Archive for Aralık, 2006

BAYRAM VE YENİ YIL:)

Aralık 29, 2006 - 7:24 am 16 Comments

Bu sene Kurban Bayramını ve Yılbaşını beraber kutlamak nasip oldu.
BU VESILEYLE HERKESIN BAYRAMINI KUTLUYOR, YENI YILIN TÜM GÜZELLIKLERIYLE BERABER GELMESINI DILIYORUM.
Üzüntüler, sıkıntılar hep geride bıraktığımız senede kalsın. 2007′de mutluluk peşinizi hiç bırakmasın:).

YE# ÖZEL YILBAŞI BAYRAM MENÜSÜ

Aralık 25, 2006 - 10:48 pm 30 Comments

Bu aralar işlerimdeki yoğunluk nedeniyle bir gün gecikmeyle de olsa özel yılbaşı yemek etkinliğine katılmak istedim. Sizlere pratik ve lezzetli iki tatlı klasiğinin tarifini vermek istiyorum.

Umarım yılbaşı sofralarınız bol sohbetli, mutlu ve bereketli olur:)..

SUPANGLE

Malzemeler:
1 kg süt
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı buğday nişastası
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
50 gr bitter çikolata (bir kare çikolatanın yarısından biraz fazla)
her kup için istenilen miktarda kakaolu kek, pandispanya v.s.
istenilen miktarda iç antep fıstık
süslemek için hindistan cevizi, toz fıstık v.s.
Yapılışı:
Bir tencerede şekeri, yumurta sarısını, unu, nişastayı ve kakaoyu azar azar süt ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Topaksız bir karışım elde edince tencereyi ateşe alıp sürekli karıştırarak karışımın muhallebi kıvamına gelmesini sağlıyoruz. Supangleyi 3-5 dakika kaynatınca ocağı kapatıp vanilya ve çikolatayı ekliyoruz, karıştırıyoruz. Diğer tarafta kuplarımızın dibine birer parça kek ve istediğimiz kadar fıstık içi koyup üzerlerine supangle karışımını paylaştırıyoruz. Oda sıcaklığına gelen supangleleri istediğimiz gibi süsleyip buzdolabında soğumaya bırakıyoruz (bir gece beklerse daha lezzetli oluyor).
Afiyet olsun:)..
MUZLU RULO PASTA

Pandispanya Malzemeleri:
4 tepeleme yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı toz şeker
4 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Krema:
Ayrıca:
2 adet uzunca muz
üzerine hindistancevizi, fıstık, fındık vs..
Yapılışı:
Öncelikle yumurtaların sarılarını bir kaba alıp şekerle birlikte güzelce çırpıyoruz. Ayrı bir yerde yumurtaların aklarını kar haline getiriyoruz. Kar haline gelen yumurta aklarını, yumurta sarısı-şeker karışımına ağır ağır karıştırarak ekliyoruz. Bu karışımın üzerine unu, vanilya ve kabartma tozunu ilave edip biraz daha çırpıyoruz. Daha sonra pandispanya karışımımızı yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine güzelce yaydırıyoruz. 175 dereceye ısıtılmış fırında üzeri pembeleşmeye başlayana kadar pişiriyoruz. Bu aşamada kek karışımı çok ince bir tabaka olduğundan 10 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor.
Bu arada kremamızı tarife göre hazırlayıp ılımaya bırakıyoruz. Daha sonra pişen pandispanyayı daha sıcakken kağıdıyla beraber rulo yapıyoruz. Krema ılıdıktan sonra, rulo yaptığımız pandispanyamızı kağıdından ayırıp kremamızın yarısından biraz fazlasını içine sürüyoruz. Kremanın üzerine, pandispanyanın ortasına, soyulmuş muzları bütün olarak koyup pandispanyayı rulo yapıyoruz.
En son olarak artan kremayla pastamızın üzerini sıvayıp üzerini hindistan cevizi, fıstık vs. ile istediğimiz gibi süslüyoruz. Mümkünse bir gece buzdolabında dinlendirip ertesi gün dilimleyerek servis yapıyoruz.
Afiyet olsun:).

