ZEYTİNYAĞLI AYVALI YER ELMASI YEMEĞİ
Burada olmak gerçekten de terapi gibi geliyor bana..Bu süreçte birbirinden güzel mesajlarıyla bana destek veren, beni mutlu eden bütün arkadaşlarıma teşekkür ederek başlamak istiyorum bu yazıma…
Bir yılı daha geride bırakıyoruz işte..Hayatlarımızda acı, tatlı neler yaşandı kim bilir bu bir yılda.
Zaman tüm hızıyla akıp giderken onun ucundan tutup da yakalayıvermek telaşı vardı çoğunlukla benim üzerimde. Sonra yepyeni bir yaşama ayak uydurmak, bu arada büyümeye çalışmak, yaşayarak öğrenmek…
Ve tabi 2009’un güzel günleri, mutlu anları..Fotoğraflara baktıkça bir zaman makinasıyla o ana geri döner gibi olmak. O fotoğraf karesine tekrar tekrar girip mutlu anları yeniden yaşamak isteği… Yepyeni “mutlu an” kareleri çekecek olmanın umudu…
Bu bir yıl beni biraz daha büyüttü sanırım. Zamanın değerini yaşayarak öğrendim. Zaman demişken, geçenlerde okuduğum, çok hoşuma giden bir sözü paylaşmak istiyorum. (Yazarını araştırmama rağmen bulamadım, belki de anonimdir.)
“Bir yılın değerini anlamak için, sınıfta kalmış bir öğrenciye sor.
Bir ayın değerini anlamak için, 8 aylık bir bebek doğuran anneye sor.
Bir haftanın değerini anlamak için, haftalık dergi çıkaran bir editöre sor.
Bir saatin değerini anlamak için kavuşmayı bekleyen sevgililere sor.
Bir dakikanın değerini anlamak için trenini kaçıran yolcuya sor.
Bir saniyenin değerini anlamak için bir kazayı önleyemeyen sürücüye sor.
Bir saniyenin yüzde birinin değerini anlamak için olimpiyatlarda gümüş madalya kazanan koşucuya sor.”
Gerçekten çok doğru bir söz bu. Hayat ıskalamaya gelmeyecek kadar güzel. Ve her an çok önemli. Bir günün bile hayatta neleri değiştirebileceğine şahit oluyor insan..
Yeni yılda kendim, ailem, bütün sevdiklerim ve sayfamı okuyan tüm dostlarım için öncelikle huzur, mutluluk ve sağlık diliyorum. Umarım yeni yıl, dileklerimizin, beklentilerimizin en güzel şekilde gerçekleştiği bir yıl olur..Umarım yeni yıl ülkemiz için de güzel gelişmeleri getirir beraberinde, hayattaki haksızlıklar, acılar, umut kırıklıkları bir son bulur….
Yeni yıl yazımı yılbaşı sofralarına yaraşır bir zeytinyağlı yemekle bitirmek istiyorum; “Zeytinyağlı Ayvalı Yer Elması Yemeği” ile..
Yer elmasını ben oldum olası çok severim. Çiğken bile annem soyardı ben de katur kutur yerdim küçükken. Zeytinyağlı yemeği, yer elmasının kendi tadından dolayı diğer zeytinyağlılara nazaran daha tatlı oluyor. Benim aram pek iyidir böyle tatlı yemeklerle. Damak tadı, beğenisi benim gibi olanlara hitap edecek bir tarif bu. Ayva da pek güzel eşlik ediyor bu yemekte yer elmasına. Yer elması sevenlere şiddetle tavsiye edilir:).
İşte Tarifi:
ZEYTİNYAĞLI AYVALI YER ELMASI YEMEĞİ
Malzemeleri:
1 paket yer elması (markette paket içinde satılanlardan kullandım)
1 adet ayva
1 adet havuç
1 adet orta boy kuru soğan
2-3 kaşık zeytinyağı
2 adet portakalın suyu
yarım limonun suyu
2 adet kesme şeker
tuz
üzerine: dereotu
Yapılışı:
Öncelikle yemeklik doğradığımız kuru soğan ile daire şeklinde doğradığımız havucu zeytinyağıyla beraber iyice kavuruyoruz. Daha sonra kabuklarını soyup 2-3 santim boyutunda doğradığımız yer elmaları ile ayvayı ekleyip biraz karıştırıyoruz. Portakalın ve limonun suyunu sıkıp sebzelere ilave ediyoruz. Bu aşamada gerekirse biraz da sıcak su ekliyoruz (bende gerekmedi). Şekeri ve tuzu da ekleyip pişiriyoruz (yer elması çok çabuk pişen bir sebze). Pişen yemeği oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına koyup iyice soğutuyoruz. Üzerine kıyılmış dereotu ekleyerek servis yapıyoruz.
Afiyet Olsun.