Archive for the ‘MAKARNALAR’ Category

PESTO SOS VE PESTO SOSLU TAM BUĞDAY SPAGETTİ

Şubat 18, 2014 - 2:54 pm 4 Comments

Makarnayı hep çok seven bir aile olduk. Geçen yaz yaptığımız İtalya seyahati bu sevgiyi daha da pekiştirdi sanırım :) . Oradayken pek çok farklı sos ve malzeme ile makarnaları tatma imkanı bulduk.  Daha önceden duyup da denemediğimiz Pesto sosu da orada, vatanında tatmıştık.

Oldukça az malzemeyle yapılan, yalın ama bir o kadar da yoğun ve karakteristik bir sos olan Pestoyu evde denemeye karar verdik. Malzemeleri az, çok da zahmetli olmayan bir sos bu ama dikkat edilmesi gereken bir kaç ufak püf noktası var yaparken. Mesela içinde kullanacağımız fesleğenleri yıkadıktan sonra mutlaka iyice kurutmalıyız. Dolmalık fıstıkları yağsız tavada biraz kavurmalıyız ki o kendine has aroması daha da belli etsin kendini ve yine sosun içinde bulunan parmesan peynirini eğer taze rendelersek (hazır rendelenmişlerden kullanmayıp) peynirin sosa zenginlik katan o özel aromasını en verimli şekilde almış oluruz.

Bunlara dikkat edilince kesinlikle enfes bir sos elde etmiş oluyoruz. Biz bu sosa gerçekten bayılıyoruz. Öyle ki, şimdilik sadece makarnalarımıza eşlik etmiş olsa da

Ekmek üzerinde, salatalar üzerinde, pizzada, sandviçleri lezzetlendirmek için  kullanmak gibi çılgın fikirlerimiz var :) .

Bugün Pesto Sos ile bir tam buğday spagetti tarifi vermek istiyorum. Yapın, yiyin, lezzet garantili, benden söylemesi ;)

İşte Tarifi

PESTO SOS VE PESTO SOSLU TAM BUĞDAY SPAGETTİ

Malzemeleri:

1 paket tam buğday spagetti

Pesto Sos İçin:

1 paket fesleğen (marketlerde satılan ufak paketlerden)

1 çay bardağı dolmalık fıstık (çam fıstığı)

1 çay bardağı ince rendelenmiş parmesan peyniri

1 diş sarımsak

Zeytinyağı

Tuz

Yapılışı:

Öncelikle Pesto Sos için fesleğenleri yıkayıp iyice kuruluyoruz, saplarını ayıklıyoruz (sadece yapraklarını kullanacağız). Çam fıstıklarını yağsız tavada hafif pembeleşene dek kavuruyoruz. Parmesan peynirini rendeleyip, sarımsağı iyice dövüyoruz. Fesleğenleri, fıstıkları, sarımsağı, parmesan peynirini, biraz zeytinyağını ve arzu edilen miktarda tuzu ekleyip  robotta öğüterek sos haline getiriyoruz. Bu aşamada azar azar gerektikçe zeytinyağını ekliyoruz, sonuçta sosumuz bulamaç kıvamında olmalı.

Diğer tarafta, makarnayı üzerinde belirtilen sürede haşlayıp süzüyoruz, çok az zeytinyağı ekleyip tencerede karıştırıyoruz. Servis tabağına makarnayı alıp üzerine bolca pesto sos döküyoruz. Arzu edilirse bu aşamada biraz daha parmesan peyniri rendesi serpilebilir.

Afiyet Olsun :)

ARPA ŞEHRİYELİ GÖKKUŞAĞI SALATASI

Temmuz 26, 2012 - 3:33 pm 15 Comments

Hatırlamıyorum kaç defa yaptım bu salatadan; belki dört belki beş kez. Her seferinde fotoğrafını çekerim dedim, unuttum. Sonra da afiyetle yedik tabi:). Tarifi soranlara da sitemi referans gösteremedim haliyle. Kısmet bugüneymiş:).

Özellikle şu bunaltan sıcaklarda kolayca hazırlanan, yedikten sonra ağırlık yapmayan ama oldukça da doyurucu bir tarif isterseniz bu salata tarifi tam da bu tanıma uyuyor.

