YENİ YIL, YENİ YAZI, YENİ BİR TARİF: PORTAKALLI DAĞINIK KURABİYE

Ocak 11, 2013 - 3:28 pm 14 Comments

Yeni yılın bu ilk yazısını yazarken blogumu takip eden, bu sayfalara rastlayıp da bu satırları okuyan herkese yeni yılda; önce sağlık, mutluluk ve huzur, sonra bol şans ve başarı diliyorum. 2013 dileklerinizin gönlünüzce gerçekleştiği bir yıl olsun…

Yılbaşı tatilini fırsat bilip yeni yıla Prag’da girdik biz. O şehre ilk gidişimizde arkadaşlarımızla “bir yılbaşını burada kutlamalıyız mutlaka” diye konuşmuştuk. Nasıl gönülden istemişsek artık, bu yıl bu dileği gerçekleştirdik:). Alltaki resim ordaki meydanda yapılan yeni yıl süslemelerini gösteriyor. Yeni yıla bu meydanda, havai fişeklerin altında girdik…

Yeni yılın ilk tarifi de ağızları tatlandıracak bir tarif olsun istedim. Böylece yayınlanmayı bekleyen tariflerin arasından, mis gibi portakal kokulu, kuru meyvelerle zenginleştirilmiş, her lokmada yumuşacık bu kurabiyelerin tarifi ön sırayı kaptı.

Bu tarif annemin arkadaşlarından Cavidan ablaya ait. Annemler aylık buluşmalarında mutlaka tarif alış verişi yapıyor. Bu durumdan en karlı kim çıkıyor bilin bakalım;)?

Hafif ve leziz, tadının çoğunu kuru meyvelerden alan ve gerçek anlamda içinde portakalı hissettiğiniz kurabiyeler bunlar. Annemle beraber iki kez yaptık bu kurabiyelerden ve çok kısa sürede tükendiler. Bir adı var mıydı bilmiyorum ama ben ” Portakallı Dağınık Kurabiyeler” diyeceğim adına.

Cavidan ablaya bu güzel tarifi için çok teşekkür ediyorum. Böyle, başka güzel  tariflerini de alıp denemek için sabırsızlanıyorum;).

İşte Tarifi:

Portakallı Dağınık Kurabiyeler

Malzemeleri:

1 çay bardağı fındık yağı

1,5 çay bardağı toz şeker

1 adet yumurta

1 adet büyük boy portakal

1 su bardağı kuru üzüm

15-17 adet kuru kayısı (gün kurusu kayısı kullanılırsa daha şekerli bir tadı olduğundan miktar azaltılabilir)

1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

4 buçuk su bardağı un (ben tam buğday unu kullandık)

1 paket kabartma tozu

Yapılışı:

Öncelikle şekeri, yağı, yumurtayı bir yoğurma kabında iyice karıştırıyoruz. Portakalı yıkayıp, kabuklarıyla beraber (sadece baş kısımlarını kesip) robottan geçiriyoruz. Kayısıları küp küp doğruyoruz. Kıyılmış portakalı, kayısıları, üzümleri ve cevizi de yumurtalı karışıma ekleyip iyice karıştırıyoruz.

Unu ve kabartma tozunu da ekleyip yoğurarak ele yapışan bir hamur elde ediyoruz. Bu aşamada unu azar azar ilave edip ayarlamak lazım, bizim yapışımızda 4,5 bardak un aldı.

Hamuru iyice yoğurduktan sonra iki kaşık yardımıyla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, mümkün olduğunca yuvarlak şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştiriyoruz. (Çok dağınık olsun istemezsek bu aşamada elde yuvarlamaya da başvurabilirsiniz).

Bu tarifin özelliği, çoğu tarifin aksine fırını önceden ısıtmamak. 180Cº’ye ayarladığımız fırına kurabiyeleri koyuyoruz. Yaklaşık 20 dakika kadar (üzerleri kızarana dek) pişiriyoruz.

Afiyet olsun:)

14 Responses to “YENİ YIL, YENİ YAZI, YENİ BİR TARİF: PORTAKALLI DAĞINIK KURABİYE”

  1. Derya Says:

    Amin Kelebeğim:)))Kurabiye nefis kokusu burnuma geldi ellerine sağlık olsada
    yesem öpüyorum…

  2. butterfly Says:

    Canım Derya ablam. Bu kurabiyeler hayatımda yediğim en çok portakalı hissettiren kurabiyeler, buram buram portakal kokuyor gerçekten de:). Çünkü bütün bir portakalı kullanıyoruz içerisinde.
    Canım ablam ben de çoook öpüyorum.
    seni çok seven kelebeğin;)

  3. hunerlieller Says:

    Aslıcım yeni yıl sanada mutluluk saglık ve neşe getirsin:)Kurabiye ise nefis görünüyor.içindeki kuru meyve ve portakal aroması ile eminim tadıda harikadır.Eline saglık…Sevgiler.

  4. butterfly Says:

    Hünerlieller güzel yorumun için çok teşekkür ederim:).
    Sevgiler…
    aslı

  5. Hülya Says:

    Mis kokusu burnuma geldi sanki Aslıcım. Kurabiyeler harika.. Ellerine sağlık canım..

  6. nurşen aksoy Says:

    Ellerinize sağlık,bayıldım kurabiyenize..Portakalın mis gibi kokusu resimden bile hissediliyor..Hemen denenecek bir tarif…Blogunuzuda çok beğendim,çok keyfli ve güzel tarifler var..tanışmaya banada beklerim..sevgiler..

  7. NEŞELİ GÜNLER Says:

    Prag da yılbaşı güzel fikir doğrusu.Senin de yeni yılın kutlu olsun 2013 de güzelliklerle dolsun hayatın.
    Tarif çok ilgimi çekti ilk fırsatta denemek için kaydettim.Çok şanslısın senin tarif kaynaklarıı çok sağlam günler tarif cenneti:)
    Tarif alışverişi hoş sohbetler insanı cezbediyor doğrusu.

    Sevgiler

  8. butterfly Says:

    Hülyacım çok teşekkürler:).
    Sevgiler, öpücükler..
    aslı

  9. butterfly Says:

    Nurşen Hanım, blogumu ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkürler:).
    Tarifi beğenmenize çok sevindim. Ben de size uğrayacağım mutlaka:).
    Sevgiler..
    aslı

  10. butterfly Says:

    Neşe güzel yorumun için çok teşekkür ederim:). Tarif kaynaklarım çok sağlam gerçekten de:).
    Sevgilerimle…
    aslı

  11. nesrin Says:

    portakalı kabuğuyla birlikte çekince acılık olmuyormu, yerken kurabiyede?

  12. butterfly Says:

    Nesrin Hanım, portakal kabuğuyla çekildiği için acılık değil, oldukça yoğun olarak portakal aromasını veriyor kurabiyeye. Belki içindeki diğer kuru meyveler bu acılığı bastırıyordur. Oldukça dengeli ve hoş bir lezzet çıkıyor ortaya..
    Sevgiler.
    aslı

  13. zeynep Says:

    Şimdi bunda katıyağ yokmu?sırf sıvıyağ ile mi yapılıyor?
    çok beğendim deneyeceğim:-)

  14. butterfly Says:

    Evet Zeynepcim. Katı yağ yok bu tarifte. Bu yüzden insan daha bir gönül rahatlığıyla yapıp yiyor:).
    Umarım dener ve seversin.
    Sevgilerimle:).
    aslı

Leave a Reply