Düşünüyorum da mutfak bakımından ne kadar şanslı bir toplumuz..Türk Mutfağı kadar çeşitli, incelikli ve lezzetli bir mutfak daha yok bence.
Mesela sadece dolmalarımızı bile ele alırsak onlarca çeşidi mevcut; zeytinyağlısı, etlisi kendi içlerinde, içeriklerine göre, kullanılan sebzelere göre, hatta yapıldığı yörelere göre bile çeşitlilik gösteriyor..Kimi acılı bile olabilirken, bir diğer yörede bol nar ekşilisi tercih ediliyor…
Biber, kabak gibi klasik sebzelerle yapılabildiği gibi ilk duyduğumda beni çok şaşırtan soğan dolması, pırasa dolması, patates dolması gibi çeşitler de mevcut..Birbirinden harika sarmaları da unutmamak lazım tabi; asma yaprağıyla, lahanayla, pazıyla ve daha farklı pek çok çeşit yaprakla yapılanları var..
Sözün özü ağzımızın tadını biliyoruz:)..Birbirine yakışan tatları bir araya getirmeyi, emek harcamaktan çekinmeden unutulmaz lezzetler yaratmayı seviyoruz..Baharatlarımızın, sebzelerimizin çeşitliliği de büyük imkan sağlıyor elbette..
Ben de kendi arşivime şöyle bir göz attım. Pek çok dolma tarifi paylaşmışım ama biri için fırsat olmamış şimdiye kadar; “Karalahana Sarması”…
Daha önce çorbasını paylaşmıştım karalahananın. O da gerçekten çok leziz oluyor. Bu sefer sıra Etli Karalahana Sarmasında.
İşte tarifi:
ETLİ KARALAHANA SARMASI
Malzemeleri:
2 bağ karalahana
300 gr. Yağsız dana kıyması
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
2 adet domates
yarım bağ maydanoz
yarım bağ dereotu
2 tatlı kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, toz kırmızı biber
Yapılışı:
Öncelikle bir tencereye su ve bir kaşık tuz koyup kaynatıyoruz. Karalahanaları yıkadıktan sonra birkaç tanesini kaynar suyun içine atıyoruz, ters düz edip hemen çıkartıyoruz, saplarını kesiyoruz. Bütün karalahana yapraklarına aynı işlemi uyguluyoruz. Sıcak sudan çıkan yaprakları bir süzgeç üzerine alıp soğumasını sağlıyoruz.
Diğer tarafta dolmanın içi için soğanları yemeklik doğruyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup minik küpler halinde kesip soğana ilave ediyoruz. Pirinci de yıkayıp ilave ediyoruz. Kıymayı, ince ince doğradığımız maydonoz ve dereotunu, domates salçasının bir kaşığını, biber salçasını, nar ekşisini, sıvıyağı ve baharatları da ilave edip iyice karıştırarak iç malzemesini hazırlıyoruz.
Soğuyan karalahana yapraklarının ortadaki damarı sertse bıçakla alıyoruz. Yaprakların büyüklüğüne göre ikiye yada üçe bölüp içine iç malzemesinden koyarak sarıyoruz (kısa ve hafif şişman dolmalar olacak şekilde:)).
Dolmaları pişireceğimiz tencerenin en altına kesip ayırdığımız lahana saplarını koyuyoruz. Üzerine dolmaları diziyoruz. En üste birkaç tane karalahana yaprağı koyuyoruz ve dolmaların üzerini örtecek şekilde bir tabak kapatıyoruz (dolmalar pişerken dağılmasın diye). Diğer bir yemek kaşığı domates salçasını da kaynar suda eritip dolmaların üzerine döküyoruz (dolmaların üzerine gelecek kadar su konacak). Kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika kadar pişiriyoruz.
Sıcak sıcak, yanında yoğurtla servis ediyoruz.
Afiyet olsun:)…