Yazmaya güç bulup, kendimi toparladığım ilk anda buluverdim kendimi klavyemin başında..Çünkü sırada yayınlanmayı bekleyen güzel bir kek tarifi var; bu tarif canım annemden:)..
Bu kek tarifi hem mevsimle hem de konuyla yakından ilgili..Konu ne mi? Yaklaşık bir on gündür maaile griple, soğuk algınlığıyla mücadele ediyoruz. Ben öyle sık hastalanan biri değilimdir aslında ama havaların bu aralar değişken oluşundan mıdır ya da birimizin eve getirdiği grip mikrobundan mı bilmiyorum hastalanıverdik hepimiz.
Sağlığın ne büyük bir kıymet olduğunu böyle zamanlarda daha iyi anlıyor insan. Yerimden kalkacak, kolumu kıpırdatacak dermanı bulamadım çoğu kez ama günlük hayat temposu da devam etti bir şekilde. Neyse ki şimdi hepimiz daha iyiyiz…
Özellikle bu mevsimsel geçiş dönemlerinde kendimize daha çok dikkat etmemiz lazım. Meyveye sebzeye daha fazla yönelip vücudun vitamin ihtiyacını karşılamalıyız…
Biz, geçen kış hemen hemen her akşam zencefil çayı yapıp içtik (taze zencefilden). Ben çok üşüyen biri olduğum için içimi ısıtmada bu çay birebir..Zencefilin daha pek çok faydası var bünye için, gripten korunmada da faydalıymış. Vikipedi’de zencefilden şöyle bahsediliyor.
Annecim de bu kadar faydalı ve kendine has, hoş bir aromaya sahip bu bitkiyi kekte kullanarak hem gribimize ilaç gibi gelecek hem de lezzetiyle keyfimizi yerine getirecek bir kek çıkartmış ortaya:)..
Ceviz, tarçın, üzüm üçlüsü de eklenince bu kek benim favori keklerimin arasına yerleşiverdi hemen:).
İşte tarifi:
ZENCEFİLLİ KEK
Malzemeleri:
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil (kabukları soyulduktan sonra rendelenecek)
1 tatlı kaşığı toz tarçın
aldığı kadar un (yaklaşık 2,5 bardak, annem tam buğday unu kullanmış)
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
Öncelikle yumurtalarla şekeri, şeker eriyene kadar iyice çırpıyoruz. Daha sonra sıvıyağı, sütü, unu, kabartma tozunu, tarçını ve zencefili sırasıyla ekleyip mikserle iyice karıştırıyoruz. Ceviz ve üzümü de ekleyip karıştırdıktan sonra yağlanmış kek kalıbına kek karışımımızı boşaltıyoruz. Önceden 175Cº’ye ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Afiyet Olsun:).