Archive for Aralık, 2006
YE# ÖZEL YILBAŞI BAYRAM MENÜSÜ
Bu aralar işlerimdeki yoğunluk nedeniyle bir gün gecikmeyle de olsa özel yılbaşı yemek etkinliğine katılmak istedim. Sizlere pratik ve lezzetli iki tatlı klasiğinin tarifini vermek istiyorum.
Umarım yılbaşı sofralarınız bol sohbetli, mutlu ve bereketli olur:)..
SUPANGLE
istenilen miktarda iç antep fıstık
4 yemek kaşığı toz şeker
4 yumurta
1 paket kabartma tozu
Nefiss Çay Yanı Kurabiyeleri:)
Bu kurabiyelerin ismini kendim uydurdum, nedeni anlaşıldığı gibi çayın yanında çok güzel gitmeleri. Benim gibi 5 çayı severlerdenseniz, bir gün 5 çayını bu kurabiyeler eşliğinde deneyin derim. Lezzeti hafif, yapımı kolay bu kurabiyeleri canım annem 3 farklı şekil vererek yapmıştı, fındıklı şekerpare şeklinde, tırtıl kurabiye şeklinde ve kalp şeklinde. Siz gönlünüz nasıl bir şekil isterse öyle deneyin, olayın zevki de burda zaten:).
İşte tarifi;
Çay Yanı Kurabiyeleri
Malzemeler:
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı margarin (oda ısısında) (biz Becel Zeytinyağlı kullandık)
1,5 çay bardağı toz şeker (tatlı sevenler 2 çay bardağı kullanabilir)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (hamur kulakmemesi yumuşaklığında olacak)
Yapılışı:
Bir yoğurma kabında, sıvı malzemeler pürüzsüz bir karışım oluşturana dek karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya elenerek yavaş yavaş sıvı karışıma eklenir ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Oda ısısında 15-20 dakika bekletildikten sonra kurabiyelere arzu edilen şekil verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 175 dereceye ısıtılmış fırında kurabiyelerin üzeri pembeleşmeye başlayana kadar pişirilir.
Afiyet bal şeker olsun:)..
DEREOTLU POĞAÇALAR
Dereotlu Poğaça
Senin için poğaçaların şahı hangisi deseler hiç düşünmeden Annemin Dereotlu Poğaçaları derim. Dereotu hamurun içine karışınca, damakta öyle güzel bir tat bırakıyor ki tarifi imkansız. Özellikle de bu poğaçanın hamurunun yumuşaklığı, süngerimsi yapısı onu diğer poğaçalardan ayrı bir yere koymamın temel sebebi sanırım.
Neyse lafı fazla uzatmayım ve sizlere annemin dereotlu poğaçasının tarifini vereyim. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun:).
Dereotlu Poğaça
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
1 paket kabartma tozu
yarım demet dereotu
aldığı kadar un
içi için beyaz peynir
üzeri için çörekotu
Yapılışı:
Öncelikle bütün sıvı malzemeleri bir yoğurma kabında güzelce karıştırıyoruz. Dereotunu da ince ince doğrayıp sıvı karışıma ilave ediyoruz. Un ve kabartma tozunu ilave edip yoğurarak kulak memesi kıvamında:) bir hamur elde ediyoruz (bu aşamada hamuru oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletebilirsek daha güzel olur). Dinlenen hamuru elimizde açıp içine beyaz peynir koyarak poğaça şekli veriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdiğimiz poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırında poğaçaların altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Yanında bir bardak çayla hayır denemeyecek bu lezzeti denemenizi öneririm. Herkese afiyet olsun:).
PASTIRMALI-KAŞARLI BÖREK
Geçen haftasonu davetinin ikramlarından bir diğeri de Pastırmalı-Kaşarlı Böreklerdi. Çok pratik ve bir o kadar da lezzetli olan bu börekleri sardıktan sonra isterseniz bir kısmını pişirmeden buzluğa kaldırabilirsiniz. Böylece ani bir misafir geldiğinde pişirerek taptaze börekler elde edebilirsiniz.
İşte Tarifi:
Malzemeleri: (48 adet börek için)
6 adet yufka
48 dilim pastırma (ben çemensiz pastırma kullandım)
48 iri dilim kaşar peyniri
yufkaları ıslatmak için sıvıyağ
üzerlerine yumurta sarısı ve çörekotu
Yapılışı:
Herbir yufka 8′e bölünerek 48 adet yufka dilimi elde edilir (yufkaları sigara böreğindeki gibi kesiyoruz). Sonra her bir parçaya fırçayla sıvıyağ sürüp geniş kısımlarına bir dilim pastırma, bir dilim kaşar konulup sigara böreği sarar gibi ama daha genişçe sarılır. Börekler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek üzerlerine yumurta sarısı sürülüp çörekotu serpilir. 180 derece ısıtılmış fırında üstleri ve altları kızarıncaya kadar pişirilir.
İşte bu kadar pratik bir börek bu:). Afiyet olsun…
FIRINDA ERITILMIŞ FISTIKLI-KAKAOLU TAHIN HELVASI
Geçen haftalarda vermiş olduğum haftasonu menümüzün tatlı üyesinin basit tarifini eklemeyi unutmuşum.
