Archive for Haziran, 2012

TATİLDEN DÖNÜŞ VE ZEYTİNYAĞLI BEZELYE YEMEĞİ

Haziran 29, 2012 - 3:00 pm 6 Comments

 

Kristal Kelebek görünmedi ortalıkta çoktandır, biliyorum; yeni yazı da ekleyemedi..Hepsinin haklı bir gerekçesi vardı çünkü; haklı ve tatlı bir gerekçe: tatil:)).

 

İki haftalığına Dikili’ye gittik bu sene de her sene olduğu gibi. Yazlık evimizle, Ege’yle, Dikili’yle, Ayvalık’la, Cunda’yla bol bol hasret giderdik. Denizi, güneşi özlemişim. Kuş sesleriyle uyanmayı, bol bol kitap okuma fırsatı bulduğum veranda keyiflerini özlemişim…

 

Tatile gitmeden önce deyim yerindeyse şarjımın son kademelerini kullanıyordum:). Konsantrasyonum yerlerde gezerken, bir türlü ısınamayan hava canımı sıkıyordu. Gri bulutlar bu sene havada fazla mı kalmışlardı ne? Zaten bizim gittiğimiz gün Ankara’da da bunaltıcı sıcaklar başladı. Yani zamanlamamız süperdi:). Kaz Dağlarının tertemiz havasının ulaştığı Dikili iklimi her zaman iyi gelmiştir bize..

 

Sıcaklarda insan hep hafif şeyler yemek istiyor ya (dışarıda yediğimiz akşamlar bol deniz ürünü ve meze kaçamaklarını saymayalım;)) biz de bu yüzden Dikili’de hep hafif yemekler hazırladık annemle.

 

Bugün tarifini vereceğim yemek de onlardan biriydi. Dikili pazarından ellerimizle seçtiğimiz tazecik bezelyelerle yaptık yemeğimizi, sonra da yemelere doyamadık tabi:).

 

İşte tarifi:

 

 

ZEYTİNYAĞLI BEZELYE YEMEĞİ

 

Malzemeleri:

 

1 kg. taze bezelye

1 adet orta boy kuru soğan

6-7 dal taze soğan

bir tutam dere otu (7-8 dal)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet kesme şeker

tuz

 

 

Yapılışı:

 

Öncelikle bezelyeleri ayıklayıp yıkıyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Diğer yanda kuru soğanı yemeklik doğruyoruz. Taze soğanın sadece yeşil kısımlarını ince ince doğruyoruz (beyaz kısımlarını kullanmıyoruz). Bir tencereye zeytinyağını alıp, soğanları bu yağda kavuruyoruz. Soğanlar kavrulunca bezelyeleri de ekleyip bir iki dakika daha kavuruyoruz. Tuzunu ve şekerini ekledikten sonra üzerini geçecek kadar kaynar su ilave ediyoruz. Bezelyeler suyunu çekene kadar pişiriyoruz (yumuşaklığını kontrol etmekte fayda var). Yemeğimiz pişince ocağın altını kapatıp, üzerine incecik kıydığımız dereotunu serpiyoruz ve hafifçe karıştırıyoruz. Yemeğimiz oda ısısına geldikten sonra buzdolabında soğutup servis ediyoruz.

 

Afiyet Olsun:).

YULAFLI TARÇINLI ÇITIR KURABİYELER

Haziran 1, 2012 - 12:21 pm 11 Comments

Tam da yaza girerken benimki de yapılacak şey değil aslında:)..Durmadan kek, börek, kurabiye tarifleri paylaşıyorum:).

Ama seviyorum hamurla uğraşmayı, fırında pişen kek, kurabiye kokusunu çok seviyorum..Üstelik evde bu tür yiyeceklerin varlığıyla mutlu olan da bir aileyiz biz. Gece yatıncaya kadar çay içtiğimizi de düşünürsek, onca çay kuru kuru gitmiyor elbet:).

