Archive for Mayıs, 2011

MEYVELİ TART PASTA

Mayıs 27, 2011 - 9:20 am 24 Comments

 

Geçen Cumartesi yoga dersimden geldikten sonra hayli yorulmuş ve de mayışmış bir haldeydim:)..O durumda iki seçeneğim vardı; ya kendimi kanepenin üzerine bırakacak ve birkaç saat tembellik yapacaktım (ki bunu yaptıktan sonra genelde o günün kalanında benden hayır gelmiyor:)) ya da bir kuvvet kendime cesaret verip uzun zamandır çok da vakit ayıramadığım mutfağa girip bir şeyler yapacaktım.. Biraz zor da olsa ikincisini seçtim ben, çünkü aklımda ertesi gün abimlerin evine giderken onlara kendi yaptığım bir tatlıyı götürmek vardı.

 

 

Aslında planım önce kedi dili ile pratik bir pasta yapmaktı. Baktım evde kedi dilimiz kalmamış (gerçi çok sonra dolabın köşesine saklanmış bir paket kedi dili bana sürpriz yapacaktı:)) pastamın kekini de kendim yapmak istedim. Ve hemen aklıma, şeklinden dolayı, kek piştikten sonra ortası çukur kalan tart kalıbım geldi. Evde duran muzları ve mevsimin güzeli çilekleri de kullanacağım meyveli bir pasta yapmak istedim. Ve işte ortaya bu hafif, meyveye doyuran tart-pasta çıkmış oldu:).

 

İşte tarifi:

 

MEYVELİ TART PASTA

 

Malzemeleri:

 

Keki için:

 

2 adet yumurta

yarım su bardağı sıvıyağ

yarım su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

1,5-2 su bardağı un (ben tam buğday unu kullandım)

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

 

Kreması için:


Yarım litre süt
1 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı toz şeker
1,5 çorba kaşığı un
1 paket vanilya

 

Arası için: 1 adet muz

 

üzeri için: çilek ve Dr. Oetker tart jölesi

 

Yapılışı:

 

Öncelikle kek malzemelerinden yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. Daha sonra yağı, sütü ve kuru malzemeleri ekleyip mikserle çırparak bir kek hamuru elde ediyoruz. Yağlayıp unladığımız tart kalıbına kek hamurunu döküp önceden 175C°’ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz (15-20dk civarı).

Diğer yanda vanilya haricindeki krema malzemelerini karıştırıp ocakta muhallebi kıvamına gelene dek pişiriyoruz. Kremayı ocaktan alınca üzerine vanilyayı ekleyip iyice karıştırarak ılımasını sağlıyoruz.

 

Pişip soğuyan keki kalıptan çıkarıyoruz. Kalıptan dolayı kekin üzerinde oluşan boşluğa öncelikle incecik kestiğimiz muz dilimlerini diziyoruz, muzların üzerine kremayı dolduruyoruz.

 

En üste de doğradığımız çilekleri diziyoruz. Tarifine göre hazırladığımız tart jölesini bir fırça ya da kaşık yardımıyla çileklerin üzerine sürüyoruz. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabına alıp en az 3-4 saat dinlendirdiğimiz pastayı dilimleyerek servis ediyoruz.

 

Afiyet olsun:).

 

BUHARDA PİŞMİŞ ÇİKOLATALI TOP KEKLER

Mayıs 16, 2011 - 9:58 am 46 Comments

 

Hazır havalar düzelmişken, güneş yüzünü göstermeye başlamışken insanı mutlu edecek, çikolatalı bir kek tarifi paylaşmak istiyorum. Üstelik bu kekin diğer keklerden farklı bir özelliği var; tencerede, su buharıyla pişiyor.

 

Bu pişirme fikrini annemle birlikte televizyondaki Master Chef yarışmasını izlerken gördüm. Oradaki yarışmacılardan biri kekini bu şekilde pişiriyordu. Kekin hamurunun yapım aşamasını seyredemedim, yalnızca pişirme yöntemini görebildim. Kekin çikolatalı olduğunu gördüm bir de. Buharda piştiği için yumuşacık olduğu söylenmişti. Öğrendiğim her ilginç yemek fikri gibi, o gün bunu da deneme ateşi düştü bir kere içime:).

 

Haftasonu fırsat bulup geçtim mutfağa:). Malzemelerimi kendi kek yapım şeklime göre seçtim. Buharda pişip yumuşak olacağı için ve de içinde yağ niyetine eritilmiş çikolata kullanacağım için hamura fazladan yağ eklemedim. Ceviz çikolatalı keklere çok yakıştığı için içinde mutlaka biraz da ceviz olmalıydı. Biraz ondan biraz bundan derken yine yeni bir tarif çıktı ortaya:). Yalnızca, malzeme miktarını iyi ayarlayamadığımdan biraz fazla kek hamurum oldu benim:). 9 tane top keki iki tencereye sığdırıp, kalan hamuru da dörtgen bir kalıpta, fırında pişirdim (aşağıdaki fotoğraf).