Nefiss Çay Yanı Kurabiyeleri:)

Aralık 25, 2006 - 11:54 am No Comments

Bu kurabiyelerin ismini kendim uydurdum, nedeni anlaşıldığı gibi çayın yanında çok güzel gitmeleri. Benim gibi 5 çayı severlerdenseniz, bir gün 5 çayını bu kurabiyeler eşliğinde deneyin derim. Lezzeti hafif, yapımı kolay bu kurabiyeleri canım annem 3 farklı şekil vererek yapmıştı, fındıklı şekerpare şeklinde, tırtıl kurabiye şeklinde ve kalp şeklinde. Siz gönlünüz nasıl bir şekil isterse öyle deneyin, olayın zevki de burda zaten:).

İşte tarifi;

Çay Yanı Kurabiyeleri

Malzemeler:

2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı margarin (oda ısısında) (biz Becel Zeytinyağlı kullandık)
1,5 çay bardağı toz şeker (tatlı sevenler 2 çay bardağı kullanabilir)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (hamur kulakmemesi yumuşaklığında olacak)

Yapılışı:

Bir yoğurma kabında, sıvı malzemeler pürüzsüz bir karışım oluşturana dek karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya elenerek yavaş yavaş sıvı karışıma eklenir ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Oda ısısında 15-20 dakika bekletildikten sonra kurabiyelere arzu edilen şekil verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 175 dereceye ısıtılmış fırında kurabiyelerin üzeri pembeleşmeye başlayana kadar pişirilir.

Afiyet bal şeker olsun:)..

DEREOTLU POĞAÇALAR

Aralık 23, 2006 - 11:24 pm 6 Comments

Dereotlu Poğaça


Senin için poğaçaların şahı hangisi deseler hiç düşünmeden Annemin Dereotlu Poğaçaları derim. Dereotu hamurun içine karışınca, damakta öyle güzel bir tat bırakıyor ki tarifi imkansız. Özellikle de bu poğaçanın hamurunun yumuşaklığı, süngerimsi yapısı onu diğer poğaçalardan ayrı bir yere koymamın temel sebebi sanırım.

Neyse lafı fazla uzatmayım ve sizlere annemin dereotlu poğaçasının tarifini vereyim. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun:).

Dereotlu Poğaça


Malzemeleri:

1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
1 paket kabartma tozu
yarım demet dereotu
aldığı kadar un
içi için beyaz peynir
üzeri için çörekotu

Yapılışı:

Öncelikle bütün sıvı malzemeleri bir yoğurma kabında güzelce karıştırıyoruz. Dereotunu da ince ince doğrayıp sıvı karışıma ilave ediyoruz. Un ve kabartma tozunu ilave edip yoğurarak kulak memesi kıvamında:) bir hamur elde ediyoruz (bu aşamada hamuru oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletebilirsek daha güzel olur). Dinlenen hamuru elimizde açıp içine beyaz peynir koyarak poğaça şekli veriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdiğimiz poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırında poğaçaların altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Yanında bir bardak çayla hayır denemeyecek bu lezzeti denemenizi öneririm. Herkese afiyet olsun:).

PASTIRMALI-KAŞARLI BÖREK

Aralık 21, 2006 - 12:13 pm 2 Comments


Geçen haftasonu davetinin ikramlarından bir diğeri de Pastırmalı-Kaşarlı Böreklerdi. Çok pratik ve bir o kadar da lezzetli olan bu börekleri sardıktan sonra isterseniz bir kısmını pişirmeden buzluğa kaldırabilirsiniz. Böylece ani bir misafir geldiğinde pişirerek taptaze börekler elde edebilirsiniz.

İşte Tarifi:

Malzemeleri: (48 adet börek için)
6 adet yufka
48 dilim pastırma (ben çemensiz pastırma kullandım)
48 iri dilim kaşar peyniri
yufkaları ıslatmak için sıvıyağ
üzerlerine yumurta sarısı ve çörekotu

Yapılışı:
Herbir yufka 8′e bölünerek 48 adet yufka dilimi elde edilir (yufkaları sigara böreğindeki gibi kesiyoruz). Sonra her bir parçaya fırçayla sıvıyağ sürüp geniş kısımlarına bir dilim pastırma, bir dilim kaşar konulup sigara böreği sarar gibi ama daha genişçe sarılır. Börekler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek üzerlerine yumurta sarısı sürülüp çörekotu serpilir. 180 derece ısıtılmış fırında üstleri ve altları kızarıncaya kadar pişirilir.

