Archive for Ağustos, 2010

TATİLDEN DÖNÜŞ VE BİR TARİF: KRİSTAL KELEBEĞİN MARİNE SOSUYLA TAVUK

Ağustos 31, 2010 - 7:56 am 30 Comments

 

Mola dedim, tatil dedim; eve döndüm, geldim, bloga yazma konusundaki tembelliğimi bir süre daha bu kılıflara sakladım:))..

 

Ama bu sürede çok iyi dinlendim. Günlerin monotonluğunu Ege’nin güneşiyle, deniziyle unutuverdim. Bol bol kitap okudum, fotoğraflar çektim. Uzun süredir görüşemediğimiz aile dostlarımızla tekrar bir araya gelip sohbetler ettik.

 

Bundan önceki pek çok yazımda Ege’yi, doğasını, insanlarını ne kadar çok sevdiğimden bahsetmiş olmam lazım. Öyle ki bazen kendimi tamamen oraya ait hissediyorum. Ve her sene yazlığa gidip de Ege ile buluşacağım zamanları iple çekiyorum.

 

Ankara’nın sıcaklardan kavrulduğu günlere denk geldi bizim Dikili’ye gidişimiz. Orası da sıcaktı ama o kendine has esintisi sıcaklarla baş etmemizi kolaylaştırdı.

 

Ege’nin en sevdiğim yanlarından biri de ilçelerin sebze-meyve pazarları..Her şey o kadar çeşitli ve taze ki.. Ankara’da marketlerde asla bulamayacağım tazelikte ve doğal sebze-meyveye rahatlıkla ulaşabiliyorum oradayken. Pazarcı teyzelerle sohbet edip onlardan farklı otların pişirilişleri hakkında bilgiler aldım yine (ilerleyen yazılarda bununla ilgili bir de tarif paylaşacağım).

 

Bu yazıda ise benim oluşturduğum (tamam, “uydurduğum” diyelim:)) bir Soslu Tavuk tarifi vermek istiyorum. Tavuklar bu sosun içinde yeterince bekleyince oldukça yumuşayıp lezzetleniyor. Öyle ki tavuğun göğüs etiyle yapıyor olmama rağmen, göğüs etinin dezavantajı olan o “kuruluk”tan eser kalmıyor. Hatta herkes tavuğun but kısmından yapıldığını düşünüyor.

 

 

Hayret, o kadar sık yaptığım bir yemek olmasına rağmen fotoğraflayıp tarifini paylaşmamışım şimdiye dek. Yazlıktayken yaptığımda hemen fotoğraflarını çekişim işte bu yüzden:).

 

Ben aynı marine sosunu bazen kırmızı ette de kullanıyorum, o da çok iyi sonuç veriyor. İleriki zamanlarda o şekilde bir tarif de paylaşırım mutlaka.

 

Adına da “Kristal Kelebeğin Marine Sosuyla Tavuk”  diyelim mi:)?

 

İşte tarifi:

 

KRİSTAL KELEBEĞİN MARİNE SOSUYLA TAVUK

 

 

Malzemeleri:

 

750 gr tavuk göğsü (kuşbaşı ya da ince şerit halinde doğranmış)

 

sosu için:

 

2 yemek kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı karbonat

4 yemek kaşığı soya sosu

2 yemek kaşığı nişasta

1 yemek kaşığı süzme bal

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

kekik, pul biber, karabiber

 

Yapılışı:

 

Öncelikle tavuk göğüs etini doğrayıp hazırlıyoruz. Diğer yanda geniş bir kabın içinde bütün sos malzemelerini iyice karıştırıp baharatlarını damak tadımıza göre ayarlıyoruz. Tavukları kabın içinde iyice sosa bulayıp bu şekilde buzdolabında bir gece bekletiyoruz. Sosun içinde bekleyip yumuşayan tavukları bir tavaya alıp harlı ateşte kavuruyoruz. Pişirirken tuzuna bakıp gerekirse tuz ekliyoruz (normalde soya sosu tuzlu olduğu için fazla tuz gerekmeyebilir). Sıcak sıcak servis ediyoruz.

 

 

Ben tavukların yanına Fırında Baharatlı Patates yaptım. Zaten yıllardır patatesi kızartmak yerine bu şekilde pişiriyorum ben. Onun da tarifi kısaca şöyle: taze patatesleri iyice yıkayıp (gerekirse fırçalayarak), kabuklarını soymadan yarım ay şeklinde doğruyoruz. Derin bir kap içinde zeytinyağı, tuz ve baharatlarla harmanlıyoruz. Ben baharat olarak kekik, karabiber ve toz kırmızı biber kullandım. Patatesleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yayıp 180C°’ye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

 

Afiyet Olsun:))..

BİRAZ MOLA:)

Ağustos 10, 2010 - 1:25 pm 14 Comments

Kristal Kelebek ufacık bir ara veriyor..

Bu arada dinlenecek, tazelenecek, yepyeni tarifler, fotoğraflar ve yazılarla geri dönecek:).

Görüşmek üzere:)….

KEPEKLİ LAVAŞTAN GÖZLEME

Ağustos 3, 2010 - 10:03 am 34 Comments

 

Pratik, sık sık yaptığım, artık elimin alıştığı yemeklerin tariflerini bloguma yazmadığımı fark ettim geçenlerde…

 

Mesela en temel tariflerimden biri, çoğu yemeğin yanına pişirdiğim şehriyeli pilavın tarifi kayıtlı değil. Ben çoğunlukta herkesin yaptığı, bildiği tarifler olduğu için ya da benim kolayıma gittiği için sanırım bazı tarifleri paylaşmamışım şimdiye kadar. Ama düşündüm de kolay da olsa temel tariflere de, 5 dakikalık pratik tariflere de sitemde yer vereceğim bundan sonra.

 

Biraz da bundan yola çıkarak haftasonu kahvaltısı için yaptığım çok pratik ama bir o kadar da lezzetli bir tarif vermek istiyorum.. Lavaştan gözleme. 

Bunun için markette satılan hazır, kepekli lavaşları kullandım. Hazırlaması, pişmesi 10 dakikayı geçmiyor bile. İşte tarifi:   

KEPEKLİ LAVAŞTAN GÖZLEME     

 

Malzemeler:
2 adet kepekli lavaş (markette paketli olarak satılıyor)  

 

İç malzemesi:

ufalanmış beyaz peynir

rendelenmiş kaşar peyniri

kıyılmış maydanoz

kıyılmış dereotu

ince doğranmış taze soğan

pul biber

 

tavayı yağlamak için: zeytinyağı ya da tereyağı

 

Yapılışı:

 

İç malzemelerinin miktarını damak tadımıza göre ayarlayıp karıştırıyoruz. Tavayı biraz yağlayıp birinci lavaşı seriyoruz. İlk lavaşın üzerine iç malzemesini yayıyoruz, üzerine ikinci lavaşı kapatıyoruz. Elimizle hafif bastırarak birleştiriyoruz. Kısık ateşte gözlemenin önce bir yüzünü kızartıyoruz. Daha sonra diğer yüzünü çevirip kızartıyoruz. İki yüzü kızarıp kaşarlar eriyene kadar pişiriyoruz. Dilimleyerek sıcak sıcak servis ediyoruz.

 

Aşağıdaki dilim de babamın gözleme dilimi. O, bu şekilde balla beraber yemeyi seviyor:).

 Afiyet Olsun:).