Bakmayın “salata” dediğime; içindeki malzeme çeşitliliğiyle başlı başına bir öğün yerine bile geçiyor benim için. Ana malzeme olan şehriye de işin doyuruculuk kısmını üstleniyor.

Rengarenk oluşuyla bu ismi uygun gördüm salatama:).

İşte tarifi:

ARPA ŞEHRİYELİ GÖKKUŞAĞI SALATASI

Malzemeleri:

1,5 su bardağı arpa şehriye

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

4 adet közlenmiş kırmızı biber (kapya biber) turşusu

kornişon turşu (miktarı damak tadına göre ayarlanmalı, ben 7-8 adet küçük kornişon koyuyorum)

1 küçük boy garnitür konservesi (havuç, bezelye, patates tek tek kesilip, haşlanarak da yapılabilir, ben konserve garnitürü suyla yıkayıp süzdükten sonra kullanıyorum)

1 küçük boy Meksika fasulyesi konservesi (yine suyla yıkayıp süzdükten sonra kullanıyorum)

1 çay bardağı kadar haşlanmış mısır taneleri (isteğe bağlı)

7-8 dal dereotu

Gerek duyulursa ilave tuz

Yapılışı:

Öncelikle arpa şehriyeleri  zeytinyağıyla kavuruyoruz. Daha sonra üzerine tuzu ve kaynar suyu ilave edip pilav gibi pişiriyoruz. Ben suyunu karardan koyuyorum, şehriyelerin diriliğine bakıp, gerekirse biraz daha su ekliyorum ama yaklaşık bir ölçü şehriyeye 2 ölçü su gibi düşünebiliriz. Daha sonra pişen şehriyeleri soğumaya bırakıyoruz.

Diğer yanda közlenmiş kırmızı biber turşusunu ufak küpler halinde doğruyoruz. Kornişon turşusunu da zar gibi küpler halinde kesiyoruz. Garnitürü, meksika fasulyelerini, mısırları ve turşuları soğumuş olan arpa şehriyeyle iyice karıştırıyoruz. Dereotunu incecik kıyıp salataya ilave ediyoruz. Kornişon ve kırmızı biber turşusunun suyundan da istediğimiz kadar salataya ekliyoruz (böyle yapınca fazla tuz ilave etmeye gerek kalmıyor). Tekrar tüm malzemeleri karıştırıp servis kasesine boşaltıp servis ediyoruz.

Not: Ben bu salatayı arpa şehriyeyi kavurduğumuz zeytinyağı ve turşuların suyuyla tatlandırıyorum. İlave zeytinyağı ya da başka soslar da konulabilir.

Afiyet Olsun:)

 

BİR DİLİM ASLA YETMEZ:)… KIYMALI LAZANYA

Kasım 8, 2010 - 12:57 pm 32 Comments

 

Makarnayı sevmeyen çok insan yoktur sanırım..Hele de çocukların yemek konusunda hep ilk beşinde yer alır. Ben kendi çocukluğumdan hatırlıyorum da köfte-patates ikilisine makarna da katılırsa o yemek bir ziyafet halini alırdı benim için:).

 

Üstelik sayılamayacak kadar çok çeşidini yapmak mümkündür makarnanın. Hem de pratiktir, dar zamanların kurtarıcısıdır. Hafif soslarla pişirildiğinde ve ölçülü yendiğinde hiç de öyle şişmanlatıcı bir yemek değildir, üstelik besleyicidir de.

 

Eh, makarnaya bu kadar övgüden sonra makarna ailesinden oldukça gösterişli, bir o kadar lezzetli ve hatta misafir sofralarına çok yakışan bir tarifi paylaşmamak olmazdı:).

 

Tombiş kedicik Garfield’in da en sevdiği yemektir kendisi; “Lazanya”.