İşte bu kadar pratik bir börek bu:). Afiyet olsun…

FIRINDA ERITILMIŞ FISTIKLI-KAKAOLU TAHIN HELVASI

Aralık 20, 2006 - 1:19 pm 4 Comments

Geçen haftalarda vermiş olduğum haftasonu menümüzün tatlı üyesinin basit tarifini eklemeyi unutmuşum.

Özellikle balık yemeklerin ardından tahin helvasını farklı bir sunumla ikram etmek isterseniz bu şekilde denemenizi öneririm. Ben böyle eritilmiş tahin helvasını ilk defa geçen sene yılbaşı gecesi gittiğimiz bir balık restorantında tatmıştım. Benim bu yaptığım ise ilk denememdi ve sanırım daha çok kereler soframızda yerini bulacak bu tatlı.


Gelelim tarifine:

İstediğimiz kadar tahin helvasını (hangi çeşit isterseniz olabilir, bizim evde kakaolu vardı) çatalla ezerek borcam ya da benzeri bir fırın kabına aktarıyoruz, üzerine bir kaç kaşık süt ve soyulmuş antep fıstığı da ekledik mi tatlımız fırına girmeye hazır demektir. Tatlıyı sıcak servis edeceğimiz için yenmeden gerekli süre önce 170 derece fırına atıp erimesini sağlamak yeterli.

Ben denemedim ama farklı çerezlerle (fındık, badem, yerfıstığı..) tatlandırarak da yapılabilir.

Herkese afiyet olsun:).

Çikolatalı-Antep Fıstıklı Kalp Kurabiyeler

Aralık 19, 2006 - 12:57 pm 6 Comments
Haftasonu davetinin ilgi çeken ikramlarının başında geliyordu bu cici kurabiyeler:). Tarifi daha önce verdiğim Antep Fıstıklı Kurabiyelerle aynı (sadece tereyağı miktarını 1-2 kaşık artırdım). Dış görünüşündeki güzelliği ise Pastacı‘ya borçluyum; kalp kurabiyeleri çikolataya banma fikrini onun Kalpli Kakaolu Kurabiyelerinden aldım. Bu vesileyle burdan tekrar teşekkür ediyorum Burcucuğuma:).
Sonuçta böyle güzel kurabiyelerimiz oldu:). (aslında daha güzel fotoğraflarını çekmek isterdim ama akşamın heyecanıyla ancak bu kadar olabilmiş;))

HAFTASONUM:)

Aralık 18, 2006 - 7:43 pm 6 Comments

Fotoğraftaki sofra haftasonu gelen misafirlerimiz içindi.
Resimdeki mamaların tarifleri en kısa zamanda teker teker eklenecekler. İşte o akşamın menüsü: (Soldan sağa:))
  • Tahinli mini çörekler
  • Patates Salatası
  • Pastırmalı Kaşarlı Börek
  • Ispanaklı Börek
  • Koko Topları
  • İki renkli rulo kurabiye
  • Çikolatalı-Antepfıstıklı Kalp Kurabiye
  • Zeytinyağlı Biber Dolması
  • Cevizli-Tarçınlı Çörek
  • Yengemin Peynirli Tuzlu Keki
  • SEBZELİ LEVREK BUĞULAMA

    Aralık 13, 2006 - 6:25 pm 2 Comments

    Geçen haftasonu soframızı lezzetiyle olduğu kadar görüntüsüyle de şenlendiren yemeğimizin tarifine geldi şimdi sıra:)

    SEBZELİ LEVREK BUĞULAMA


    Malzemeler:

