimin tarifi:

MAHLEPLİ ÇÖREK

Malzemeleri:

1 paket instant maya
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı ılık süt (süt-su karışımı da olabilir)
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
alabildiği kadar un

Üzerine:

1 adet çırpılmış yumurta
çörek otu

Yapılışı:

Bir kapta sıvı malzemeleri karıştırıyoruz, üzerine unu, mayayı, şekeri, tuzu ve mahlebi ekliyoruz. Gerektikçe un ilave ederek yumuşak, hafifçe ele yapışan kıvamda bir hamur elde ediyoruz. Kabın üzerini iyice örterek yaklaşık 1 saat kadar hamuru kabarmaya bırakıyoruz. Hamur kabardıktan sonra istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp rulo haline getiriyoruz, her ruloyu bükerek düğüm atar gibi şekil veriyoruz (açma şekli). Yağlı kağıt serili tepsiye dizdiğimiz çöreklerin üzerine çırpılmış yumurta sürüp çörek otu serperek önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

Afiyet Olsun..

YE#25 KAHVALTI: MISIRLI KAHVALTI ÇÖREĞİ VE KISA BİR MOLA DAHA:)

Ağustos 19, 2007 - 5:33 pm 25 Comments

Kahvaltı etkinliği için tatlı bir kek tarifi vermiştim. Bu kez de içinde mısır unu olan tuzlu bir çörek tarifi veriyorum. Böylece kahvaltıda tatlı lezzetlerden hoşlananlar kadar tercihini tuzlulardan yana yapanlara da hitap edebilirim diye düşündüm:).
Bu yazıda bir de küçük “veda” yapacağım. Şimdi diyeceksiniz “kelebek de bu sene amma tatil yaptı” diye. Valla suç benim değil, ben şu an için hala bizimkilere (annem-babam) bağlı olduğum için (ki bu durumdan hiç mi hiç şikayetçi değilim aslında;)), onlar nereye ben oraya:).
Seçim için yarıda kestiğimiz tatili tamamlamaya gidiyoruz şimdi. Oradan sizlere bol bol deniz havası, dalga sesi ve güneş parıltısı getirmeyi planlıyorum:). Siz de benim yokluğumda beni özleyin:), geldiğimde kocamaaaan bir kucaklaşma yapalım…

Şimdi sıra tarifimize gelsin. Herkese afiyet, bal, şeker olsun:).


Mısır Unlu Çörek

Malzemeler:
4 adet yumurta
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı yoğurt
1,5 su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı un
1 paket hellim peyniri (tavla zarı gibi doğranmış)
1 su bardağı konserve mısır
3 adet sosis (tavla zarı gibi doğranmış, bir kısmını da üzerini süslemek için yuvarlak doğrayabiliriz)
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
Bir karıştırma kabında yumurtaları tuz ile iyice köpürtene kadar mikserle karıştırıyoruz. Daha sonra sırasıyla yağı, sütü, yoğurdu, unları ve kabartma tozunu ekliyoruz. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra sosisin bir kısmını süsleme için ayırıp, geri kalan sosisleri, hellim peynirini ve mısırı ilave ediyoruz. Son olarak bu karışımı; yağlayıp, mısır unu serptiğimiz fırın kabına boşaltıyoruz. Ben bu malzemelerle fotoğrafta görünen iki borcam tepside pişirdim. Birini, ayırdığım sosislerle süslerken diğer tepsiyi sade bıraktım. Çöreğimizi 175 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz, daha sonra dilimleyerek servis yapıyoruz.
Not: Ben tatildeyken yorumlara cevap yazamazsam kusura bakmayın arkadaşlarım. Ara ara fırsat bulup bağlanmaya çalışacağım yine de:).

SUCUKLU TOMBİK POĞAÇALAR

Şubat 7, 2007 - 3:12 pm 13 Comments


Bu poğaçalara bu komik ismi yine ben buldum tabi:). Adında sucuk olmasına karşın istenen her türlü içle yapılabiliyor. Tombiklik de poğaçaların kabarış şekli ve yuvarlaklığından geliyor (bkz. Fotoğraf:))

Bu poğaça annemin en klasik ve en sevilen poğaçasıdır. Lezzeti kadar pratikliğiyle de bizim favori tariflerimizdendir. Ani misafir baskınlarında annem hep bu poğaçaları yapar. Dün de annemle beraber bu poğaçalardan yaptık. Ben de fotoğraflarını çekip tarifini bir an önce buraya taşımak istedim.

