KURU BİBER VE PATLICAN DOLMASI
Doğanın uyanışına tanık olmak ne güzel… Baharın, her sene sanki ilk defa geliyormuşçasına sevinçle, güneş ışıklarıyla, kuş cıvıltılarıyla “işte ben geldim” deyişini duymak harika…
Birkaç gündür gerçek anlamda baharı hissetmeye başladık. Gerçi bahar kandırır, hele de Ankara’da bahar çok değişkendir; güneş çıktı, ısındık derken hava kapayıverir, sonra birden düşer sıcaklıklar. Neyse ki pek çok hastalanma tecrübesinin ardından artık fazla kaptırmıyorum kendimi bu ilk sıcaklara. Tedbiri elden bırakmıyorum, birden incecik kıyafetlere geçiş yapmak yok:).
Baharın gelişini bahçem de doya doya hissetsin diye, bahçeye çıktığımda içim açılsın diye rengarenk çiçekler aldım; kasımpatılar, sümbüller, laleler ve bir de mavi ortanca çiçeği..
Bugün bahardan bahsetmek geldi içimden, içimdeki coşkuyu aktararak büyütmek için:)…
Bu yazının sonunda benim çok severek yediğim bir yemeğin tarifini vermek istiyorum. İçindeki bambaşka tatların bir araya geldiklerinde oluşturdukları lezzet şaşırtıcı derecede güzel. Ekşisini, acısını damak tadınıza göre ayarlayarak sizin için en uygun lezzeti yakalayabilirsiniz. Ben bol acılı ve ekşili seviyorum.
İşte Kuru Biber ve Patlıcan Dolması’nın tarifi:
KURU BİBER VE PATLICAN DOLMASI
Malzemeleri:
kuru patlıcan ve kuru dolmalık biber (adetler dolma içinin miktarına göre değişiyor)
İçi için:
yarım kilo kıyma (benim kıyma %80 dana, %20 kuzu karışıktı)
1 orta boy kuru soğan
1 büyük çay bardağı (aida bardak) pirinç
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı sıvıyağ
toz kırmızı biber
karabiber
tuz
Üzerinin sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılışı:
Kuru biber ve patlıcanları ılık suda 5-10 dakika ıslatıyoruz. Daha sonra yıkayıp, üzerlerini geçecek kadar su ilavesiyle haşlıyoruz (ne çok diri ne çok yumuşak olmamalılar). Haşlanan kuru biber ve patlıcanları soğuk suya tutup suyunu süzüyoruz.
Diğer tarafta içi için soğanları yemeklik doğruyoruz. Yıkadığımız pirinci, kıyma, sıvıyağ, soğan, nar ekşisi ve salçalarla karıştırıp, bunlara ince kıyılmış maydanozu, dereotunu ve kuru naneyi ekleyerek, baharatlarla da tatlandırarak dolma içimizi hazırlıyoruz. İçi hazırlarken biraz su ilave edip kıvamını ayarlamalıyız.
Haşlanan biber ve patlıcanlara bu içten doldurup bir tencereye ağız kısımları üste bakacak şekilde diziyoruz. 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası ve 2 yemek kaşığı nar ekşisini suyla inceltip dolmaların üzerine döküyoruz. Dolmaların üstüne gelecek kadar kaynar su ekliyoruz ve dolmaların üzerine bir tabak kapıyoruz. Bu şekilde, kısık ateşte dolmalarımızı pişiriyoruz..
Pişen dolmaları istersek sarımsaklı yoğurtlai, istersek sade olarak servis ediyoruz. Ve acının ekşiyle bütünleştiği bu lezzetin keyfini çıkarıyoruz…
Afiyet olsun….