Archive for Temmuz, 2012

ARPA ŞEHRİYELİ GÖKKUŞAĞI SALATASI

Temmuz 26, 2012 - 3:33 pm 15 Comments

Hatırlamıyorum kaç defa yaptım bu salatadan; belki dört belki beş kez. Her seferinde fotoğrafını çekerim dedim, unuttum. Sonra da afiyetle yedik tabi:). Tarifi soranlara da sitemi referans gösteremedim haliyle. Kısmet bugüneymiş:).

Özellikle şu bunaltan sıcaklarda kolayca hazırlanan, yedikten sonra ağırlık yapmayan ama oldukça da doyurucu bir tarif isterseniz bu salata tarifi tam da bu tanıma uyuyor.

Bakmayın “salata” dediğime; içindeki malzeme çeşitliliğiyle başlı başına bir öğün yerine bile geçiyor benim için. Ana malzeme olan şehriye de işin doyuruculuk kısmını üstleniyor.

Rengarenk oluşuyla bu ismi uygun gördüm salatama:).

İşte tarifi:

ARPA ŞEHRİYELİ GÖKKUŞAĞI SALATASI

Malzemeleri:

1,5 su bardağı arpa şehriye

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

4 adet közlenmiş kırmızı biber (kapya biber) turşusu

kornişon turşu (miktarı damak tadına göre ayarlanmalı, ben 7-8 adet küçük kornişon koyuyorum)

1 küçük boy garnitür konservesi (havuç, bezelye, patates tek tek kesilip, haşlanarak da yapılabilir, ben konserve garnitürü suyla yıkayıp süzdükten sonra kullanıyorum)

1 küçük boy Meksika fasulyesi konservesi (yine suyla yıkayıp süzdükten sonra kullanıyorum)

1 çay bardağı kadar haşlanmış mısır taneleri (isteğe bağlı)

7-8 dal dereotu

Gerek duyulursa ilave tuz

Yapılışı:

Öncelikle arpa şehriyeleri  zeytinyağıyla kavuruyoruz. Daha sonra üzerine tuzu ve kaynar suyu ilave edip pilav gibi pişiriyoruz. Ben suyunu karardan koyuyorum, şehriyelerin diriliğine bakıp, gerekirse biraz daha su ekliyorum ama yaklaşık bir ölçü şehriyeye 2 ölçü su gibi düşünebiliriz. Daha sonra pişen şehriyeleri soğumaya bırakıyoruz.

Diğer yanda közlenmiş kırmızı biber turşusunu ufak küpler halinde doğruyoruz. Kornişon turşusunu da zar gibi küpler halinde kesiyoruz. Garnitürü, meksika fasulyelerini, mısırları ve turşuları soğumuş olan arpa şehriyeyle iyice karıştırıyoruz. Dereotunu incecik kıyıp salataya ilave ediyoruz. Kornişon ve kırmızı biber turşusunun suyundan da istediğimiz kadar salataya ekliyoruz (böyle yapınca fazla tuz ilave etmeye gerek kalmıyor). Tekrar tüm malzemeleri karıştırıp servis kasesine boşaltıp servis ediyoruz.

Not: Ben bu salatayı arpa şehriyeyi kavurduğumuz zeytinyağı ve turşuların suyuyla tatlandırıyorum. İlave zeytinyağı ya da başka soslar da konulabilir.

Afiyet Olsun:)