MEYVELİ TART PASTA
Geçen Cumartesi yoga dersimden geldikten sonra hayli yorulmuş ve de mayışmış bir haldeydim:)..O durumda iki seçeneğim vardı; ya kendimi kanepenin üzerine bırakacak ve birkaç saat tembellik yapacaktım (ki bunu yaptıktan sonra genelde o günün kalanında benden hayır gelmiyor:)) ya da bir kuvvet kendime cesaret verip uzun zamandır çok da vakit ayıramadığım mutfağa girip bir şeyler yapacaktım.. Biraz zor da olsa ikincisini seçtim ben, çünkü aklımda ertesi gün abimlerin evine giderken onlara kendi yaptığım bir tatlıyı götürmek vardı.
Aslında planım önce kedi dili ile pratik bir pasta yapmaktı. Baktım evde kedi dilimiz kalmamış (gerçi çok sonra dolabın köşesine saklanmış bir paket kedi dili bana sürpriz yapacaktı:)) pastamın kekini de kendim yapmak istedim. Ve hemen aklıma, şeklinden dolayı, kek piştikten sonra ortası çukur kalan tart kalıbım geldi. Evde duran muzları ve mevsimin güzeli çilekleri de kullanacağım meyveli bir pasta yapmak istedim. Ve işte ortaya bu hafif, meyveye doyuran tart-pasta çıkmış oldu:).
İşte tarifi:
MEYVELİ TART PASTA
Malzemeleri:
Keki için:
2 adet yumurta
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1,5-2 su bardağı un (ben tam buğday unu kullandım)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması için:
Yarım litre süt
1 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı toz şeker
1,5 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
Arası için: 1 adet muz
üzeri için: çilek ve Dr. Oetker tart jölesi
Yapılışı:
Öncelikle kek malzemelerinden yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. Daha sonra yağı, sütü ve kuru malzemeleri ekleyip mikserle çırparak bir kek hamuru elde ediyoruz. Yağlayıp unladığımız tart kalıbına kek hamurunu döküp önceden 175C°’ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz (15-20dk civarı).
Diğer yanda vanilya haricindeki krema malzemelerini karıştırıp ocakta muhallebi kıvamına gelene dek pişiriyoruz. Kremayı ocaktan alınca üzerine vanilyayı ekleyip iyice karıştırarak ılımasını sağlıyoruz.
Pişip soğuyan keki kalıptan çıkarıyoruz. Kalıptan dolayı kekin üzerinde oluşan boşluğa öncelikle incecik kestiğimiz muz dilimlerini diziyoruz, muzların üzerine kremayı dolduruyoruz.
En üste de doğradığımız çilekleri diziyoruz. Tarifine göre hazırladığımız tart jölesini bir fırça ya da kaşık yardımıyla çileklerin üzerine sürüyoruz. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabına alıp en az 3-4 saat dinlendirdiğimiz pastayı dilimleyerek servis ediyoruz.
Afiyet olsun:).