Archive for Mayıs, 2012

FINDIKLI KAKAO KREMALI MİNİ KEKLER

Mayıs 23, 2012 - 10:05 am 19 Comments

 

Bugün bu mini mini, mis gibi fındık kokan, içinde tatlı bir sürpriz de barındıran keklerim hepimize neşe versin; hem görüntüsüyle hem de tadıyla…Tıpkı bulutların arkasında saklanmaktan vazgeçip ara ara bize yüzünü gösteren şu bahar güneşi gibi:)..

 

FINDIKLI KAKAO KREMALI MİNİ KEKLER

 

 

Malzemeleri:

 

4 adet yumurta

yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağı

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

1,5 su bardağı fındık

2,5 su bardağı un (ben yine tam buğday unu kullandım)

istenilen miktarda kakaolu fındık kreması (oda sıcaklığında) (ben Nutella kullandım)

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

 

Yapılışı:

 

Öncelikle fındıkları robotta un gibi olacak şekilde öğütüyoruz. Diğer yanda, bir karıştırma kabında, yumurtalarla şekeri, şeker eriyene kadar güzelce çırpıyoruz. Daha sonra yağı, sütü, çekilmiş fındığı, unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyip iyice karıştırıyoruz.

 

Kek karışımını minik kek kalıplarının içine koyduğumuz kağıt kalıplara pay ediyoruz. Kağıt kalıpların üzerinde birer parmak kadar kabarma payı bırakıyoruz. Daha sonra oda sıcaklığındaki kakaolu fındık kremasını her bir kek hamurunun tam ortasına birer tatlı kaşığı kadar koyuyoruz.

 

 

Kalıplardaki hamuru fazla karıştırmadan, kremaların üzerini hamurla hafifçe örtüyoruz (böylece krema hamurun içinde kalacak). Önceden 175Cº’ye ısınmış fırında kekler kabarıp kızarana dek (20-25 dakika kadar) pişiriyoruz.

 

 

Afiyet bal şeker olsun:).

HAŞHAŞLI RULOLAR

Mayıs 8, 2012 - 9:53 am 13 Comments

 

 

Bugün sıcacık çöreklerim var…Pişerken evi mis gibi maya, haşhaş ve ceviz kokusuna bürüyen çörekler:).

 

İşte tarifi:

 

HAŞHAŞLI RULOLAR

 

 

Malzemeleri:

 

Yarım kilo un (her zamanki gibi tam buğday unu kullandım)

1 paket instant maya

1 tatlı kaşığı şeker

2 çay kaşığı tuz

aldığı kadar ılık su-süt karışımı (sadece süt de kullanılabilir)

 

iç malzemesi:

 

1 kase kadar haşhaş ezmesi

haşhaşı seyreltecek kadar zeytinyağı

1 su bardağı dövülmüş ceviz

 

üzerine:

 

1 adet yumurta

susam

 

Yapılışı:

 

Unu bir yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açıyoruz. Unun ortasına mayayı, tuzu ve şekeri döküyoruz. Ocakta ılıttığımız su ve süt karışımını (kaynamayacak) azar azar una ilave edip oldukça yumuşak bir hamur elde ediyoruz (ele hafif yapışacak). Hamurun üzerini kapatıp, yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.

 

Bu arada iç malzemesi için haşhaş ezmesine yeterince zeytinyağı ekleyip sürülebilir kıvama getiriyoruz. Cevizi de haşhaş ezmesine ilave edip iyice karıştırıyoruz.

 

Hamur mayalanıp kabardıktan sonra elimizi zeytinyağı ile yağlayıp (hamurun elimize yapışmaması için) hamuru 3-4 parçaya bölüyoruz. Her bir parçayı elimizle bastırarak açıp, inceltiyoruz. Açtığımız hamurun yüzeyine haşhaşlı karışımdan iyice sürüyoruz ve iki uçtan çevirip rulo yapıyoruz (rulo yaparken hafif bükerek sarıyoruz). Bu büyük ruloyu üçer parmak genişliğinde kesip daha küçük rulolar elde ediyoruz. Bütün hamur bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz.

 

Bu şekilde hazırladığımız çörekleri yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp susam serpiyoruz. Tepside de yarım saat kabarmaya bırakıyoruz. Önceden 200 C°’ye ısıtılmış fırında çörekler kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen çöreklerin ilk sıcağı çıkınca tepsinin üzerine hafif nemli, temiz bir mutfak bezi seriyoruz ki çöreklerimiz yumuşacık kalsın.

 

Afiyet olsun:).