Archive for Mart, 2012

BAKLAVA YUFKASI İLE PEYNİRLİ BÖREK

Mart 26, 2012 - 12:25 pm 18 Comments

 

Günlerdir şunu söylüyorum kendi kendime; “güneşin varlığı bile yetiyor insanı mutlu etmeye”…

 

Bu sene soğuklarla, gri bulutlarla fazlaca bir arada olduktan sonra baharın bu ilk gülümseten günleri gerçekten çok iyi geliyor bünyeye. Hem fiziksel hem de içsel bir rahatlama bu. Uyandığım saatlerde artık havanın aydınlık olmasını görmek bile ayrı bir mutluluk kaynağı benim için:). Hele işe giderken yüzüme vuran güneşin enerjisini hissetmek bambaşka, insan kemiklerine kadar ısındığını hissediyor, üşüyerek geçirdiği aylardan sonra.

 

Tam bir bahar insanıyım ben..Baharda doğmamın etkisi olsa da asıl neden artık üşümeyeceğimi bilmek sanırım:). Kat kat giysilerden kurtulmak, güneşle, kuş sesleriyle uyanmak, doğanın da uyanışına gün be gün tanık olmak..Var mı bahar gibisi? Bence yok:).

 

Bu hafta sonu, baharın gelişini kutlarcasına geçti. Kapalı alışveriş merkezlerine gitmektense bol bol temiz havanın tadını çıkarttık. Çantamda taşıdığım güneş gözlüğüm bu kez sonuna kadar hakkını verdi. Uzun yürüyüşler yapmayı meğer ne çok özlemişim…Darısı diğer hafta sonlarının başına ne diyelim:).

 

Dün gece fazla oksijenin bünyemde yarattığı tatlı sersemliğe bir dur deyip kalktım ve doğruca mutfağa gittim. Uzun zamandır denemek istediğim bir tarifi yaptım. Çok kısa sürede benim ilk üç tarifim arasına rahatlıkla girecek bu börekleri hazırlayıp pişirdim. Bu kadar pratik olup da bu denli lezzetli olacaklarını hayal bile edemezdim oysa ki..

 

 

Artık nasıl bir zamanlama yaptıysam, çayımın demlenip, böreklerimin fırından çıkışı annem ve babamın eve girişlerine denk geldi. Her ikisi de “bu ev ne güzel kokmuş böyle” dediler:). Hala ılıkken bu çıtır böreklerden yedik beraber:).

 

Görünüşe göre kısa süre içinde bütün çeşitlemelerini deneyeceğim ben baklava yufkasıyla böreğin:).

 

 

İşte tarifi:

 

BAKLAVA YUFKASI İLE PEYNİRLİ BÖREK

 

Malzemeleri:

 

Baklava yufkası (ben 12 adet kullandım, bir tepsi böreğim oldu)

1 yemek kaşığı tereyağı

1 büyük çay bardağı yarı yarıya zeytinyağı+su karışımı

 

İç malzemesi:

 

Beyaz peynir

Lor peyniri

7-8 dal maydanoz

toz kırmızı biber

 

üzerine:

1 adet yumurta

Bir kaç damla zeytinyağı

Susam

 

Yapılışı:

 

Öncelikle iç malzememizi hazırlıyoruz. Bunun için peynirleri ezip, kıyılmış maydanoz ve istediğimiz kadar toz kırmızı biber ile karıştırıyoruz.

 

Diğer yanda, tereyağını eritiyoruz. Eriyen tereyağına su-zeytinyağı karışımını ilave edip iyice karıştırıyoruz.

 

Daha sonra, baklava yufkalarından birini tezgaha seriyoruz. Üzerine yağ-su karışımından biraz fırça ile sürüyoruz. Bu yufkanın üzerine bir kat yufka daha seriyoruz. Onun da üzerine aynı şekilde karışımdan sürüyoruz. Üçüncü kat yufkayı seriyoruz, onun üzerine yağlı karışım sürmüyoruz. İç malzememizi yufkaların uzun kenarının boyunca bir parmak genişliğinde yerleştiriyoruz. Daha sonra iç malzemesinin olduğu kenardan başlayarak rulo şeklinde sarıyoruz. Elde ettiğimiz bu ruloyu bıçakla 5-6 cm.lik dilimlere kesiyoruz ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.

