VİŞNELİ SARMA KURABİYELER
Yeni tarifler ortaya çıkarmayı çok seviyorum:)..
Neyin tadı ne ile iyi gider, lezzette ne tür bir değişiklik yapabilirim diye düşünüp, önce tarifi kafamda oluştururum ben. Daha sonra, iş yapım aşamasına gelince kullandığım malzeme çeşitleri, miktarları son şeklini alır.
Geçen gün yaptığım kurabiyeler de bu fikirle oluştu..Tart hamuru gibi gevrek, kıtırımsı, az şekerli bir hamuru olmalıydı ilk önce. Ve ısırınca içindeki dolgu malzemesi kurabiye hamurunun tadına tezat bir lezzet sağlamalıydı ki damağımızı şaşırtsın biraz. Buzdolabında daha önceden, dondurulmuş vişne, toz şeker ve nişasta kullanarak, başka bir tarifte kullanılmak üzere yaptığımız ama kullanılmayıp, öyle bir köşede durup duran bir kase vişneli dolgumuz vardı. İşte benim kurabiye tarifim için de biçilmiş kaftan oldu kendileri:). Kıtır, tatlı hamuru ısırınca içinde yumuşacık, hafif mayhoş, kırmızı bir sürpriz karşılıyor sizi.
Bu kurabiyenin hamurunu, çok ağır, yağlı veya çok şekerli olmamasına dikkat ederek, ben oluşturdum. Ama tabi o kıtır kıvamı sağlamak için tereyağına da başvurdum. Tereyağı da o güzel kokusunu verdi kurabiyelerime:). Ben bu hamuru çok sevdim. Hani şu klasik ve çok güzel elmalı kurabiyelerin hamuruna benzedi. Farklı iç malzemeleriyle denemeler yapacağım gibi görünüyor:).
İşte Tarifi:
VİŞNELİ SARMA KURABİYELER
Malzemeleri:
1 adet yumurta
1 küçük çay bardağı pudra şekeri
1 küçük çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
3 yemek kaşığı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
aldığı kadar un (yaklaşık 3 bardak kadar) (ben tam buğday unu kullandım)
Dolgu Malzemesi:
1 kutu dondurulmuş vişne
6-7 yemek kaşığı toz şeker (damak tadına göre artırılıp azaltılabilir)
1-2 yemek kaşığı nişasta (bu miktar vişnenin bıraktığı suya bağlı, sonuçta koyuca jöle kıvamında olmalı)
üzerine: pudra şekeri
Yapılışı:
İlk olarak dolgu malzemesini hazırlamalıyız ki soğusun. Hatta bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsek daha iyi olur. Bunun için, dondurulmuş vişneleri bir tencereye alıp iyice çözünmesini bekliyoruz, üzerine şekeri ilave ediyoruz. Vişnelerin suyu yeterli değilse çok az ilave suyla nişastayı çözdürüp vişnelerin üzerine döküyoruz. Kısık ateşte kaynayıp, koyulaşana kadar pişiriyoruz. Daha sonra kenara alıp iyice soğumasını sağlıyoruz. Eğer ılık kalırsa hamuru yumuşatıp şekil vermemizi zorlaştıracaktır.
Hamur için, öncelikle bir yoğurma kabına un haricindeki bütün malzemeleri döküp iyice karıştırıyoruz. Daha sonra unu kontrollü şekilde ekliyoruz. Sonuçta hamurun yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvamı olacak. Yoğurduğumuz hamuru 4 bezeye ayırıp, merdaneyle yarım santimden biraz ince olacak şekilde açıyoruz. Açtığımız hamuru bıçakla 8 üçgene bölüyoruz. Her üçgenin geniş kısmına 1 tatlı kaşığı iç malzemesinden koyup rulo yaparak sarıyoruz. Hazırladığımız kurabiyeleri yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz. Diğer 3 hamur bezesine de aynı işlemi uyguladıktan sonra önceden 175C°’ye ısıtılmış fırında kurabiyelerin üzeri kızarana dek pişiriyoruz (yaklaşık 20 dk.) Pişen kurabiyeleri fırından alıyoruz. Kurabiyeler ılıyınca üzerlerine pudra şekeri eliyoruz.
Afiyet Olsun:))..
Herkese dinlendirici, eğlenceli, güzel bir haftasonu diliyorum;)..