Bu sefer, uzunca zamandır denemek istediğim bir kurabiye tarifi denedim. Canım arkadaşım Zeynep sayesinde tanışmıştık bu kurabiyelerle. Evde şampiyonluk maçını izleyeceğimiz akşam sağolsun elinde bir tabak dolusu kurabiyeyle gelmişti Zeynep. Laf aramızda benim arkadaşlarım da böyle hamarattır işte:). Soframıza ilave ettiğimiz kurabiyeler sofranın yıldızı oldu resmen. Çıtır çıtır, bol tarçın kokulu, bol kuruyemiş ve kuru meyveli bir kurabiye bu.

Canım Zeynepcim, hem o leziz kurabiyelerin için (kalanların hepsini ben yedim;)) hem de tarif için çoook teşekkür ederim. Güzel tariflerinin devamını beklerim:).

Zeynep tarifi internetten almış. Ben yine kendimce minik değişiklikler yaparak uyguladım. Mesela yağı orjinal tariften 25. gr azaltıp kullandım, şekeri 2/3 bardaktan yarım bardağa indirdim. Konulacak ilave malzemeleri her zamanki gibi biraz abarttım:). Neyse sözü uzatmadan benim ufak değişikliklerimle tarifi vereyim.

İşte Zeynep’in kurabiye Tarifi:

YULAFLI TARÇINLI ÇITIR KURABİYELER

Malzemeleri:

1 yumurta

yarım su bardağı kahverengi şeker (Zeynep’in verdiği tarifte 1/3 bardak beyaz şeker+ 1/3 bardak esmer şeker kullanılıyordu)

100 gr. Tereyağı (oda sıcaklığında) (asıl tarifte 125 gr.’dı)
1 bardaktan 1 parmak eksik un (ben tam buğday unu kullandım)

1,5 su bardağı yulaf ezmesi

1 çay kaşığı karbonat (malzemelere eklerken karbonat kokmasın diye üzerine birkaç damla limon suyu sıkıp ekledim)
1 tepeleme çay kaşığı tarçın
yarım paket vanilya
bir tutam tuz
yarım su bardağı kuru üzüm

4 adet hurma (minik doğranmış) (tarifte yoktu, ben ekledim)
yarım su bardağı dövülmüş ceviz

yarım su bardağı dövülmüş fındık (tarifte yoktu, ben ekledim)

bir avuç file badem (tarifte yoktu, ben ekledim)

Yapılışı:

Tereyağına şekeri ilave edip bir karıştırma kabında, mikserle iyice çırpıyoruz. Kremsi bir kıvam aldıktan sonra yumurtayı da ekleyip karıştırıyoruz. Unu, tuzu, vanilyayı, tarçını ekliyoruz. Üzerlerine karbonatı da döküp, karbonatın üzerine bir kaç damla limon suyu sıkıyoruz. Daha sonra hepsini yeniden karıştırıyoruz. Yulaf ezmesini, kuru yemişleri, üzümü ve hurmayı da ekleyip elimizle yoğuruyoruz (ele yapışan sertçe bir hamur oluyor).

Yağlı kağıt serilmiş tepsiye, iki kaşık yardımıyla hamurdan, bir tatlı kaşığı kadar parçalar kopartıp aralıklı olacak şekilde diziyoruz. Zeynep, hamurun pişerken çok yayıldığı için aralıklı dizmemi söylemişti. Benim kurabiyelerim yayılmadı (hamura eklediğim ilave malzemelerden ya da daha az yağ kullandığım için olabilir bu). Öyle olunca ikinci tepsiye koyduğum kurabiyelerin üzerlerine hafifçe bastırıp biraz düzleştirdim.

Önceden 185C°’ye ısıtılmış fırında üstü kızarana dek, 8-11 dakika kadar pişiriyoruz (ben tam 10 dk. pişirdim). Fırından ilk çıktıklarında yumuşak olan kurabiyeler, soğudukça sertleşiyor.

Daha sonra ister çayın, kahvenin, isterseniz bir bardak sütün yanında (benim favorim:)) afiyetle yiyoruz..