BİR TATLI KLASİĞİ SÜTLAÇ
Sade, hafif ve bir o kadar kendine has…Taa eskilerden uzanan ama hiç eskimeyen bir lezzet. Bol tarçın kokusunun süt kokusuna ahenkle eşliği… Benim gibi hafif sütlü tatlılardan hoşlananların en pratik favorilerinden biri…Evet bunca sözcük “Sütlaç” için.
Her evde yapılır ama ufak nüanslarla. Ben en çok annemin usulünü severim, hatta ben sütlacı annem bu usul yapmaya başladığından beri seviyorum bile diyebilirim. Nasıl mı? Pirinci ve şekeri az, sütün tadının doyasıya alındığı bir kıvam. Açıkçası sütlaç eskiden hiç de favori tatlılarımdan değildi (oysa ki ben iflah olmaz bir sütlü tatlı severim:)) çünkü genelde bol pirinçli ve katı yapılırdı benim yediklerim. Öyle olunca pilav yiyormuşum gibi gelirdi. Şimdi ise sütlaç konusundaki beğenim tamamen değişti. Bu tarifle sütlacı her gün olsa sıkılmadan yiyebilirim.
Sahi damak tadımız ve beğenilerimiz şaşırtıcı şekilde zamanla değişmiyor mu? Mesela tatlıdan bahsetmişken ikinci olarak aklıma hemen aşure geldi; küçükken hiç sevmez, ağzıma dahi sürmezdim. Şimdi çok şey kaçırmışım diyorum, aşureye bayılıyorum (tabi yine şekeri az olmalı).
Bunun gibi o kadar çok örnek var ki aklımda. Eskiden pek fazla ayırt etmezken özellikle liseden sonra et yemekleriyle aram hiç de iyi olmamaya başladı. Zaman içinde tam bir sebze düşkününe dönüştüm. Et de yiyorum ama sadece gerektiği için.
Bundan sonra yemek zevklerim radikal değişikliklere uğrar mı bilmiyorum ama ufak tefek ayrıntılarla da olsa insanın damak tadı sürekli şekilleniyor bence.
Neyse laf yine uzadı, ben sütlacımın tarifini vereyim:)..
SÜTLAÇ
Malzemeleri:
1 küçük çay bardağı pirinç
2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
1 lt süt (nişastayı ezmek için ayrıca 1 su bardağı süt)
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 paket vanilya
Yapılışı:
Öncelikle pirinçleri üzerlerini çok az geçecek kadar su ile iyice yumuşayana kadar haşlıyoruz. Ayrı bir kapta bir bardak sütle vanilyayı ve nişastayı karıştırıyoruz. Kalan sütü, şekeri ve nişastalı karışımı soğuyan haşlanmış pirinçlerin üzerine ekleyip kaynayıp koyulaşana kadar pişiriyoruz.
Sütlaç pişip koyulaştıktan sonra servis kaselerine paylaştırıyoruz. Oda ısısına gelen sütlaçları en az 2-3 saat buzdolabında soğutup, dinlendirip üzerlerine bol tarçın serperek servis ediyoruz.
Afiyet bal şeker olsun:))..