Lazanya’nın en klasik ve belki de en leziz halini denedim bu sefer. Ama şimdiden aklımda, o güzelim lazanya yapraklarıyla denenecek tarifler serisi dolanmaya başladı bile:). Lazanya konusunda değişik projelerim olacak ileride. Şimdi gelelim Kıymalı Lazanya’nın tarifine:

 

KIYMALI LAZANYA

 

 

Malzemeler:

 

12 adet hazır lazanya yaprağı (ben haşlanmadan yapılan Barilla marka kullandım)

 

Kıymalı sos için:

 

2-3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 büyük boy kuru soğan

2 diş sarımsak

2 adet sivri biber

500 gr. Yağsız dana kıyma

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı acı biber salçası (acı sevenler için)

2 adet domates

tuz, karabiber

 

Beşamel Sos için:

 

1 lt. süt

1 yemek kaşığı tereyağı

2-3 yemek kaşığı sıvıyağ

4 yemek kaşığı un

tuz

bir tutam muskat rendesi

 

Not: Barilla marka lazanya haşlanmadan kullanıldığından yapacağımız beşamel sos her zaman yaptığımızdan daha sıvı kıvamlı oluyor.

 

Üzerine:  1 su bardağı kadar rendelenmiş eski kaşar peyniri

 

 

Yapılışı:

 

Öncelikle yemeklik doğradığımız kuru soğanlarla, ufak doğradığımız sarımsakları ve biberleri sıvıyağla kavuruyoruz. Salçaları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Kıymayı da ilave edip kıyma suyunu çekip kavruluncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Kıyma suyunu çekince kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesleri de ilave edip bir süre daha kavuruyoruz. Biraz da sıcak su ekleyip kaynatarak hafif suluca bir sos elde ediyoruz. Tuzunu ve karabiberini ilave ediyoruz.

 

Diğer yanda beşamel sos için unu yağlarla birlikte kavuruyoruz. Kavrulup kokusu çıkan una sütü yavaş yavaş ekleyip, sürekli karıştırarak kaynayıp kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. Tuzu ve muskatı da sosa ilave ediyoruz.

 

Isıya dayanıklı dikdörtgen bir fırın kabını (ben borcam kullandım) sıvıyağla hafifçe yağlayıp, en alta ince bir kat beşamel sos sürüyoruz. Üzerine bir kat lazanya yaprağı döşüyoruz (ben üç adeti yan yana sıraladım). Bu lazanyaların üzerine de beşamel sos sürüp her yanına gelecek şekilde kıymalı harçtan koyuyoruz. Kıymalı harcın üzerine tekrar bir kat daha lazanya koyup, beşamel sos ve kıymalı sos sırasıyla aynı işlemi tekrar ediyoruz. Bir kat daha bu şekilde koyduktan sonra dördüncü kat olarak koyduğumuz lazanyaların üzerine yalnızca beşamel sos sürüyoruz. Önceden 200Cº’ye ısıtılmış fırında 20 dk. kadar (lazanyanın üzerindeki beşamel sos da bu sırada kızarıyor) pişiriyoruz. Lazanyayı fırından alıp üzerine rendelenmiş eski kaşar peynirini serpiyoruz. Tekrar fırına verip peynirler kızarana dek (yaklaşık 5 dk.) daha pişiriyoruz. Peynirleri eriyip kızaran lazanyayı dilimleyerek sıcak sıcak servis yapıyoruz. Aman bu sırada aceleci davranıp benim gibi ağzınızı yakmayın:))..

 

Afiyet Olsun:).

CUMHURİYET BAYRAMI ve ARŞİVDEN BİR TARİF

Ekim 30, 2008 - 12:00 pm 18 Comments

Bu vesileyle CUMHURİYET’imizin 85. kuruluş yıldönümü, bu en önemli bayramımız kutlu olsun..Ata’mızdan emanet bu en kıymetli mirasın koruyucularıyız…

Geçen hafta bloglar olarak kapatıldık, geri geldik… Her neyse, şimdi kaldığımız yerden devam:)..

Bugün arşivimden bir fotoğrafın tarifini paylaşacağım. Kısıtlı zamanların kurtarıcısı ve tek başına yetecek besleyicilikte; Sosisli Makarna. Makarnanın sosisle, domatesle ve sarımsakla müthiş birleşimi; makarna tutkunlarının hayır diyemeyeceği bir lezzet.

