HAŞHAŞLI LİMONLU KEK
Bir önceki yazımda bayram tatilini yazdan kalma bir havada geçirdiğimden bahsetmiştim..Şimdi ise Ankara’da kışı karşılamaya hazırlanıyoruz. Gerçi alışılmışın üzerinde giden hava sıcaklıkları ve gün içinde kendini sıkça gösteren güneş bu geçişi kolaylaştırsa da eşiğinde durduğumuz mevsimin adı belli. Kalın giysilerin, eldiven-atkı-bere üçlüsünün ve üşümekten kızaran burnumun mevsimi artık kapıda…
Neyse ki doğa hayli cömert de kışın bizi güçlü tutacak, bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek en büyük C vitamini kaynakları, turunçgillerin de mevsimi şimdi. On gün önce, memleketinde; Antalya’da dalından kopartma fırsatı bulduk tazecik mandalina ve limonları. Ve o güzelliklere, daldan kopan meyvelerin çekiciliğine nasıl kaptırdıysak kendimizi Ankara’ya dönüşümüzde poşetler dolusu mandalina ve limonumuz olmuştu. Dostlarımız ve sevdiklerimizle paylaştıktan sonra bile oldukça fazlaydı miktarları. Neyse ki mandalina mutfağa her girişimizde birer ikişer yenilip bitiyor ama limonlar için aynı şey söz konusu değil tabi.
Çaya atılan limon dilimleri, limonata için kullanılanlar, “limonlar bitsin” amacıyla yapılan zeytinyağlı pırasaya sıkılanlar bile bitirmeye yetmeyince, içinde limonun kullanıldığı yeni tarif denemeleri yapmak şart oldu:). Bunlardan ilki; uzun zamandır denemek istediğim haşhaşlı-limonlu kekti. Ve bu gidişle limonlu tariflerin devamı da gelecek:)..
Eğer siz de yerken mis gibi limon kokusu alacağınız, haşhaş tanelerinin çıtırtısının kekin yumuşak dokusuna eşlik ettiği bir kek tarifi arıyorsanız bu tarifi deneyin derim.
Tarifi annemle birlikte yaptığımız bir beyin fırtınası sonucunda oluşturduk. “Tarif için de beyin fırtınası mı yapılırmış?” demeyin; bu, bizim evde sık sık olur, çoğunlukla da ortaya çıkan tarifler ev ahalisinin gönüllerini fetheder:).
İşte Tarifi:
HAŞHAŞLI LİMONLU KEK
Malzemeleri:
4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
¾ su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt (ben light yoğurt kullandım)
3 adet limonun kabuğu (rendelenecek)
1 çorba kaşığı limon suyu
4 yemek kaşığı haşhaş tohumu
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un (ben tam buğday unu kullandım)
Yapılışı:
Öncelikle yumurtalarla şekeri, şeker eriyene kadar iyice çırpıyoruz. Daha sonra sıvıyağı, yoğurdu, kabartma tozunu, limon suyunu, limon kabuğu rendesini ve haşhaşı sırasıyla ekleyip mikserle iyice karıştırıyoruz. Unu da ekleyip bir süre daha karıştırdıktan sonra kek karışımını yağlanmış kek kalıbına boşaltıp, önceden 170Cº’ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz (yaklaşık 45 dakika sürüyor, kürdan testiyle pişme durumunu kontrol ediyoruz).
Afiyet Olsun:)..