Ağızda dağılan kıvamıyla, farklı içlerle deneyebileceğiniz bu tariften memnun kalacağınızı garanti edebilirim.


Malzemeleri:

2 yemek kaşığı margarin (mümkünse Becel kullanmanızı öneririm)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı ılık su
2 yemek kaşığı sirke
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un

içi için: poğaça sayısı kadar dairesel dilimlenmiş sucuk

Yapılışı:

Sıvıyağı, margarini, suyu, tuzu ve yumurtayı bir yoğurma kabında elimizle iyice karıştırıyoruz. Bu karışımın üzerine kabartma tozunu döküp üzerine sirkeyi ilave ederek köpürmesini sağlıyoruz. Daha sonra hamur kulak memesi kıvamına gelecek kadar un ekleyip yoğuruyoruz ve yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde açarak, içine bir parça sucuk koyuyoruz ve hamuru kapatıp tekrar elimizde yuvarlıyoruz (böylece sucuk hamurun içine gömülmüş oluyor). Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürerek 180 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.

Herkese afiyet olsuuuun:)..

TAM BUĞDAY UNLU BÖREĞİMSİ ÇÖREK GİBİ BİRŞEY:)

Ocak 11, 2007 - 9:16 am 4 Comments

Kabul ediyorum başlık biraz komik oldu ama böyle kendi uydurmam tarifler olduğunda kesin bir kategoriye koymam zor oluyor.
Daha önceki yazımda bahsettiğim gibi bir haftadır oldukça yoğun bir şekilde griptim, neyse ki bugün kendimi daha iyi hissediyorum. Bu süre içinde blogumla çok ilgilenememiş olmak beni biraz üzse de bugün yeni bir tarif ekleme isteğime artık daha fazla karşı koyamadım:).

Geçenlerde bir poğaça için hazırladığım rende hellim peyniri ve dövülmüş cevizden oluşan iç malzemesinden oldukça fazla miktarda artmıştı. Dün gece bu malzemeyle ne yapabilirim diye düşünürken mayalı ve yumuşak değil de şöyle biraz daha sert, kıyır kıyır bir çörek yapmak istedim. Tam istediğim kıvamda bir hamurla annem daha önceleri bir poğaça yapıyordu. Ben de onun bu hamur tarifini defterinden bulup bir çörek uyarlaması yaptım. Onun tarifinde normal un kullanılıyordu ben çöreğimde yarı yarıya tam buğday unuyla karıştırarak kullandım. Altta kendi uyguladığım tarifi veriyorum.

Sonuçta tam istediğim gibi ağızda dağılan kıvamda bir çörek oldu. Bu sabah kahvaltıda çoğu bitti zaten:).

Tam Buğday Unlu Hellimli-Cevizli Çörek:


Malzemeleri:

1 çay bardağı sıvıyağ
2 kaşık margarin yada tereyağı (ben Becel zeytinyağlı kullandım)
1 çay bardağı ılık su
2 yemek kaşığı sirke
2 yumurta (1′inin sarısı çöreğin üzerine sürmek için ayrılacak)
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un (normal un+tam buğday unu)

içi için: rendelenmiş hellim peyniri ve dövülmüş ceviz karışımı (arzu ettiğiniz kadar)

Yapılışı:

Sıvıyağı, margarini, suyu, tuzu ve yumurtayı bir yoğurma kabında elimizle iyice karıştırıyoruz. Bu karışımın üzerine kabartma tozunu döküp üzerine sirkeyi ilave ederek köpürmesini sağlıyoruz. Daha sonra hamur kulak memesinden çok az sertçe bir hal alana kadar un ekleyip iyice yoğuruyoruz. Hamuru yarım saat dinlendirdikten sonra iki parçaya bölüp her parçayı yarım santim kalınlığında açıyoruz. Parçalardan birini yağlanmış küçük bir tepsiye yerleştirip bunun üzerine iç malzemesini yayıyoruz. Daha sonra ikinci parçayı da bunların üzerine yerleştirip alt katla kenarlarını birleştirip kapatıyoruz. Çöreğin üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp, susam, çörekotu serpip 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapıyoruz.

Herkese afiyet bal şeker olsun:))..