İşte tarifi:

SOSİSLİ MAKARNA


Malzemeleri:

1 paket burgu makarna
4-5 adet sosis
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
2 adet rendelenmiş domates
3 diş sarımsak
6-7 dal maydanoz
tuz
karabiber
kırmızı pul biber (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Öncelikle makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzüyoruz. Diğer yanda sosisleri yarım santim eninde dilimleyip zeytinyağıyla tencerede kavurmaya başlıyoruz. Sosislere minik minik doğradığımız sarımsağı ve salçayı da ilave edip iyice kavuruyoruz. Hepsi kavrulunca domates rendesini, kıyılmış maydanozu, tuzu ve baharatları ilave ediyoruz. Makarna sosumuz koyu olursa kıvamını biraz sıcak suyla açıyoruz. Sos kaynayınca makarnayı üzerine ilave edip karıştırıyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.

Afiyet olsun:).

YE#20: "YURDUMUZUN YENİLEBİLİR OTLARI" ve FESLEĞEN SOSLU MAKARNA

Mart 18, 2007 - 8:41 pm 25 Comments

Yine yeni bir ay ve yeni bir etkinlik daha…Bu sefer etkinliğe ev sahipliğini Sevgili Asya yapıyor ve bu ayın konusu olarak “Yurdumuzun Yenilebilir Otları”nı seçmiş. Birbirinden leziz yemek tariflerini yayınladığı o güzel blogunda etkinlik için bloglardan gelen pekçok lezzetli yemeği bizlerle paylaşacak. Hepsini sabırsızlıkla bekliyorum doğrusu:).

Konu otlar olunca benim bilgim biraz sınırlı kalıyordu. Aslında market raflarında özellikle son zamanlarda o kadar çok çeşitli otların satılmaya başladığını görmüştüm ki her seferinde bu farklı otların paketlerini elime alıyor, özelliklerini ve yeniş şekillerini okuyordum. Derken, bu konu karşıma çıkınca birden aklımda otların isimleri dönmeye başladı. Sonuç olarak fazlaca iddialı olmadığım farklı otları denemek yerine sıkça kullandığım ve lezzet katıcı olarak hep özel bir yerde tuttuğum taze fesleğenler geldi aklıma. Daha önce saksıda yetiştiriyordum fesleğeni ve zaman zaman tazecik yapraklarından koparıp yemeklerimi tatlandırmalarını sağlıyordum. Şimdi güzelce paketlenmiş olarak satılıyor marketlerde. Bu sayede mutfakta her mevsim taze fesleğeni kullanabiliyorum.

Fesleğeni en yakıştırdığım yer ise makarna sosu. Bu yüzden etkinlik için; lezzetine güvendiğim, ailecek severek yediğimiz fesleğenli soslu makarna tarifini yayınlamayı uygun buldum. Buyrun tarifi:) :

FESLEĞEN SOSLU MAKARNA

Malzemeler:

1 paket spagetti makarna (ben kepekli makarna kullandım)
2 su bardağı süt
2 kaşık un
2 kaşık sıvıyağ
8-10 yaprak taze fesleğen
1 çay kaşığı hindistan cevizi
1 su bardağı hellim peyniri rendesi
tuz

Yapılışı:

Önce makarnamızı haşlayıp süzüyoruz. Diğer tarafta sıvıyağ ile unu kavurup üzerine azar azar sütü ekleyerek çırpma teliyle karıştıra karıştıra koyu kıvama gelinceye kadar sosu pişiriyoruz. Sosun içine hindistan cevizini ve tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Aynı zamanda sosa rendelenmiş hellimi ve ince doğranmış fesleğeni de ekledikten sonra makarnayı sıcak sosa döküp, makarnanın tümü sosa bulanacak şekilde karıştırıyoruz. Makarnamız sosun içinde bir süre dinlendikten sonra servis yapıyoruz.

Not: Servis önerisi olarak; makarna tabağa alındıktan sonra üzerine çekilmiş ceviz dökülürse yoğun ve güzel bir lezzet elde edilecektir.

Herkese afiyet olsuuuun:).

Etkinliğe ev sahipliği yapan Asya’ya teşekkürler ediyorum..