 

Bir kapta, bir yumurtayı ve bir kaç damla zeytinyağını karıştırıyoruz ve bu karışımı böreklerin üzerine sürüyoruz. Böreklere susam da serpip önceden 190C°’ye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz (ben 20 dk. kadar pişirdim).

 

Nar gibi kızaran böreklerimizi fırından çıkarıp ister ılık, istersek soğuk olarak servis ediyoruz.

 

Afiyet Olsun:).

 

 

 

HAMSİLİ PİLAV

Mart 7, 2012 - 4:01 pm 11 Comments

 

Kendiyle bu aralar fazlaca meşgul olup da blogunu ihmal etmiş kızı için yepyeni tarifler deneyip, üstüne üstlük bir de o güzel yemeklerini fotoğraflayan tatlı bir anneye sahibim ben:)…

 

Sayesinde blogum güzel bir tarife daha kavuştu. Ve tabi bizler de onun leziz mi leziz Hamsili Pilavı ile mest olduk:).

 

Gerek görüntüsüyle gerekse lezzetiyle tek başına davet sofralarınızı şölene çevirecek bir tarif bu.

 

Ben tarifini hafızama kazıdım, sık sık yapacağım yemekler arasına girdi bile.

 

İşte Tarifi:

 

HAMSİLİ PİLAV

 

Malzemeleri:

 

1 paket dondurulmuş fileto hamsi (650 gr.) (taze hamsiden de olur)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

3 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası

1,5 su bardağı pirinç

1 tatlı kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı pul biber

2 çay kaşığı karabiber

tuz

fırın kabını yağlamak için biraz tereyağı

 

Yapılışı:

 

Öncelikle hamsilerin buzunu iyice çözdürüyoruz (ya da taze hamsi kullanabiliriz).

Diğer yanda, bir tencerede zeytinyağını, yemeklik doğradığımız kuru soğanı ve dolmalık fıstıkları iyice kavuruyoruz. Kavrulan soğanlara yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri ilave ediyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra salçayı da ekleyip bir süre daha kavuruyoruz. Önceden biraz suda bekletip şişmelerini sağladığımız kuş üzümlerini ve baharatları da ekleyip bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra kaynar suyu pirinçlere ilave ediyoruz (bir su bardağına yakın su koyuyoruz, pilav fırında hamsilerin suyuyla da pişeceği için çok fazla suya ihtiyacımız yok). Pişen iç pilavı bir kenara alıyoruz.

Daha sonra bir fırın kabını (annem yuvarlak borcam kullanmış) tereyağı ile yağlayıp her yerini kaplayacak şekilde hamsilerin bir kısmını diziyoruz (hamsilerin parlak kısmı dışa bakacak). Hamsiler pişince küçülecekleri için mümkün olduğunca sık dizmekte fayda var. Pilavı hamsilerin üzerine döküp, sıkıştırarak fırın kabına yayıyoruz. Pilavın üzerini de hamsilerle kaplıyoruz. Üstteki hamsilere de bir fırça yardımıyla hafifçe tereyağı sürüyoruz.

 

(Hamsili Pilav fırına girmeden hemen önce..)

 

Önceden 200C°’ye ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişiriyoruz. “Bizim hamsilerimiz dondurulmuş olduğu için daha çok su salmış olabilir” dedi annem. Taze hamsi ile belki bu pişirme süresi kısalabilir, fırını arada kontrol etmekte fayda var.

 

(Vee Hamsili Pilav fırından çıktıktan sonra)

 

 

Hamsili pilavımız pişince, ilk sıcağı çıktıktan sonra bir servis tabağına ters çevirip kaptan çıkarttıktan sonra porsiyonluk dilimleyerek servis ediyoruz.

 

Afiyet Olsun:)