 

 

İlk defa denediğim bu pişirme yönteminin başarısız olmasından korkmadım değil. Meğerse umduğumdan çok daha kolaymış. Sadece bir iki noktaya dikkat etmek yeterli. Programda tenceredeki su kaynadıktan sonra 20 dakika tencerenin kapağının asla açılmaması gerektiği söylenmişti, yoksa kekler sönüyormuş. Bir de kapaktaki buhar keklerin üzerine damlamamalıymış, bunun için de ben kapağın içine kağıt havlu döşedim.

 

Sonuç mu? 20-25 dakikada pişen, buharla piştiği için içi yumuşacık olan ve sünger gibi kabarmış keklerdi:). Bu kekler piştikten sonra ılıkken, yanında vanilyalı dondurmayla brownie niyetine servis edilebilir tarzda. Üstelik brownieye göre de daha az kalorili.

 

Benim tekrar tekrar yapacağım bir tarif oldu bu. Tüm malzemeyle yaklaşık 15-16 adet top kek çıkar sanırım. Malzemelerin yarısı kullanılarak da daha makul miktarlarda yapmak mümkün elbet:).

 

İşte tarifi:

 

BUHARDA PİŞMİŞ ÇİKOLATALI TOP KEKLER

 

 

Malzemeleri:

 

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

100 gr. çikolata (ben bitter ve sütlü çikolata karışımı kullandım)

1 su bardağı süt

2 su bardağı un (ben tam buğday unu kullandım)

2 yemek kaşığı kakao

1 su bardağı dövülmüş ceviz

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 fiske tuz

 

Yapılışı:

 

Öncelikle yumurta ve şekeri şeker eriyene dek mikserle karıştırıyoruz. Diğer yanda çikolataları benmari usulü eritiyoruz (yani içinde su kaynayan bir kabın üzerine suya temas etmeyecek büyüklükte başka bir kabın içinde çikolatayı eritiyoruz). Eriyen çikolatayı da yumurtalı karışıma ilave edip çırpıyoruz. Daha sonra kalan malzemeleri de kek karışımına ilave edip iyice çırpıyoruz.

 

Top kek kağıtlarımız varsa ısıya dayanıklı minik kapların içine yerleştiriyoruz (aşağıdaki resimdeki gibi), eğer yoksa kapları iyice yağlıyoruz. Kek karışımından kapların yarısına gelecek şekilde boşaltıyoruz. Bu kapları geniş bir tencerenin içine diziyoruz (benim iki tencere kullanmam gerekti). Küçük kapların yarısına gelecek kadar tencerelerin içine su dolduruyoruz. Tencerelerin kapağına kağıt havlu döşeyip sıkıca kapıyoruz. Ocağın altını açıp suyun kaynamasını sağlıyoruz. Suyun kaynama sesini duyunca ocağı kısıyoruz. Bu şekilde tencerenin kapağını hiç açmadan (burası önemli) 20 dakika kadar pişiriyoruz (ben emin olmak için 25 dakika tuttum). Daha sonra ocağın altını kapatıp, yine tencerenin ağzını açmadan ılımaya bırakıyoruz.

 

 

Kalıplarından çıkarttığımız kekleri istersek ılıkken vanilyalı dondurmayla, istersek de soğuduktan sonra servis ediyoruz.

 

Afiyet olsun:).

 

SÜTLÜ ENGİNAR ÇORBASI

Mayıs 2, 2011 - 1:19 pm 33 Comments

 

Her yudumunda kendiniz için sağlıklı bir şeyler yapıyor olmanın verdiği mutlulukla, enginarın o kendine has lezzetinin keyfine vara vara içeceğiniz bir çorba tarifi paylaşmak istiyorum bugün.

Mevsimindeyken bol bol yapılıp içilmeli. Hele benim gibi her mevsim çorbaya evet diyenlerin sıklıkla başvuracağı bir tarif olduğunu düşünüyorum. Misafir sofraları için farklı bir çorba yapmak isteyeceklere de güzel bir alternatif bence:).

 

İşte tarifi:

 

SÜTLÜ ENGİNAR ÇORBASI

 

 

Malzemeler:

2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı un
5 adet enginar (çanak şeklinde ayıklanmışlardan aldım)
1 adet havuç
5-6 dal dereotu
süt (miktarı çorbanın kıvamına göre ayarlanacak)
tuz
üzerine: dereotu, krema ya da süt

Yapılışı:

 

Kuru soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağ ile birlikte sararana dek kavuruyoruz. Üzerine unu ekleyip, unun kokusu çıkana dek kavurmaya devam ediyoruz. Ardından, ayıklayıp iri parçalar halinde doğradığımız enginarlar ve havucu ilave edip bir süre karıştırdıktan sonra sebzelerin üzerine çıkacak kadar kaynar su ve arzu ettiğimiz kadar tuz ekliyoruz. Ocağın altını kısıp sebzeler iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Daha sonra ocağı kapatıp, blender ile çorba pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırıyoruz (çorba bu aşamada biraz koyu kıvamlı olmalı). 5-6 dal dereotunu çok ince kıyıp çorbaya ilave ediyoruz. Çorba iyice soğuduktan sonra istediğimiz kıvama gelene kadar soğuk süt ekleyip seyreltiyoruz. Servis yapacağımız zaman ısıttığımız çorbanın üzerine kıyılmış dereotu serpip süslüyoruz. İstersek krema veya sütle de süsleyebiliriz.

Afiyet Olsun:).