Archive for Ocak, 2013

MUZLU RULO TATLI

Ocak 28, 2013 - 4:14 pm 18 Comments

Bugün, son zamanlarda bizim evin favorisi olan tatlının tarifini paylaşacağım…

Yapımı pratik ama görüntüsü onu yalanlarcasına şık ve özenli, bu yüzden de davet sofralarına çok yakışan bir tatlı bu. Üstelik benim gibi sütlü tatlı düşkünlerini çok mutlu edecek şekilde hafif bir de lezzeti var.

İşte Tarifi:

MUZLU RULO TATLI

Malzemeleri:

1lt. süt

1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker

1 su bardağı un

1 paket vanilya

1 yemek kaşığı tereyağı

1 paket petibör bisküvi

Muz (miktarı muzun büyüklüğüne göre değişiyor, toplamda 12 ruloya yetecek kadar)

Yapılışı:

Öncelikle petibör bisküvileri robotta iyice çekip, ufaltıp bir fırın tepsisinin tabanına bir katman oluşturacak şekilde yayıyoruz. Böylece fırın tepsisinin yüzeyinde açık yer kalmamalı.

Diğer yanda, bir tencerede sütü, şekeri ve unu karıştırıp, kısık ateşte kaynayıp koyulaşana dek pişiriyoruz. Muhallebimiz 3-5 dakika kaynadıktan sonra vanilyayı ve tereyağı ilave edip, karıştırıp, ocağın altını kapatıyoruz. Bu karışımı bir blender ya da mikser yardımıyla iyice karıştırıp topaksız, homojen bir kıvam almasını sağlıyoruz. 

Muhallebiyi yavaşça tepsideki bisküvilerin üzerine döküp, eşit şekilde yayıyoruz (yaklaşık 0.5-1cm kalınlığında bir muhallebi katı olacak). Muhallebi bu şekilde oda sıcaklığına geldikten sonra en az 4-5 saat buzdolabında dinlendiriyoruz (ben bir gece bekletiyorum).

Daha sonra dinlenip iyice katılaşan muhallebiyi dikdörtgen parçalara kesiyoruz. Ben resimde görülen muhallebiyi boyuna dörde, yatayda da üçe bölerek yaklaşık 8x12cm’lik dilimler elde ettim. Dikdörtgenlerin boyutu sizin ne büyüklükte tatlılar isteyeceğinize göre değişkenlik gösterebilir.

Bu ufak dikdörtgenlerin kısa kenarının ucuna enlemesine ikiye böldüğümüz muzları yerleştiriyoruz (benim muzlarım küçüktü, bu yüzden tüm boylarını kullandım). Spatula yardımıyla muzun bulunduğu kenarı kaldırıp rulo yaparak tatlıyı sarıyoruz. Böylece en alttaki bisküvi katmanı en dışa gelmiş oluyor. Kat yeri aşağıda kalacak şekilde servis tabaklarına alıp servis ediyoruz.

Yanında bir top dondurmayla servis edersek çok daha doyulmaz bir sunum elde etmiş oluruz:).

Afiyet Olsun:).

YENİ YIL, YENİ YAZI, YENİ BİR TARİF: PORTAKALLI DAĞINIK KURABİYE

Ocak 11, 2013 - 3:28 pm 14 Comments

Yeni yılın bu ilk yazısını yazarken blogumu takip eden, bu sayfalara rastlayıp da bu satırları okuyan herkese yeni yılda; önce sağlık, mutluluk ve huzur, sonra bol şans ve başarı diliyorum. 2013 dileklerinizin gönlünüzce gerçekleştiği bir yıl olsun…

Yılbaşı tatilini fırsat bilip yeni yıla Prag’da girdik biz. O şehre ilk gidişimizde arkadaşlarımızla “bir yılbaşını burada kutlamalıyız mutlaka” diye konuşmuştuk. Nasıl gönülden istemişsek artık, bu yıl bu dileği gerçekleştirdik:). Alltaki resim ordaki meydanda yapılan yeni yıl süslemelerini gösteriyor. Yeni yıla bu meydanda, havai fişeklerin altında girdik…

Yeni yılın ilk tarifi de ağızları tatlandıracak bir tarif olsun istedim. Böylece yayınlanmayı bekleyen tariflerin arasından, mis gibi portakal kokulu, kuru meyvelerle zenginleştirilmiş, her lokmada yumuşacık bu kurabiyelerin tarifi ön sırayı kaptı.

Bu tarif annemin arkadaşlarından Cavidan ablaya ait. Annemler aylık buluşmalarında mutlaka tarif alış verişi yapıyor. Bu durumdan en karlı kim çıkıyor bilin bakalım;)?

Hafif ve leziz, tadının çoğunu kuru meyvelerden alan ve gerçek anlamda içinde portakalı hissettiğiniz kurabiyeler bunlar. Annemle beraber iki kez yaptık bu kurabiyelerden ve çok kısa sürede tükendiler. Bir adı var mıydı bilmiyorum ama ben ” Portakallı Dağınık Kurabiyeler” diyeceğim adına.

Cavidan ablaya bu güzel tarifi için çok teşekkür ediyorum. Böyle, başka güzel  tariflerini de alıp denemek için sabırsızlanıyorum;).

İşte Tarifi:

Portakallı Dağınık Kurabiyeler

Malzemeleri:

1 çay bardağı fındık yağı

1,5 çay bardağı toz şeker

1 adet yumurta

1 adet büyük boy portakal

1 su bardağı kuru üzüm

15-17 adet kuru kayısı (gün kurusu kayısı kullanılırsa daha şekerli bir tadı olduğundan miktar azaltılabilir)

1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

4 buçuk su bardağı un (ben tam buğday unu kullandık)

1 paket kabartma tozu

Yapılışı:

Öncelikle şekeri, yağı, yumurtayı bir yoğurma kabında iyice karıştırıyoruz. Portakalı yıkayıp, kabuklarıyla beraber (sadece baş kısımlarını kesip) robottan geçiriyoruz. Kayısıları küp küp doğruyoruz. Kıyılmış portakalı, kayısıları, üzümleri ve cevizi de yumurtalı karışıma ekleyip iyice karıştırıyoruz.

Unu ve kabartma tozunu da ekleyip yoğurarak ele yapışan bir hamur elde ediyoruz. Bu aşamada unu azar azar ilave edip ayarlamak lazım, bizim yapışımızda 4,5 bardak un aldı.

Hamuru iyice yoğurduktan sonra iki kaşık yardımıyla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, mümkün olduğunca yuvarlak şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştiriyoruz. (Çok dağınık olsun istemezsek bu aşamada elde yuvarlamaya da başvurabilirsiniz).

Bu tarifin özelliği, çoğu tarifin aksine fırını önceden ısıtmamak. 180Cº’ye ayarladığımız fırına kurabiyeleri koyuyoruz. Yaklaşık 20 dakika kadar (üzerleri kızarana dek) pişiriyoruz.

Afiyet olsun:)