Özellikle balık yemeklerin ardından tahin helvasını farklı bir sunumla ikram etmek isterseniz bu şekilde denemenizi öneririm. Ben böyle eritilmiş tahin helvasını ilk defa geçen sene yılbaşı gecesi gittiğimiz bir balık restorantında tatmıştım. Benim bu yaptığım ise ilk denememdi ve sanırım daha çok kereler soframızda yerini bulacak bu tatlı.
Gelelim tarifine:
İstediğimiz kadar tahin helvasını (hangi çeşit isterseniz olabilir, bizim evde kakaolu vardı) çatalla ezerek borcam ya da benzeri bir fırın kabına aktarıyoruz, üzerine bir kaç kaşık süt ve soyulmuş antep fıstığı da ekledik mi tatlımız fırına girmeye hazır demektir. Tatlıyı sıcak servis edeceğimiz için yenmeden gerekli süre önce 170 derece fırına atıp erimesini sağlamak yeterli.
Ben denemedim ama farklı çerezlerle (fındık, badem, yerfıstığı..) tatlandırarak da yapılabilir.
Herkese afiyet olsun:).
Çikolatalı-Antep Fıstıklı Kalp Kurabiyeler
Sonuçta böyle güzel kurabiyelerimiz oldu:). (aslında daha güzel fotoğraflarını çekmek isterdim ama akşamın heyecanıyla ancak bu kadar olabilmiş;))
HAFTASONUM:)
SEBZELİ LEVREK BUĞULAMA
Geçen haftasonu soframızı lezzetiyle olduğu kadar görüntüsüyle de şenlendiren yemeğimizin tarifine geldi şimdi sıra:)
SEBZELİ LEVREK BUĞULAMA
2 adet büyük boy levrek (herbiri fileto şeklinde temizlenip 4’e bölünmüş)
1 paket mantar
2 adet ortaboy soğan
3-4 diş sarımsak
3 tane defne yaprağı
4-5 tane domates
2 adet sivri biber
yarım bağ maydanoz
1 bardak süt
1 kaşık zeytinyağı
karabiber
tuz
Yapılışı:
Öncelikle piyazlık doğradığımız soğanlarla, ince ince doğradığımız sarımsakları ve defne yapraklarını borcam bir tepsinin tabanına seriyoruz. Diğer tarafta levrek dilimlerini yıkayıp tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra tepsideki soğanların üzerine diziyoruz. Bu şekilde hazırladığımız borcam kabımızın ağzını aliminyum folyo ile kapatıp 180°C fırında 15 dakika kadar pişiriyoruz.
Bu sırada balık yemeğimizin domatesli malzemesini hazırlayabiliriz. Bunun için bir tencereye zeytinyağımızı alıp küp küp doğradığımız domatesleri, doğranmış sivribiberleri ve mantarları ekleyip bir süre kavuruyoruz. Fırından çıkardığımız balıkların üzerine bu harcı ve bir bardak sütü ekleyip yine bir süre 180°C fırında (bu kez kabın ağzı açık olarak) pişiriyoruz.
Afiyet olsun:)))..
YE-17 KABAKGİLLER: 2 TARİF DE BENDEN
Bu ayın etkinliği “kabaklar” ile ilgili.
Böyle çok çeşitili bir sebzeyi konu olarak seçerek bizlere geniş seçim alanı yarattığı ve bu ayın ev sahipliğini üstlendiği için Vildan‘a çok teşekkürler…
Bizim evde her sebze gibi kabak da severek tüketilir..Hem yemek olarak hem de balkabağı tatlısı olarak soframızın vazgeçilmezlerindendir.
Ben de etkinliğe iki tarifle katılmak istedim. Birincisi çok lezzetli ve değişik bir salata/meze çeşiti. İkincisi de benim favori yemeklerimden biri. Ben çok fazla et sevmeyen biri olarak, bazı sebze yemeklerine et eklenmediğinde (tarifteki kabak yemeğinde olduğu gibi) daha çok seviyorum. Özellikle bu yemekteki nane içinizi ferahlatan hoş bir lezzet katıyor.
Herkese sevgiler..
CEVİZLİ KABAK SALATASI
Malzemeleri:
3 adet orta boy kabak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı iri kırılmış ceviz içi
2 diş sarımsak
5 dal dereotu
2 su bardağı süzme yoğurt
tuz
Yapılışı:
Kabakları soyup, ince şekilde rendeliyoruz ve bir kaşık zeytinyağıyla tavada suyunu çektirip soteliyoruz. Daha sonra 2 diş sarımsağı dövüp, istediğiniz miktar tuz, iri kırılmış ceviz ve ince doğranmış dereotu ile birlikte yoğurda karıştırıyoruz. Kabaklar iyice soğuyunca yoğurtlu karışıma ekliyoruz. İyice karıştırdıktan sonra servis tabağına alıp üzerini toz kırmızı biberle (ya da istediğiniz başka bir malzemeyle) süslüyoruz.
NANELİ KABAK YEMEĞİ
Malzemeleri:
3 adet orta boy kabak
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay tabağı pirinç
2 çay kaşığı kuru nane
tuz
Yapılışı:
Yemeklik doğradığımız soğan ve doğranmış sarımsakları sıvıyağla pembeleştiriyoruz. Daha sonra salça ve domatesi ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Bunların üzerine soyup, kesme şekeri büyüklüğünde doğradığımız kabakları ilave ediyoruz. Hepsini bir iki kez karıştırıp üzerini örtecek kadar kaynar su ekliyoruz. Kaynayan yemeğe yıkadığımız pirinci, nane ve tuzu ekleyip pişiriyoruz.