BABAMIN LEZİZ EKMEK TARİFİ

Kasım 7, 2018 - 1:35 pm 2 Comments

Yine oldukça uzun bir süreden sonra bir yazı paylaşıyorum blogumda. Buraya yazmayı da özlemişim aslında (yine de sık sık bir şeyler paylaşamayacağımı bilerek yazıyorum:)).

“Kristal Kelebek” benim ve dostlarımın ve bu sayfayı ziyaret edip de faydalanacak herkesin bir yemek başucu kitabı gibi olsun istemiştim hep, bu amacıma da ulaştım; çok güzel bir arşiv oldu bizler için. Eskiden hem de hayatımdan kesitlere yer verdiğim günlüğüm gibi görüp , oldukça da sık bir şeyler yazabiliyordum. Bunları deneyip beğendiğim yemeklerin tarifleriyle de birleştirince güzel oluyordu elbet. Sonuçta aktif olarak 8 yıl bu şekilde paylaşım yapmışım ve oldukça zengin de bir arşiv çıkmış oldu ortaya böylece.

Şimdi hem iş, hem evdeki yoğunluklardan fırsat bulma zorluğundan, hem de bütün boş zamanlarımı oğlum için harcama isteğimden dolayı blogumu boşladığım doğru. Bana “artık tarif yayınlamıyorsun” diyen dostlarım için de nedenini bir nebze olsun paylaşmış olayım böylece :) .Bundan böyle fırsat buldukça, “mutlaka bu tarif blogumda da olsun” dedikçe tariflerime yer vereceğim yine.

Bu kez canım babamın bir tarifini bloguma eklemek istedim; onun Nefis Ekmeklerinin Tarifini. Babam fırsat buldukça bizlere çok güzel ekmekler yapar. Onlara gittiğimizde, tüm evi nefis bir maya kokusu kapladıysa anlarız ki babam bizim için yine mis gibi ekmekler pişiriyor. Torunlar onun yaptığı ekmekleri bayıla bayıla yedikçe babamın mutluluğu kat kat artıyor tabi. Sayesinde biz artık dışarıdan ekmek almayı bıraktık :) .

Babam bütün ayrıntılarıyla ekmek tarifini yazmış benim için, bana da sadece bu güzel tarifi paylaşması kaldı.

Babamın anlatımıyla işte tarifi:

BABAMIN LEZİZ EKMEK TARİFİ 

İstediğiniz türde 1 kg. unu eleyerek hamuru karacağınız yere koyun. Ben karma, yoğurma işlemini mutfak şefi denilen makine ile yapıyorum. Ancak elle de karıp, yoğurabilirsiniz. Bu arada bu una yetecek kadar aktif kuru mayayı bir  kasede bir yemek kaşığı toz şeker ve bir bardak ılık sütle karıştırıp, mümkün olduğunca topak bırakmadan eritin (Kuru maya poşetlerinin üzerinde ne kadar una, ne kadar maya konacağı yazıyor o tarife uymak uygun oluyor). Bu halde 6-7 dakika dinlendirip, sonra unun üzerine döküp karıştırmaya ve yoğurmaya başlayın. Yoğurma işlemine başlayınca una 6 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı kadar ince dilimlenmiş tereyağı ve 4 çay kaşığı tuz koyup, 1 su bardağı su ve 1 su bardağı sütle yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemi en az 10 dakika sürmeli (ne kadar çok yoğurma yapılırsa o kadar iyi oluyor). Hamurun kulak memesi sertliğinde olması lazım. Bu duruma getirmek için gerekirse su, süt ve un ilave edilebilir. Hazırlanmış olan hamur derin bir tencereye konup, üzerine ince bir şekilde zeytinyağı sürülür. Tencere ağzı strech film ile kapatılıp, kapağı örtülür ve onun da üzerine bir örtü örtülüp, dinlenmeye bırakılır. Yarım saat sonra tencerenin kapağını kaldırıp, hamurun durumuna bir bakın. Normalde hamur, 45 dakikada ilk hacminin iki katına ulaşır. Biraz daha büyüsün sonra üzerine un döktüğünüz bir tezgahta biraz yoğurup, 3 eşit parçaya bölün. Her parçayı elle veya merdane ile yaklaşık 35 cm çapında açın sonra içine istediğiniz miktarda kırılmış ceviz içi koyup, yuvarlayın, rulo gibi yapıp, içi tereyağı ile yağlanmış fırın kabına koyun. Diğer iki parçada da, aynı işlemi yapın.  Hamurların yüzeylerine tekrar zeytinyağı sürün, fırın kaplarının üzerini tekrar strech ile kapatılıp, onların da üzerine bir fırın tepsisi örtüp, dinlenmeye bırakın.

Yine yarım saat sonra fırın kaplarını kontrol edin. Hamurlar strech filme değmeye başlayınca filmleri alın ve fırınınızı 180 dereceye gelmesi için ısıtmaya başlayın. Fırınınızın iç ve en alt rafına düz bir kap içinde su koymayı unutmayın. Fırın 180 derece sıcaklığa ulaşınca fırın kaplarınızı fırına yerleştirin. 20 dakika bu sıcaklıkta tuttuktan sonra ısıyı 160 dereceye getirip, 20 dakika da bu sıcaklıkta tutun. Ancak bu süreler fırından fırına değişebilir. Bu nedenle fırınınızı gözleyerek ekmeklerin istediğiniz şekilde pişmiş olduğundan emin olun

Ekmekleriniz hazır. 5 dakika fırın kabında bekleyen ekmeklerinizi kaplarından çıkartın.

Afiyet olsun.

2 Responses to “BABAMIN LEZİZ EKMEK TARİFİ”

  1. MUSTAFA KEMAL YÜNEL Says:

    Canım Kızım,
    Güzel cümlelerin için çok teşekkürler. Bildiğin gibi, bu cevizli ekmek cevizsiz de, sade ekmek olarak veya, siyah zeytin dilimleri ile de yapılabiliyor. Tarif hemen hemen aynı. Eminim bu yapım yöntemini uygulayanlar, birkaç denemeden sonra daha lezzetli ekmekler yapabilirler. El alıştıktan sonra yapımı da çok kolay. Afiyet olsun.

  2. MUSTAFA KEMAL YÜNEL Says:

    Canım Kızım, bir şey ilave etmek istiyorum. Eğer hamur sadece su ile yoğrulursa ekmek daha uzun süre tazeliğini koruyabiliyor. Süt şart değil.

Leave a Reply