    2 adet büyük boy levrek (herbiri fileto şeklinde temizlenip 4’e bölünmüş)
    1 paket mantar
    2 adet ortaboy soğan
    3-4 diş sarımsak
    3 tane defne yaprağı
    4-5 tane domates
    2 adet sivri biber
    yarım bağ maydanoz
    1 bardak süt
    1 kaşık zeytinyağı
    karabiber
    tuz

    Yapılışı:

    Öncelikle piyazlık doğradığımız soğanlarla, ince ince doğradığımız sarımsakları ve defne yapraklarını borcam bir tepsinin tabanına seriyoruz. Diğer tarafta levrek dilimlerini yıkayıp tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra tepsideki soğanların üzerine diziyoruz. Bu şekilde hazırladığımız borcam kabımızın ağzını aliminyum folyo ile kapatıp 180°C fırında 15 dakika kadar pişiriyoruz.
    Bu sırada balık yemeğimizin domatesli malzemesini hazırlayabiliriz. Bunun için bir tencereye zeytinyağımızı alıp küp küp doğradığımız domatesleri, doğranmış sivribiberleri ve mantarları ekleyip bir süre kavuruyoruz. Fırından çıkardığımız balıkların üzerine bu harcı ve bir bardak sütü ekleyip yine bir süre 180°C fırında (bu kez kabın ağzı açık olarak) pişiriyoruz.

    Afiyet olsun:)))..

    YE-17 KABAKGİLLER: 2 TARİF DE BENDEN

    Aralık 13, 2006 - 8:44 am 4 Comments

    Bu ayın etkinliği “kabaklar” ile ilgili.

    Böyle çok çeşitili bir sebzeyi konu olarak seçerek bizlere geniş seçim alanı yarattığı ve bu ayın ev sahipliğini üstlendiği için Vildan‘a çok teşekkürler…

    Bizim evde her sebze gibi kabak da severek tüketilir..Hem yemek olarak hem de balkabağı tatlısı olarak soframızın vazgeçilmezlerindendir.

    Ben de etkinliğe iki tarifle katılmak istedim. Birincisi çok lezzetli ve değişik bir salata/meze çeşiti. İkincisi de benim favori yemeklerimden biri. Ben çok fazla et sevmeyen biri olarak, bazı sebze yemeklerine et eklenmediğinde (tarifteki kabak yemeğinde olduğu gibi) daha çok seviyorum. Özellikle bu yemekteki nane içinizi ferahlatan hoş bir lezzet katıyor.

    Herkese sevgiler..

    CEVİZLİ KABAK SALATASI


    Malzemeleri:
    3 adet orta boy kabak
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 çay bardağı iri kırılmış ceviz içi
    2 diş sarımsak
    5 dal dereotu
    2 su bardağı süzme yoğurt
    tuz

    Yapılışı:

    Kabakları soyup, ince şekilde rendeliyoruz ve bir kaşık zeytinyağıyla tavada suyunu çektirip soteliyoruz. Daha sonra 2 diş sarımsağı dövüp, istediğiniz miktar tuz, iri kırılmış ceviz ve ince doğranmış dereotu ile birlikte yoğurda karıştırıyoruz. Kabaklar iyice soğuyunca yoğurtlu karışıma ekliyoruz. İyice karıştırdıktan sonra servis tabağına alıp üzerini toz kırmızı biberle (ya da istediğiniz başka bir malzemeyle) süslüyoruz.

    NANELİ KABAK YEMEĞİ


    Malzemeleri:

    3 adet orta boy kabak
    1 adet orta boy soğan
    2 diş sarımsak
    1 adet orta boy domates
    1 yemek kaşığı domates salçası
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 çay tabağı pirinç
    2 çay kaşığı kuru nane
    tuz

    Yapılışı:

    Yemeklik doğradığımız soğan ve doğranmış sarımsakları sıvıyağla pembeleştiriyoruz. Daha sonra salça ve domatesi ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Bunların üzerine soyup, kesme şekeri büyüklüğünde doğradığımız kabakları ilave ediyoruz. Hepsini bir iki kez karıştırıp üzerini örtecek kadar kaynar su ekliyoruz. Kaynayan yemeğe yıkadığımız pirinci, nane ve tuzu ekleyip pişiriyoruz.