Archive for Şubat, 2013

ZEYTİNYAĞLI, NAR EKŞİLİ KURU BİBER DOLMASI

Şubat 27, 2013 - 10:56 am 16 Comments

Bugün benim en sevdiğim tariflerden birini paylaşmak istiyorum.

Hani “her gün olsa yerim” deriz ya, işte o tanıma uyuyor bu tarif benim için. Kuru biber, kuru patlıcanla yapılan dolmaları ister etli olsun, ister zeytinyağlı, bol ekşili olursa daha fazla seviyorum galiba. Bu tarifte de bolca nar ekşisi ile bu lezzeti yakalayabiliyoruz. Eğer benim gibi acı da seviyorsanız bu ekşiye biraz da acıyı eşlik ettirip doyumsuz bir lezzet yakalamanız mümkün…

İşte Tarifi:

Zeytinyağlı, Nar Ekşili Kuru Biber Dolması

Malzemeleri:

kuru dolmalık biber (kişi sayısına göre istediğiniz adette, biz 15 biber kullandık)

biber sayısı kadar yemek kaşığı pirinç (15 bibere 15 yemek kaşığı pirinç)

1 adet büyük boy soğan
3 diş sarımsak

2 yemek kaşığı biber salçası (acı sevenler acı biber salçası kullanabilir)
2 tatlı kaşığı kuru nane
2 adet kesme şeker

5 yemek kaşığı nar ekşisi (3 yk. iç malzemenin içine, 2 yk. dolmaların üzerine)
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz

Yapılışı:

Öncelikle kuru biberleri yıkayıp, üzerlerini geçecek kadar su ilavesiyle haşlıyoruz (ne çok diri ne çok yumuşak olmamalılar, yaklaşık 15 dakika kadar). Haşlanan kuru biberleri soğuk suya tutup suyunu süzüyoruz.

Diğer yanda kuru soğanı incecik, yemeklik doğrayıp tencereye alıyoruz, sarımsakları minik minik doğrayıp soğanlara ilave ediyoruz ve zeytinyağıyla kavuruyoruz. Yıkanmış pirinçleri de ekleyip kavuruyoruz, ardından salçayı ilave edip bir süre daha karıştırıyoruz. Tuz, şeker ve nar ekşisinin 3 kaşığını ilave edip karıştırıyoruz. Pirinçlerin üzerine çıkacak kadar kaynar su ekleyip kısık ateşte dolma içimizi pişiriyoruz. Ocağın altını kapatınca kuru naneyi ekleyip hafifçe karıştırıp, üzerini örterek dolma içini demlenmeye bırakıyoruz.

Dolma içi soğuduktan sonra kuru biberlere dolduruyoruz ve bir tencereye dolmaları tek sıra halinde dik şekilde diziyoruz. Dolmaların yarısına gelecek kadar kaynar su ve 2 yemek kaşığı daha nar ekşisi ekledikten sonra dolmaları pişiriyoruz. Pişen dolmaları bir servis tabağına alıp soğuttuktan sonra servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun

 

ZENCEFİLLİ TARÇINLI ÇITIR KURABİYELER

Şubat 6, 2013 - 1:19 pm 10 Comments

Bugün annemden bir tarifi paylaşmak istiyorum; “Zencefilli Tarçınlı Çıtır Kurabiyeler”…

Bu aralar sıklıkla annemin mutfağından mis gibi zencefil, tarçın kokuları yayılıyor. Çünkü biz bu kurabiyenin tadına, çıtır çıtır çayımıza eşlik etmesine fazlaca bağlandık:).

Günlerce de tazeliğinden hiçbir şey kaybetmeyen bu kurabiyeler, kurabiye kavonuzunuza doldurup çayla, kahveyle atıştırmak için mutfağınızda bulundurmak isteyeceğiniz cinsten. Gerçi bizim evde bir tabak kurabiyenin ikinci günü görmesi çok da mümkün olamıyor:). Yedikçe yiyesi geliyor insanın.

Fazla söze gerek yok aslında, deneyip tatmak lazım mutlaka..

İşte tarifi:

ZENCEFİLLİ TARÇINLI ÇITIR KURABİYELER

 

Malzemeleri:

2 adet yumurta

150 gr. Pudra şekeri (markette bu gramajda paketler halinde de satılıyor)

1 çay bardağı zeytinyağı

2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı (eritilecek)

2 tatlı kaşığı toz zencefil (annem bir seferinde evde toz zencefil olmayınca taze zencefil rendeleyip kullanmıştı, o şekilde de güzel oluyor)

2 tatlı kaşığı tarçın

1 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un (annem tam buğday unu kullanıyor)

Yapılışı:

Öncelikle bir karıştırma kabında yumurtayı, şekeri, yağları, zencefili ve tarçını iyice karıştırıyoruz. Üzerine kabartma tozunu ve yavaş yavaş unu ilave ediyoruz. Sonuçta ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmeliyiz. İyice yoğurduğumuz hamuru mutfak tezgahına alıp merdaneyle yarım santim kalınlığında açıyoruz. Şekilli kalıplarla keserek şekillendiriyoruz. Şekil verdiğimiz kurabiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip, önceden 180C°’ye ısıttığımız fırında üzerleri pembeleşene kadar (annemin fırınında bu süre 13 dk.’ymış) pişiriyoruz.

Afiyet Olsun:)

Bir Ekleme: Biz bu senenin sebze tohumlarını hazırladık:). Bu tohumlar yazın, işyerindeki sebze bahçemizi birbirinden güzel ve doğal ürünler olarak donatacaklar :) .